Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Vaida Aleknaviciene, viceprimarul orașului Joniskis, Lituania: „Este necesar ca UE să lanseze și alte programe pentru Țările Parteneriatului Estic"

vezi mai mult

Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov riscă să plătească amendă de 25 000 lei. „Au ales să ne sancționeze selectiv ceea ce înseamnă că eu sunt ținta"
08.04.2020     
 
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „Pentru o bună parte din copii alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ"
07.04.2020     
 
Oleg Ciobanu, primar de Carahasani „Am cerut instituirea regimului de carantină deoarece nu se știe cum vor evolua lucrurile"
07.04.2020     
 
Primarul orașului Sângera Valeriu Popa: „Sperăm să se înțeleagă că cetățenii pot să ne ajute doar dacă stau acasă"
07.04.2020     
 
Activitatea autorităților publice locale în vremuri de pandemie!
06.04.2020     
 

Vaida Aleknaviciene, viceprimarul orașului Joniskis, Lituania: „Este necesar ca UE să lanseze și alte programe pentru Țările Parteneriatului Estic"

      
29.10.2019    

Orașul Joniskis din Lituania are semnat un acord de cooperare cu municipiul Ungheni, Republica Moldova. Viceprimarul orașului Joniskis Vaida Aleknaviciene consideră că este nevoie de mult mai multe asemenea colaborări. De asemenea, potrivit reprezentantului APL din Lituania, Uniunea Europeană ar trebui să ofere mai multe instruiri pentru reprezentanții țărilor din cadrul Parteneriatului Estic privind scrierea și participarea în cadrul proiectelor cu finanțare europeană.

 Ne aflăm la Forumul liderilor locali UE- Parteneriatul Estic ce se desfășoară la Vilnius...

Vaida  Aleknaviciene: Este foarte important că s-au reunit atât reprezentanții APL, cât și ai structurilor europene, cum ar fi PLATFORMA, reprezentanta căreia sunt, ai Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor,  ai Comisiei Europene. Toți am avut posibilitatea să aflăm despre modalitățile de participare în cadrul unor proiecte. Oamenii au împărtășit din experiența lor privind implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă, iar aceste practici pot fi preluate și de alte părți.

Cum credeți că am putea dezvolta cooperarea dintre autoritățile locale din Republica Moldova și Lituania?

Vaida  Aleknaviciene: Cred că această cooperare există, municipiile participă în cadrul unor proiecte comune. Asociațiile ar putea, de asemenea, să dezvolte unele proiecte și să implice și unele autorități locale în realizarea acestora . Orașul meu, de exemplu, are un acord de cooperare cu municipiul Ungheni, Republica Moldova. Acum doi ani am implementat un proiect comun privind protejarea mediului, prin intermediul Ambasadei Lituaniei în Republica Moldova. Sunt și alte orașe lituaniene care cooperează cu localități din Republica Moldova, din păcate, deocamdată nu sunt chiar atât de multe. Vorbeam la nivel de asociații că am putea să includem mai multe comunități în asemenea programe comune.

Reușesc să se dezvolte țările din cadrul Parteneriatul Estic?

Vaida  Aleknaviciene: Credem că există dezvoltare, deoarece Uniunea Europeană le ajută prin intermediul diverselor programe. În discursul meu din cadrul Forumului de la Vilnius am vorbit despre faptul că Uniunea Europeană ar trebui să ofere mai multe resurse pentru organizarea seminarelor, pentru ca oamenii din țările Parteneriatului Estic să învețe, mai întâi, cum să participe în cadrul proiectelor UE și să nu le fie frică de acestea. Ca reprezentant al PLATFORMA am menționat că pentru început trebuie să ajutăm aceste state să învețe modalitățile de a participa în cadrul proiectelor, cum să lucreze cu acestea, cum să aplice la un proiect sau altul. De asemenea, este necesar ca Uniunea Europeană să deschidă și alte programe pentru aceste țări, așa cum ar fi ERASMUS + sau altele.

În ce măsură reușește PLATFORMA să susțină autoritățile locale și asociațiile acestora?

Vaida  Aleknaviciene: În primul rând, este rețeaua tuturor asociațiilor unde se face schimb de opinii, dar avem și ocazia de a îmbunătăți activitatea noastră.

Vă mulțumim!

Serviciul de Comunicare al CALM