Gospodăriile din 24 de localităţi din raioanele Criuleni şi Dubăsari vor fi conectate la reţelele de apă şi canalizare în cel mult doi ani. Lucrările vor costa două milioane de euro şi vor fi realizate dintr-un grant oferit de autorităţile din Germania. Acordul privind implementarea proiectului a fost semnat, astăzi, între Biroul politici de Reintegrare, Ministerul Agriculturii şi  Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Printre cele 24 de localităţi care vor fi conectate la reţelele de apă şi canalizare este şi satul Slobozia-Duşca din raionul Criuleni. Vestea i-a bucurat pe localnici, care spun că apa din fântâni conţine impurităţi, aşa că abia aşteaptă să aibă în gospodării apă potabilă.

De calitatea proastă a apei se plâng şi locuitorii oraşului Criuleni.  

Preşedintele raionului spune că în oraşul Criuleni şi în satele Oniţcani şi Slobozia-Duşca situaţia este alarmantă.

Oamenii nu au stat fără apă, dar în acelaşi timp nu şi-au dat seama că atunci când forăm stratul de piatră, permitem şi apelor fluviale să pătrundă şi mai adânc. Calitatea apei este inferioară, avem apă pietroasă, calcaroasă, a afirmat preşedintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac.

Printre localităţile care vor beneficia de apă potabilă şi sisteme de canalizare se mai numără satele Molovata, Holercani şi Ustia din raionul Criuleni şi nouă localităţi din stânga Nistrului.

Proiectul este deja în lucru, echipa GIZ care este agenţia de implementare a acestui proiect deja este constituită, formată din echipa care pot să asigure implementarea, a zis viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

După lungi discuţii, în sfârşit, am semnat acordul de implementare a proiectului cu Guvernul Republicii Moldova. Suntem gata să începem lucrările, a spus directorul Biroului GIZ Chişinău, Frank Flasche.

Lucrările vor începe în această vară şi vor dura aproximativ doi ani. În urma implementării proiectului, peste 76 de mii de oameni vor beneficia de apă potabilă şi servicii de canalizare.

Imprimare