Localitățile din R. Moldova trebuie susținute și în continuare prin implementarea programelor naționale de dezvoltare locală, similare programului „Satul European”, iar în accesarea fondurilor nu ar trebui să se țină cont de apartenența politică a primarilor aleși, ci de necesitățile comunităților. Administrația centrală trebuie să găsească posibilități ca într-o perioadă scurtă de timp să asigure accesul comunităților locale la cât mai multe fonduri financiare posibile. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

 

Viorel Furdui, director-executiv CALM: „Satul European I a fost un succes să recunoaștem, mai ales după zeci de ani de permenente suspiciuni și nu doar, dar și dovezi că fondurile publice erau distribuite strict după criterii politice. Evident că abordarea care a fost decisă în privința Satului European I a fost net superioară și pozitivă în comparație cu perioadele anterioare și aici chiar s-a văzut și un rezultat al comunicării bune și a unor discuții care au avut loc în prealabil între CALM și Guvern și, respectiv, această abordare, în mare parte, se datorează acestei cooperări care a avut loc și noi ne bucurăm foarte mult că am putut convinge la etapa corespunzătoare factorii de decizie că trebuie să încercăm o altă abordare decât care era până atunci. Noi am văzut că aici practic nu există dubii în privința abordărilor, toți cei care au vrut au aplicat și înseamnă că toți cei care au aplicat la 90 % au primit finanțare. Știm că a fost nu ușor deloc Guvernului să găsească resursele. Ministrul Spînu a anunțat că au fost identificate încă surse suplimentare și, practic, în mare parte se acoperă toate aceste necesități și, evident, cred că este un succes comparativ cu alte perioade. Satul European I a demonstrat o capacitate surprinzătoare a autorităților locale și o sete de finanțări. În jur de 700 de primării au reușit să aplice la proiecte până la 10 milioane pentru R. Moldova e foarte semnificativ. O cerință a administrației locale față de administrația centrală este ca să găsească modalități și posibilități ca într-o perioadă scurtă de timp să asigure accesul comunităților locale la cât mai multe fonduri posibile, iar în privința capacității de a aplica cred că administrația locală deja a demonstrat că există capacitate, dorință, interes, este nevoie de o mișcare din partea Guvernului să îi ofere aceste posibilități, pentru că recunoaștem încă accesul comunităților locale este încă foarte limitat”.

Alexandru Bujoreanu, primar de Leova: „Acest program a dovedit capacitatea extraordinară a administrațiilor publice locale de mobilizare. Am vrea ca aceste finanțări, proiecte să continue, să fie majorat plafonul acestora, să fie incluse anumite domenii care nu sunt finanțate și nu sunt prevăzute în actualul program. Spre exemplu drumuri, înțeleg argumentele ministrului Spînu care spunea că noi trebuie să mergem prioritar pe apeduct, canalizare și apoi să facem drumuri. Dar ce facem în localitățile în care acoperirea cu apeduct este de 99% sau cu sistem centralizat de canalizare de 70%? Trebuie să dezvoltăm economia locală, există perspective, dar înainte de a ajunge acolo noi trebuie să scoatem oamenii din noroi având drumurile pe care le avem, trebuie să depolitizăm, descentralizăm la maxim instrumentariul financiar ca primăriile să devină independente. Noi suntem deschiși să colaborăm și sperăm să fim văzuți nu ca oponenți, dar și ca parteneri ai administrației centrale”.

Imprimare