Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primarul municipiului Soroca Llilia Pilipețchi: „Toți primarii avem aceeași dorință- de a administra în interesul cetățeanului”

vezi mai mult

Primarul satului Rădulenii Vechi, Florești Iurie Radu: „Nu vom reuși prea multe atât timp cât nu avem o descentralizare adevărată"
28.01.2020     
 
Primarul comunei Chițcanii Vechi, Telenești Sergiu Cucu: „Cred că oamenii mi-au acordat votul de încredere pentru a soluționa măcar o parte din problemele lor"
28.01.2020     
 
PROBLEMELE APL ABORDATE DE PRIMARI LA ÎNTREVEDEREA CU GUVERNUL ȘI ÎN CADRUL CALM!
27.01.2020     
 
Primarul de Egoreni, Soroca Victor Mutruc: „În primării trebuie să avem posibilitatea de a angaja măcar o persoană responsabilă de scrierea proiectelor"
27.01.2020     
 
Primarul de Cojușna, Strășeni Igor Crăciun: „Am decis să candidez pentru a contribui la dezvoltarea localității noastre"
24.01.2020     
 

Primarul municipiului Soroca Llilia Pilipețchi: „Toți primarii avem aceeași dorință- de a administra în interesul cetățeanului”

      
09.01.2020    

Lilia Pilipețchi este primar la primul mandat al municipiului Soroca. Am cunoscut-o la ședința primarilor din cadrul Filialei CALM din acest raion. Am întrebat-o dacă este nevoie de politică în administrația locală, pe ce pun accent cetățenii atunci când își aleg primarul, dar și ce priorități are Lilia Pilipețchi pentru perioada imediat următoare.

Din medicină în administrația publică locală…

Lilia Pilipețchi: Am înțeles că sunt pregătită să contribui alături de cetățeni la crearea unei vieți mai bune aici, acasă, la Soroca.

E nevoie de politică și în administrația publică locală?

Lilia Pilipețchi: Nu sunt pentru implicarea politicului în APL. Totuși, la baza alegerilor locale sunt două dimensiuni: este miza politică și interesul pentru candidați.

Cum credeți, oamenii au pus mai mult accent pe culoarea politică a candidaților sau totuși pe calitățile acestora?

Lilia Pilipețchi: Cred că în alegerile locale se pune accent pe factorul uman. 70% din cetățeni votează pentru personalitatea candidatului. Deoarece noi suntem astăzi la reuniunea primarilor din raionul Soroca înseamnă că cetățenii au decis că noi suntem cei mai buni, cei mai inteligenți și noi trebuie să demonstrăm tuturor că așa este și să facem politică inteligentă.

Funcția de primar presupune foarte multe provocări. Ce priorități aveți pentru perioada imediat următoare?

Lilia Pilipețchi: Îmi propun să fiu sinceră cu oamenii și atunci lucrurile bune se întâmplă de la sine. Ne dorim să fie curat în orașul nostru. O altă problemă este lipsa stației de epurare, toate instalațiile de tratare a apei uzate lipsesc de decenii. Am studiat care au fost impedimentele ce până acum nu au permis autorităților să construiască această stație de epurare și sunt convinsă că noi vom reuși.

Municipiul Soroca este atractiv pentru tineri, există locuri de muncă?

Lilia Pilipețchi: Eu consider că Dumnezeu are grijă de noi încă de la crearea Sorocii. Avem oameni extraordinari și dorim ca ei să aibă o viață calitativă aici, să oprim migrația, să creăm locuri de muncă.

Ce vă face să fiți atât de optimistă?

Lilia Pilipețchi: Sunt ingenioasă, am voință și curaj. În această perioadă scurtă deja avem realizări pe care cetățenii le observă. Orașul a devenit mai îngrijit. Am avut recent o întrevedere cu o delegație de peste hotare și cred că la final de ianuarie deja vom putea vorbi despre unele decizii ce vor aduce alte schimbări în localitatea noastră.

Ce părere aveți despre activitatea CALM?

Lilia Pilipețchi: Este o platformă eficientă, nu doar pentru că exista această comunicare între puterile locale și puterea centrală dar și pentru a putea veni cu un punct de vedere consolidat al autorităților locale, deoarece noi toți primarii prezenți la ședința Filialei CALM din Soroca avem aceeași dorință – de a administra în interesul cetățeanului.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM