Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul de Olănești, Ștefan Vodă Iurie Ostafii: „Dezvoltarea agriculturii ar trebui să fie o prioritate a statului"

vezi mai mult

Peste o sută de specialiști în percepere fiscală s-au întrunit în cadrul unei ședințe online organizate de CALM!
05.06.2020     
 
CALM a intermediat întrunirea secretarilor Consiliilor locale cu reprezentanții autorităților centrale!
05.06.2020     
 
Primarul de Palanca, Stefan Voda Larisa Voloh: "Activitățile noastre trezesc entuziasm, invidie sau poate chiar nemulțumire"
05.06.2020     
 
Mai mulți primari de orașe solicită interzicerea organizării Paștelui Blajinilor în plină pandemie!
04.06.2020     
 
Femeile primar în prim plan - energia, dedicația și pasiunea dezvoltării locale!
03.06.2020     
 

Primarul de Olănești, Ștefan Vodă Iurie Ostafii: „Dezvoltarea agriculturii ar trebui să fie o prioritate a statului"

      
12.05.2020    

Olănești este una dintre cele mai vechi localități din zona Nistrului de Jos. În urma săpăturilor arheologice s-a stabilit că aceste locuri sunt populate de mai multe milenii. Potrivit legendelor, denumirea satului provine ori de la „olane" - obiecte confecționate din lut ars de că către meșterii locului pentru acoperișul caselor, ori de la „om de neam" – oameni care se îndeletniceau cu agricultura și creșterea vitelor. La alegerile generale locale din 2019, având experiența a două mandate de consilier local, Iurie Ostafii a devenit primar al satului Olănești, Ștefan Vodă.

De ce au nevoie oamenii din Olănești?

Iurie Ostafii: De drumuri, iluminare stradală, apă potabilă. Avem nevoie și de canalizare, mai ales în regiunea fabricii de conserve, acolo unde sunt mai multe blocuri de locuit.

Fabrica de conserve activează?

Iurie Ostafii: Cu părere de rău, activitatea acesteia, dar și a centrului de colectare a pâinii au fost sistate acum mulți ani. Avem doar agenți economici care activează în câmp, astfel oamenii sunt nevoiți să plece.

Și cum am putea să-i oprim?

Iurie Ostafii: Este nevoie de politici la nivel de țară. Trebuie deschise locuri de muncă. Toți cetățenii trebuie să aibă o sursă de existență.

Agricultura ar putea deveni profitabilă?

Iurie Ostafii: Agricultura ar putea să mențină oamenii în localități, însă acestui domeniu i se acordă puțină atenție. Irigarea este o problemă, mai ales pentru zona noastră, Stepa Bugeacului. Aici se atestă o secetă fără precedent, nici nu știu cum agenții economici vor ieși din acest impas. Existau stațiile de pompare a apei, acum se formează asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație. Statul ar trebui să aibă în vizor acest domeniu, aceste stații sunt distruse cam în proporție de 70%, dar măcar ce a rămas trebuie păstrat, renovat și să activeze. Dezvoltarea agriculturii ar putea să-i determine pe oameni să rămână în sate,  pentru aceasta este nevoie de o abordare conștiincioasă și de politici ce ar susține acest domeniu.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM