Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Reprezentanții APL vor avea posibilitatea să cunoască modalitățile de integrarea a migrației în dezvoltarea locală!

vezi mai mult

Primarul de Cojușna, Strășeni Igor Crăciun: „Am decis să candidez pentru a contribui la dezvoltarea localității noastre"
24.01.2020     
 
Primarul comunei Pârlița, Ungheni Liudmila Nistor: „Consider că un primar bun este acel care caută și găsește bani pentru a dezvolta localitatea"
24.01.2020     
 
CALM la întrevederea primarilor cu Guvernul: „Nu mai avem timp, e nevoie de acțiuni concrete”
23.01.2020      Foto: gov.md   
 
Sergiu Andronachi: „Orașul Cimișlia are nevoie de oameni"
23.01.2020     
 
Valeriu Lazarenco, primar de Leușeni, Telenești: „Îmi doresc ca oamenii să fie mândri de faptul că m-au ales"
23.01.2020     
 

Reprezentanții APL vor avea posibilitatea să cunoască modalitățile de integrarea a migrației în dezvoltarea locală!

      
12.12.2019    

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM, în parteneriat cu Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) și Primăria municipiului Strășeni are onoarea de a invita reprezentanții APL la vizita de studiu în municipiul Strășeni cu genericul  „Integrarea migrației în dezvoltarea locală. Modele de bune practici." Evenimentul va avea loc la 17 decembrie 2019, între orele 9.30 și 14.00, la Primăria municipiului Strășeni din  strada M. Eminescu nr. 32.

În perioada 2016 -2018, circa 38 primării din R. Moldova deja au testat și implementat cu succes un nou model de valorificare a migrației la nivel local, cu suportul Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL).

Alte 35 de primării au fost selectate pentru asistență în perioada 2019 -2022, iar alte peste 100 primării și-au manifestat interesul de a implica consătenii stabiliți cu traiul peste hotare în dezvoltarea locală și au inițiat pași concreți în acest sens: au lansat ideea de creare a Asociației de Băștinași, au inițiat colectarea datelor pe migrație și chiar au reușit să realizeze mici proiecte comune la nivel local. Unele din aceste primării s-au adresat la echipa de proiect sau la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a obține explicații sau ghidare metodologică pentru o implementare mai bună a acestui nou model.

În acest context, CALM, în parteneriat cu Proiectul MiDL, planifică organizarea vizitei de studiu în municipiul Strășeni pentru localitățile ce NU BENEFICIAZĂ de asistența Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), dar manifestă interes de a integra migrația în dezvoltarea locală sau chiar au inițiat pași concreți pentru a transforma migrația dintr-o problema într-o oportunitate la nivel local.

Astfel, prin participarea la vizita de studiu veți face cunoștință cu modelul municipiului Strășeni de integrare a migrației în dezvoltarea locală, constituirea asociației de băștinași, implementarea proiectelor comune, etc. De asemenea, veți afla despre cazul de succes al Primăriei municipiului Strășeni privind implementarea Metodologiei "Insule de Integritate", elaborarea strategiei și a planului local de integritate și acțiuni anticorupție, rezultatele obținute și impactul asupra comunității locale.

Vom aprecia mult dacă veți confirma participarea până la finele
zilei de 13.12.2019, prin email la adresa irina.luncasu@calm.md  sau la nr. de telefon 079588442.

Serviciul de Comunicare al CALM