Competiția celor mai bune practice continuă. De această dată, echipa Programului Bunelor Practici a descoperit baștina tradițiilor populare de la nordul Moldovei și satul Mihăileni din raionul Râșcani, unde bătrânii se simt mai fericiți decât acasă.
La 26 iulie anul trecut, locuitorii din comuna Petreni, raionul Drochia și-au îmbrăcat straiele de sărbătoare și au celebrat prima ediţie a „Festivalului tradiţiilor populare”. Inițiativa organizării festivalului a venit de la directorul Căminului cultural, fiind susținută de administrația locală și toți locuitorii. Trei săptămâni au fost necesare organizatorilor, ajutaţi de comunitate, să-şi materializeze ideile într-un festival de toată frumuseţea, cu bucate tradiţionale aburinde, prosoape croşetate în stil tradiţional, unelte meşterite în condiţii casnice şi multe alte minuni.
Au participat la sărbătoare aproximativ 500 locuitori ai comunei și 30 de meşteri populari. Totodată, cei mai mecanizatori din comună și participanții la eveniment au fost menționați cu diplome.
„Această sărbătoare de suflet ar fi comparată cu o şezătoare de demult unde se adunau toți sătenii. În acea zi de duminică de iulie s-a adunat tot satul pentru a sta la un „pahar de vorbă”, a-i cunoaște pe primii mecanizatori din sat care au urcat la cârma tractoarelor din localitate, a gusta din bucatele tradiționale și a primi doar emoții pozitive. Toate meşteşugurile şi obiectele naţionale expuse în cadrul festivalului au prezentat cu adevărat” zestrea de aur” ai oamenilor harnici din comună”, consideră Valeriu Tizu, primarul comunei Petreni. Festivalul tradițiilor populare a fost organizat cu suportul primăriei și a agenților economici, bugetul evenimentului constituind 8 mii de lei. Următoare ediție a festivalului va fi desfășurată în anul 2017.
Tot în localitatea tradițiilor populare a fost implementată o practică inedită, și anume înregistrarea căsătoriilor jubiliare. La 31 august 2014, casa de ceremonii din satul Petreni a găzduit 19 cupluri frumoase care i-au păşit cu mari emoţii pragul cu prilejul aniversărilor a 50, 55 şi 60 de ani de căsătorie. Cu suportul Consiliului local, a fost organizată prima ediţie a acestui eveniment la care au fost invitaţi toţi cei care au reuşit să trăiască alături şi să menţină familia jumătate de secol şi mai mult împreună. Omagiații au primit Certificate jubiliare de căsătorie, iar oaspeții de onoare, adică 15 cupluri care sunt împreună mai mult de 50 de ani, au fost menționați cu diplome și cadouri.
„Lecţia din această practică a fost una din cele pozitive, deoarece la finalul sărbătorii s-a constatat că o căsătorie, o nuntă nu înseamnă numai flori și sunet de clopote. E nevoie ca doi oameni să îndrăznească să lase o viaţă de holtei sau domnişoară şi să înceapă alta – ambii împreună, încrezători, cu multă iubire, răbdare, fidelitate, înţelepciune şi putere de a rezista încercărilor vieţii de familie. Astfel de oameni au fost sărbătoriţii, cei care au pus la temelia casei de piatră înţelegerea, răbdarea, stima şi respectul”, a spus primarul Valeriu Tizu.
Satul Mihăileni din raionul Râșcani se mândrește cu unul din cele mai bune Centre de zi pentru persoane vârstnice din țară. Centrul, intitulat „Dumitru Musteață”, care a fost primar în anii 40, a fost deschis în noiembrie 2015 și găzduiește zilnic până la 25 de vârstnici.
În cadrul Centrului sunt prestate servicii specializate în vederea asigurării activităţilor de îngrijire, reabilitare şi (re)integrare socială a persoanelor vârstnice, în baza evaluării necesităţilor, în regim de zi. Astfel, bătrânii au parte de alimentație de două ori pe zi, consiliere psihologică, asistență juridică, agrement, reabilitare, (re)integrare socială, kinetoterapie și alte forme de servicii sociale. Beneficiarii instituţiei sunt locuitorii satului Mihăileni, care au atins vârsta de pensionare şi au o capacitate scăzută de autodeservire. De le deschidere și până la acest moment peste 200 de persoane au beneficiat de serviciile Centrului de zi Dumitru Musteață.
Pavel Testimițeanu are 81 de ani și este foarte mulțumit de tratamentul pe care îl primește la centru: „Ne odihnim, facem procedurile medicale necesare și nici nu ai cum să te îmbolnăvești aici. La centru uit de neajunsurile de acasă și aș sta aici toată ziua”, spune bătrânul.
“La centru îmi fac masaj, mai stau la sfat cu ceilalți. E curat. Mâncare este bună, iar acasă plec mai plină de viață”, povestește Eugenia, o altă doamnă trecută de 65 de ani, beneficiara Centrului de zi.
Edificiul Centrului de zi pentru persoanele vârstnice din satul Mihăileni a fost renovat în colaborare cu FISM. Suma totală de investiţii constituie 1 milion 500 mii lei.
Comuna Petreni și satul Mihăileni fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici în vara anului 2016.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.
Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org.