Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Valeriu Lazarenco, primar de Leușeni, Telenești: „Îmi doresc ca oamenii să fie mândri de faptul că m-au ales"

vezi mai mult

Primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco „N-am știut că în Republica Moldova mai sunt oameni atât de prietenoși și săritori la nevoie"
13.02.2020     
 
Primarul orașului Leova Alexandru Bujorean: „Autoritățile centrale din România par a fi în subordinea primarilor și nu invers"
12.02.2020     
 
CALM solicită autorităților centrale revizuirea legislației în domeniul integrității!
11.02.2020     
 
Președintele executiv al Asociației Orașelor din România Ionel Chiriță: „Vom solicita Guvernului României să creeze un mecanism eficient de susținere a comunităților locale din Republica Moldova"
11.02.2020     
 
Primarii de orașe din Republica Moldova în vizită la colegii lor de peste Prut! CALM și Asociația Orașelor din România solicită Guvernului de la București să investească direct în comunitățile din Republica Moldova!
10.02.2020     
 

Valeriu Lazarenco, primar de Leușeni, Telenești: „Îmi doresc ca oamenii să fie mândri de faptul că m-au ales"

      
23.01.2020    

Valeriu Lazarenco este primar la primul mandat în satul Leușeni, raionul Telenești.

Din 2013 până în 2019 a activat în calitate de jurist în cadrul Consiliului raional Telenești. Își dorește să făurească o viață mai bună pentru consătenii săi, iar determinarea sa și susținerea oamenilor ne face să credem că va reuși să realizeze ceea ce își propune.

Cum credeți că ați putea să schimbați viața oamenilor?

Valeriu Lazarenco: În această perioadă scurtă de când sunt în fruntea satului cred că am demonstrat că lucrurile bune se fac doar împreună, nu este corectă percepția unora că doar primarul trebuie să facă. Dacă mobilizezi oameni să contribuie la realizarea unor obiective atunci ei vor fi cointeresați ca acele lucruri să aibă durabilitate. Mă responsabilizează faptul că oamenii mă respectă și de câte ori am venit cu propunerea de a face ceva în comun toți m-au susținut.

Am văzut că sunteți foarte activ pe rețelele de socializare....

Valeriu Lazarenco: Unii dintre consilieri au propus să creăm o pagină web a primăriei. Deoarece consider important să economisim orice leu am menționat că nu este atât de necesar de creat un asemenea site, mai ales că este nevoie de o persoană salarizată care să gestioneze această pagină. Am decis că este mai simplu de creat o pagină pe rețeaua de socializare Facebook unde foarte multă lume este activă pentru că un obiectiv de-al meu în campanie a fost să asigurăm transparență în activitatea APL.  Oamenii trebuie să cunoască ce se întâmplă în localitate, nu doar cei de pe loc, dar și cei care sunt departe de casă.  De Crăciun am fondat Asociația Băștinașilor din Leușeni obiectivul fiind de a implica și diaspora în procesul de administrare a localității, în realizarea unor proiecte. Mă bucură faptul că oamenii sunt foarte receptivi, mulți mă telefonează și mă felicită pentru această inițiativă afirmând că demult era necesară și implicarea lor în aceste procese din comunitatea natală. Avem un sat foarte frumos, cu locuri pitorești, în zona codrilor, cu multe plantații de vii, avem și o fabrică de vin care începe să se dezvolte, deja vinurile produse în Leușeni ajung și pe piața din UE.

Aveți unde să distribuiți și strugurii?

Valeriu Lazarenco: Problema este majoră deoarece prețul de achiziție a strugurilor este mic. Recent am avut o întrevedere cu directorul fabricii de vin pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă, din ce motive a stagnat activitatea acesteia etc. Embargoul din 2006 i-a falimentat pe mulți producători de vinuri, piața rusă fiind și astăzi una instabilă. Pe lângă aceasta, produsele exportate în Federația Rusă nu sunt achitate la momentul livrării acestora ci doar după realizare, ceea ce presupune iarăși niște riscuri și restanțe la achitarea salariilor.

Această fabrică de vinuri ar putea genera o anumită creștere economică în localitate...

Valeriu Lazarenco: Bineînțeles. Împreună cu directorul am convenit să ne implicăm în dezvoltarea acestei fabrici de vinuri. Recent am văzut că IFAD-ul acordă proiecte în valoare de până la 200 mii de euro pentru reabilitarea drumurilor în zonele unde își desfășoară activitatea agenții economici, a bazinelor acvatice. Ne propunem să aflăm care sunt aceste posibilități de finanțare deoarece infrastructura drumurilor lasă de dorit și nu permite deplasarea mașinilor mari. Dacă vom soluționa problema infrastructurii va fi posibil de deschis o linie de îmbuteliere la Leușeni. Există inițiativă de a deschide și un  minihotel pentru a dezvolta și turismul rural.

Cum ați vrea să arate Leușeniul după patru ani de activitate a Dvs în calitate de primar?

Valeriu Lazarenco: Vreau să demonstrez oamenilor că acești patru ani nu au fost pierduți în zadar. Vreau ca oamenii să fie mândri de faptul că m-au ales. Nu știu dacă voi candida pentru un alt mandat dar vreau să rămân în istoria satului nu doar ca primar, ci și ca o persoană care a schimbat anumite lucruri, iar oamenii să aibă ce le arăta copiilor lor și să fie convinși că nu au făcut o alegere greșită.

Vă mulțumim!