Tot mai mulți refugiați din Ucraina aleg să muncească în R. Moldova. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 9 mai 2022, 377 de persoane refugiate din Ucraina, au fost angajate în țara noastră. Este vorba despre 296 de femei și 81 de bărbați.
Astfel, potrivit ANOFM, 263 de cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău, 16 – în Ungheni, 16 – în Bălți, 12 – în Cahul, 8 – în Strășeni, 8 – în Vulсănești, 8 – în Comrat, 7 – în Soroca, 4 – în Ștefan-Vodă, 4 – în Anenii Noi, 4 – în Dondușeni, 4 – în Ialoveni, 4 – în Orhei.
Refugiații mai muncesc și în raioanele Căușeni, Briceni, Taraclia, Ceadîr-Lunga, Călărași, Fălești, Nisporeni, Ocnița, Leova și Criuleni.
„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM într-un comunicat de presă.
Totodată, conform informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 09 mai 2022:
– 133 agenți economici au menționat că sunt disponibili să angajeze cetățeni din Ucraina și au oferit informații despre 2 137 locuri de muncă vacante disponibile.
– 239 cetățeni din Ucraina s-au adresat și au fost înregistrați la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă ale ANOFM pentru a primit suport la angajare.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne, pe teritoriul R. Moldova sunt 90.234 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina) – 46.746 dintre aceștia sunt minori.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.
Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.