Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Autonomia locală este un proces firesc pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte

vezi mai mult

Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 
EU TOT POT #2, Victoria Butuc - primăriță la 28 de ani
12.02.2020     
 
APL nu este responsabilă de utilizarea irațională a banilor din cadrul „Fondului Național de Dezvoltare Regională"
03.02.2020     
 
La Mulți Ani cu sănătate, CALM și bunătate!
30.12.2019     
 
Emisiunea "Obiectiv Comun" - 2019 // Meşteşugurile şi tradiţiile, promotor al economiei locale
27.11.2019     
 

Autonomia locală este un proces firesc pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte

      

Întrevederea dintre primarii din Republica Moldova, membri ai CALM cu fostul preşedinte al României, ex-primar al municipiului Bucureşti, Traian Băsescu a constituit subiectul emisiunii Ora primarul de la 10 TV, din 19 noiembrie, curent. Experienţa bogată în implementarea descentralizării, dar şi autonomia locală a APL din România pot fi o sursă de inspiraţie şi pentru Republica Moldova, mai ales că schimbările în bine se văd deja peste Prut.  Aceste procese sunt fireşti pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte.  În debutul întâlnirii, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui  a făcut o scurtă prezentare a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova: „CALM a fost creat în 2010. În acestă conjunctură şi dezbinare care există la noi, CALM a reuşit totuşi să unească, practic, toate autorităţile locale din RM. Astăzi, CALM are circa 800 de membri din numărul total de aproape 900 de comunităţi locale. Avem relaţii foarte bune cu organizaţii similare din UE, inclusiv cu Asociaţia Comunelor din România, care a participat şi la fondarea CALM. Împreună cu Asociaţia Comunelor din România am creat un Consiliu comun al APL din România şi Republica Moldova. Suntem recunoscuţi în calitate de parteneri ai Guvernului, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Avem o voce unică şi bine definită. Suntem unii dintre cei mai aprigi promotori ai descentralizării şi reformei APL, deoarce venim dintr-un sistem foarte centralizat, în cadrul căruia comunităţile locale nu erau auzite. CALM se conduce după principiul că veşnicia s-a născut la sat şi constant am promovat  ideea că trebuie de atras mult mai multă atenţie conlucrării cu APL. Recunoaştem că în ultimii ani procesul de implementare a unor obiective a început să evolueze, iar acest lucru se vede prin mai multe rezultate, inclusive prin creşterea numărului de înfrăţiri." Totodată, Viorel Furdui a scos în evidenţă faptul că  iniţiativa României de a investi în reparaţia grădiniţelor din RM este apreciată foarte mult.

Traian Băsescu a menţionat, între altele, că şi pentru Domnia Sa este importantă întâlnirea cu primarii din Republica Moldova, deoarece ei sunt cei care răspund de destinele comunităţii. Fostul preşedinte al României a amintit că a câştigat de două ori alegerile pentru primăria de la Bucureşti.

„Am avut şansa să fiu primarul unui oraş bogat, unde sistemele de taxe şi impozite adunau câteva miliarde bune de euro în bugetul local. Totuşi, niciodată banii nu sunt suficienţi, ceea ce constituie marea problem a APL. Sunt convins că procesele de descentralizare au menirea lor fundamentală de a îmbunătăţi viaţa comunităţilor. Acest lucru nu-l înţeleg guvernele care întârzie procesele de descentralizare.

Primarii sunt ancoraţi în realităţile locale şi aproape de necesităţile oamenilor, iar procesul de descentralizare va produce un transfer de înţelepciune de la APC la APL", este de părere Traian Băsescu.

Vlad Cociu, primar de Carahasani, Ştefan Vodă a menţionat că iniţiativa CALM de a organiza  întrevederi cu personalităţi cu o bogată experienţă în domeniul administrării publice este una salutară, iar primarii de la noi au  avut posibilitatea să se convingă încă o dată câte avantaje are o ţară care este parte a Uniunii Europene.

Potrivit lui Vitalie Şalari, primar de Băcioi, Chişinău, Traian Băsescu a spus multe lucruri noi, interesante, iar cei prezenţi la întrevedere au avut ocazia să-i adreseze mai multe întrebări. „Calea corectă care ar trebui să o alegem pentru dezvoltare, spre un trai decent al locuitorilor noştri este descentralizarea", a conchis Şalari.