Chiar dacă au trecut mai bine de zece ani de cînd s-a „despărţit” de primărie, Feodosia Croitoru din Ciuteşti mai este numită şi astăzi de către localnici „primărița noastră”. Şi astăzi mai vin la ea după un sfat, după o încurajare. Îi ascultă cu atenţie pe toţi şi îi ajută cu ce poate.

Nu a renunţat niciodată la viaţa publică, deși mandatul ei de primar a expirat în anul 2003. O interesează, la fel cum a interesat-o dintotdeauna, soarta comunității sale. În prezent, Feodosia Croitoru se numără printre consilierii locali ai comunei Ciutești, implicîndu-se activ în luarea deciziilor.

„Nu pot rămîne indiferentă faţă de ceea ce se întîmplă în satele noastre. Se vede că așa mi-i firea, sînt o luptătoare”, spune dînsa. O luptă s-a dovedit a fi și viața ei după ce i s-a încheiat mandatul de primar şi a trebuit să revină la funcţia anterioară, cea de directoare a gimnaziului din Ciutești. ”Deși, conform legislației, trebuia să mi se păstreze locul de muncă şi funcţia pe care am deţinut-o anterior, nu a fost aşa. A trebuit să-mi fac loc cu coatele şi să lupt ca să-mi recuperez funcția de director”, povesteşte.

Conducerea de atunci a sistemului educaţional din raional Nisporeni nu prea o avea la inimă, susţine dînsa. Găsise, pentru funcţia de director al gimnaziului din Ciuteşti, un candidat  „mai  potrivit”, adică mai aproape de culoarea politică a mai-marilor zilei. I-au trebuit ani mulţi  să-și  apere drepturile, să insiste să i se facă dreptate. Cînd, parcă, se întrezărise lumina la capătul tunelului, a atins vîrsta de pensionare. Aşa şi nu a mai revenit în fotoliul de director. A rămas însă să muncească în şcoală, predînd copiilor satului limba şi literatura română. „Am trecut prin multe dezamăgiri, dar să ştiţi că şi ele m-au făcut mai puternică”, spune fosta doamnă primar.

Şi-a analizat de nenumărate ori viaţa, acţiunile pe care le-a întreprins. A ajuns la o concluzie, pe care o consideră, de fapt, certitudine:  de multe ori a avut de suferit dintr-un singur motiv, pentru că este femeie. Iar femeile, potrivit dînsei, au fost şi sînt discriminate, mai ales cînd vine vorba de politică. Aşa a fost şi cu zece ani în urmă, cînd era primar, aşa e şi acum. Nu s-a schimbat nimic, zice.

Dar nu se dă bătută. Dimpotrivă, este tot mai hotărîtă să contribuie, aşa cum ştie ea, la  promovarea unui număr cît mai mare de femei în administraţia publică locală. „Pentru un echilibru de gen, dar și pentru o viață mai bună a cetățenilor”, explică.

Se pare că, pînă la momentul actual, i-a reuşit cîte ceva. Este mulţumită că fiecare al treilea consilier local din Ciuteşti este, în prezent, femeie. Deja e bine. Poate fi, însă, şi mai bine.

Este tristă că în raionul Nisporeni, la ora actuală, sînt doar două femei-primari. Pe vremea cînd era şi ea primar, mai avea trei colege în zona Nisporeni. Va veni însă o zi, cu siguranţă, cînd femeia va reuşi să se impună şi în politică, şi în administraţia publică locală. O pietricică la această lucrare este pusă acum şi de Feodosia Croitoru.

Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului ”Schimbarea percepției femeii în societate prin intermediul mass-media”, împlimentat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu susținerea financiară a Ambasadei Olandei la București.

Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articol aparține autorului acestora și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent sau al Ambasadei Olandei la București.

Imprimare