Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Plafonarea taxelor, îngloadă autoritățile locale

vezi mai mult

CALM participă la adunarea generală a A.Co.R. (LIVE VIDEO)
17.02.2020     
 
EU TOT POT #2, Victoria Butuc - primăriță la 28 de ani
12.02.2020     
 
APL nu este responsabilă de utilizarea irațională a banilor din cadrul „Fondului Național de Dezvoltare Regională"
03.02.2020     
 
La Mulți Ani cu sănătate, CALM și bunătate!
30.12.2019     
 
Emisiunea "Obiectiv Comun" - 2019 // Meşteşugurile şi tradiţiile, promotor al economiei locale
27.11.2019     
 

Plafonarea taxelor, îngloadă autoritățile locale

      
29.11.2016     viitorul.org

Plafonarea taxelor este contraproductivă și ilegală în condițiile în care acest lucru afectează businessul mic și mijlociu în timp ce avantajează companiile cu o cifră de afacere mare, potrivit opiniei exprimate de Viorel Furdui, directorul CALM și expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

”În Republica Moldova, lipsește o viziune și o concepție clară privind dezvoltarea economică locală. Strategiile și planurile de dezvoltare sunt rupte de realitate. Guvernările în loc să găsească soluții pentru a implica autoritățile locale în toate procesele de dezvoltare economică a țării, se ocupă cu lobarea intereselor grupurilor înguste. Este și cazul plafonării taxelor locale. Avem un sistem centralizat din toate punctele de vedere: politic, administrativ, financiar și economic. Administrația locală este extrem de limitată în posibilități de a influența situația. De aici și monopolurile, ineficiența și birocrația de la centru. La nivel local, giganții care prestează servicii nu plătesc taxe locale. Este vorba de agenții economici mari care nu plătesc taxe locale (instituții financiare, Moldtelecom, Poșta). În același timp micii antreprenori sunt impuși să achite taxele respective”, a explicat Viorel Furdui.

Veaceslav Ioniță e de părere că atunci când vorbim de o dezvoltare la nivel local, cea mai mare problemă este costul infrastructurii. În prezent o companie ca să racordeze la utilități trebuie să achite cam 10-20% din costul total al proiectului. La nivel local nu există capacități financiare. Dacă avem o viziune de dezvoltare locală trebuie să ne axăm pe capacitatea financiară a autorităților publice locale, capacitatea de administrare fiscală și capacitatea organizațională. E necesar de creat o suficiență de capital la nivel local fără dependența de autoritățile centrale.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.