Pentru acest apel vor fi alocate 125 de milioane de lei destinate susținerii proiectelor în domeniul protecției mediului, inițiate de primari și societatea civilă. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, a menționat că inițiativele se vor axa pe managementul integrat al resurselor de apă și al deșeurilor, transmite IPN.

Proiectele din managementul integrat al resurselor de apă sunt concentrate pe protecția apelor, prevenirea poluării râurilor, lacurilor, precum și administrarea rațională a acestora. Pentru acest domeniu vor fi finanțate propunerile care includ decolmatarea albiilor râurilor și lacurilor, crearea fâșiilor vezi de protecția apelor, lucrări de consolidare a malurilor, reconstrucția/consolidarea digurilor de protecție împotriva inundațiilor, efectuarea expertizei tehnice a barajelor și lacurilor de acumulare sau a iazurilor, a comunicat ministrul.

Sergiu Lazarencu a menționat că, prin proiectele din domeniul managementului integrat al deșeurilor, se propune îmbunătățirea gestionării acțiunilor de salubrizare în localități, dezvoltând infrastructura și reducând impactul asupra mediului. Pe acest domeniul primarii și societatea civilă vor putea depune proiecte pentru acțiunile de lichidare și recultivare a gunoiștilor stihiinice, îngrădirea gunoiștilor existente, echipamente de gestionare a deșeurilor, cum ar fi utilaje, autospeciale, tomberoane, platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor, sisteme informaționale pentru gestionarea deșeurilor.

De asemenea, în cadrul apelului va fi finanțată construcția primelor trei centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. „La aceste centre oamenii vor avea posibilitatea să aducă voluntar deșeurile care nu pot fi colectate prin sistemul obișnuit de colectare, precum mobilier vechi, saltele, deșeuri textile, ambalaje și obiecte uzate din sticlă sau lemn, echipamente electrice și electronice uzate, anvelope. Aceste deșeuri, la rândul lor, vor fi reciclate sau eliminate în mod corespunzător, contribuind astfel la reducerea poluării și la protejarea mediului înconjurător”, a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului, o altă prioritate de finanțare asumată este protejarea pădurilor existente, precum și exploatarea corectă a acestora. La solicitarea primarilor, va fi finanțată, din Fondul Național pentru Mediu, elaborarea amenajamentelor silvice, „document esențial de managementul forestier, care stabilește detaliat modul de gestionare și exploatare durabilă a pădurilor, asigurând astfel regenerarea și dezvoltarea lor corespunzătoare”.

Directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului, Nicolae Arnăut, a comunicat că, după apelul precedent, au fost selectate pentru finanțare din Fondul Național pentru Mediu 108 proiecte multianuale, cu o valoare totală de 235 de milioane de lei. Cel mai mare număr de proiecte a fost în domeniul managementului integrat al deșeurilor.

Imprimare