La 28 august 2024, CALM a participat la ședința organizată de către Cancelaria de Stat în incinta Guvernului Republicii Moldova, în cadrul căreia a fost pus în discuție subiectul înregistrării la reședința temporară a persoanelor ce locuiesc de fapt în casele de vacanță din întovărășirile pomicole, în scopul identificării soluțiilor plauzibile care vor asigura realizarea drepturilor cetățenilor interesați.

Ședința de lucru a fost prezidată de către dl Artur Mija, secretar general adjunct al Guvernului, la ea au mai participat dl Vasile Grădinaru, deputat în Parlament, dl Ivan Danii, director general al Agenției Cartografie și Cadastru, dl Mircea Eșanu, director al Agenției Servicii Publice, dl Oleg Cara, director general al Biroului Național de Statistică, alți factori de decizie din cadrul autorităților publice centrale, CALM fiind reprezentat de către expertul juridic Igor Cristal.

În cadrul ședinței au fost reliefate mai multe aspecte, în prezent problematice, și care reprezintă impedimente tehnice și juridice pentru înregistrarea la reședința temporară a unui număr cât mai apropiat de cel real (unul destul de mare, la nivel de mii) din cetățenii care locuiesc de fapt în aceste bunuri imobile.

Pe motiv de lipsă a evidenței la domiciliu sau cel puțin la reședință temporară, a acestui grup relativ mare de cetățeni, ei nu își pot realiza plenipotențiar drepturile electorale (la scrutinele locale), având dificultăți la înregistrarea la medicul de familie, instituțiile de educație, în interacțiunea în general cu autoritățile publice ș.a.

Reprezentanții instituțiilor de stat au invocat lipsa în prezent a unor clasificări (atribute statistice) necesare pentru înregistrarea în registrele publice a adreselor din cadrul întovărășirilor pomicole, dar cea mai mare problemă s-a invocat a fi lipsa planurilor de adrese aprobate pentru aceste zone ale unităților administrativ-teritoriale.

Reprezentantul CALM a menționat că dacă este prezentă voința politică a factorilor de decizie ai statului, urmează a fi modificate reglementările actuale în materie și în particular pct. 1121 din Regulamentul privind eliberarea actelor de identitate și evidentă locuitorilor Republicii Moldova, aprobat prin hotărârea de Guvern nr. 125/2013, care actualmente prevede că:

„În casa de vacanță înregistrarea la reședința temporară se efectuează pe perioada solicitată, dar nu mai mare de un an, cu condiția că în actul de proprietate asupra acestei locuințe, încheiat în condiții de validitate prevăzute de lege și înregistrat în Registrul bunurilor imobile, este indicată adresa, atribuită conform prevederilor legale”.

De asemenea, reprezentantul CALM a menționat că procesul de înregistrare la reședință temporară nu ar trebui sincronizat cu procedura introducerii acestor zone teritoriale în intravilanul localităților sau cu alte proceduri care prezintă finalități cu factori necunoscuți, ci mai degrabă să se meargă pe ficțiunea juridică prin care, prin act normativ – spațiile locative în care locuiesc cetățenii din întovărășirile pomicole respective – să fie asimilate locuințelor, precum și să nu fie limitată în timp reședința temporară, căci oricum aceasta este una prin definiție temporară.

Pentru soluționarea impedimentelor actuale, dl Vasile Grădinaru a anunțat că săptămâna viitoare urmează noi discuții la acest subiect, deja pe platforma parlamentară, în urma cărora se vor înainta inițiative normative concrete.

Imprimare