print
Primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco „N-am știut că în Republica Moldova mai sunt oameni atât de prietenoși și săritori la nevoie"
13.02.2020

Începutul lunii februarie a fost unul de bun augur pentru primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco. A petrecut patru zile în compania unor colegi primari din Republica Moldova și România. A cunoscut cum funcționează APL din Gura Humorului,  cum a construit un primar cu mai multă experiență relația cu subalternii săi dar și ce proiecte pot aduce venituri în bugetele locale.

Cum a fost experiența trăită la Gura Humorului?

Mariana Dîmcenco: La Gura Humorului am avut întrevederi cu consilierii locali, cu primarul și viceprimarul orașului. Am adresat nenumărate întrebări și am primit răspunsuri, am vizitat mai multe obiective, ne-au arătat bunele lor practici. Mi-a plăcut cât de deschiși sunt colegii noștri din România în relațiile cu cetățenii, dar și în raport cu angajații primăriei. La noi e un pic altfel, un subaltern se supără dacă îi faci observație, la ei aceste abordări sunt acceptate ca pe ceva pozitiv, astfel ai șansa să crești din punct de vedere profesional. 

Ce v-a impresionat cel mai mult în cadrul acestei vizite?

Mariana Dîmcenco: Cred că e important să menționez că noi nu avem munții și zonele de odihnă pe care le au ei și care atrag mulți turiști chiar și în această perioadă rece a anului. În zona de odihnă din Gura Humorului a fost construit un bazin care activează vara  și iarna, acesta fiind la balanța primăriei aduce venituri în bugetul local. Este important faptul că au și alte venituri, nu doar cele de la stat și astfel pot implementa mai multe proiecte care sunt în beneficiul localității.

Cum credeți, în Bucovăț ce ați putea realiza pentru a spori bugetul?

Mariana Dîmcenco: Ar fi binevenită o sală de sport deoarece nu este atât de comod pentru cetățeni să se deplaseze la Strășeni sau Chișinău.  Noi avem un centru de tineret  care este frecventat nu atât de des de elevi. Cred că am avea nevoie de o zonă de odihnă unde am putea să-i motivăm pe cetățenii de toate vârstele să vină pentru a petrece timpul într-un mod util dar și plăcut. Localitatea noastră este destul de micuță și nu știu dacă am putea să construim ceva mai mare.

Ați reușit să stabiliți unele relații cu colegii primari din România sau Republica Moldova?

Mariana Dîmcenco: Da, bineînțeles. Despre colegii din  Republica Moldova pot să spun că cam toți mi-au devenit prieteni și frați. Mi-am dat seama că voi putea găsi răspuns la orice întrebare, mai ales că la evenimentul de la Gura Humorului  au participat și primari cu mai multe mandate. M-a impresionat foarte mult faptul că au fost prietenoși și gata să te ajute. N-am știut că la noi în republică mai sunt oameni atât de deschiși și săritori la nevoie. După aceste patru zile m-am întors acasă cu o energie debordantă.

Vă mulțumim!

Ana  Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Copyright © 2020 Congresul Autorităţilor Locale din Moldova Toate drepturile rezervate.