Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Primar de Mereșeuca, Ocnița Emilia Albu: „CALM-ul a devenit unica organizație care nu ne repartizează pe criterii politice"

vezi mai mult

Primarul satului Rădulenii Vechi, Florești Iurie Radu: „Nu vom reuși prea multe atât timp cât nu avem o descentralizare adevărată"
28.01.2020     
 
Primarul comunei Chițcanii Vechi, Telenești Sergiu Cucu: „Cred că oamenii mi-au acordat votul de încredere pentru a soluționa măcar o parte din problemele lor"
28.01.2020     
 
PROBLEMELE APL ABORDATE DE PRIMARI LA ÎNTREVEDEREA CU GUVERNUL ȘI ÎN CADRUL CALM!
27.01.2020     
 
Primarul de Egoreni, Soroca Victor Mutruc: „În primării trebuie să avem posibilitatea de a angaja măcar o persoană responsabilă de scrierea proiectelor"
27.01.2020     
 
Primarul de Cojușna, Strășeni Igor Crăciun: „Am decis să candidez pentru a contribui la dezvoltarea localității noastre"
24.01.2020     
 

Primar de Mereșeuca, Ocnița Emilia Albu: „CALM-ul a devenit unica organizație care nu ne repartizează pe criterii politice"

      
12.12.2019    

Emilia Albu este primar la al șaselea mandat în Mereșeuca, Ocnița. Afirmă că deși are o experiență vastă în domeniul APL, periodic apelează la serviciile CALM. Tot datorită CALM a reușit să cunoască mai mulți aleși locali din alte zone ale Republicii Moldova și în cadrul discuțiilor sunt identificate cele mai bune soluții la o problemă sau alta.

Faptul că ați câștigat atâtea mandate este o binecuvântare pentru Dvs?

Emilia Albu: La primul mandat era o condamnare, acum deja este o binecuvântare. Chiar dacă probleme sunt, deja găsesc mai ușor soluțiile necesare. Dragostea față de satul meu natal, față de oamenii care au încredere în mine și permanent mă susțin mă determină să fac față provocărilor pentru prosperarea localității noastre.

Cât de mult vă ajută experiența acumulată?

Emilia Albu: Sigur că experiența mă ajută. Ne ajută și faptul că a fost implementat noul sistem de finanțare, dar și că banii din Fondul Rutier sunt distribuiți tuturor localităților. Aceste probleme care erau majore le-am soluționat cu susținerea CALM-ului și cu implicarea noastră, a tuturor, ceea ce constituie un mare beneficiu pentru comunitățile locale. Deja dispunem de niște bani care sunt calculați conform unei formule și nu sunt repartizați pe criterii de partid. Odată cu aprobarea noului sistem de finanțare deja cunoaștem ce venituri vom avea, ce cheltuieli, putem planifica un buget fără deficit, deși ne dorim ca la competențele pe care le avem să existe și acoperire financiară. Cred că pe viitor, împreună cu CALM-ul și ceilalți primari, vom reuși să avem și mai multe reușite în această privință.

Ne aflăm la reuniunea primarilor din raionul Ocnița...

Emilia Albu: Astăzi alegem conducerea Asociației Teritoriale a primarilor CALM din raionul Ocnița. Primarii la primul mandat au ocazia să afle despre activitatea CALM-ului, care sunt obiectivele acestei asociații. La evenimentul nostru participă directorul executiv al CALM Viorel Furdui, dar și președintele raionului Ocnița Iurie Plopa. Este o primă întrevedere după alegerile locale din 20 octombrie. Dacă acum câțiva ani vocea CALM-ului nu era atât de bine auzită, astăzi CALM-ul a devenit unica organizație care ne unește, nu ne repartizează pe criterii politice și care se străduie să soluționeze problemele pe care le avem în teritoriu.

Cât de des solicitați sprijinul CALM-ului?

Emilia Albu: Se întâmpla foarte des în primele mandate. Și acum, chiar dacă sunt la al șaselea mandat, mă mai confrunt cu unele întrebări la care nu găsesc răspuns și atunci îmi vine în ajutor CALM-ul. Pentru ca o decizie să fie corectă din punct de vedere legitim mă consult cu experții CALM. De asemenea, periodic ne întâlnim cu primarii din alte raioane, datorită acestui fapt cunosc foarte mulți colegi și abordăm cu ei diverse subiecte, aflăm cum au procedat într-o situație sau alta. Tot cu CALM mergem în diverse vizite de studiu, inclusiv peste hotarele RM și întotdeauna avem de învățat lucruri utile.

Vă mulțumim!