Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Reprezentantul Asociației Municipalităților din Norvegia (KS) Bjørn Rongevær: ”CALM-ul este o asociație cu origini de dezvoltare locală din țările europene”

vezi mai mult

Primarul de Sângerei Arcadie Covaliov riscă să plătească amendă de 25 000 lei. „Au ales să ne sancționeze selectiv ceea ce înseamnă că eu sunt ținta"
08.04.2020     
 
Primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț: „Pentru o bună parte din copii alimentarea de bază era în cadrul instituțiilor de învățământ"
07.04.2020     
 
Oleg Ciobanu, primar de Carahasani „Am cerut instituirea regimului de carantină deoarece nu se știe cum vor evolua lucrurile"
07.04.2020     
 
Primarul orașului Sângera Valeriu Popa: „Sperăm să se înțeleagă că cetățenii pot să ne ajute doar dacă stau acasă"
07.04.2020     
 
Activitatea autorităților publice locale în vremuri de pandemie!
06.04.2020     
 

Reprezentantul Asociației Municipalităților din Norvegia (KS) Bjørn Rongevær: ”CALM-ul este o asociație cu origini de dezvoltare locală din țările europene”

      
29.10.2019    

Asociația Municipalităților din Norvegia este una dintre cele mai puternice din Europa și unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai Congresului Autorităților Locale din Moldova. În contextul marcării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic, eveniment ce a reunit liderii locali din UE și țările Parteneriatului Estic la Vilnius, Lituania, reprezentantul Asociației Municipalităților din Norvegia (KS) Bjørn Rongevær a vorbit în cadrul unui interviu pentru calm.md despre avantajele acestui Parteneriat, dar și despre necesitatea sporirii cooperării între autoritățile locale din Europa, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Uniunii Europene. 

Care ar fi rolul acestor reuniuni ale liderilor locali?

Bjørn Rongevær: Este important să avem o discuție bună în cadrul Parteneriatului Estic privind obiectivele de dezvoltare durabilă. Ne dorim să aducem mai multe practici internaționale la nivelul local al statelor-membre ale Parteneriatului Estic, cu susținerea Uniunii Europene, dar și a asociațiilor APL din alte zone ale Europei.

De ce este important Parteneriatul Estic pentru autoritățile locale?

Bjørn Rongevær: În timpul deschiderii acestui Forum s-a menționat faptul că unele țări au o agendă mai ambițioasă, iar Parteneriatul Estic oferă oportunități pentru nivelul local de a coopera, de a împărtăși, dar și de a face schimb de experiență între autoritățile locale, reieșind din aspirațiile europene ale acestor state.

Norvegia este un susținător al autorităților locale din Republica Moldova…

Bjørn Rongevær: Noi considerăm că este nevoie de o cooperare între toate nivele de guvernare. În discuțiile din această dimineață am auzit că Europa înseamnă  Uniunea Europeană. Eu, dar cred că și DVS avem altă viziune și considerăm că și noi, de asemenea, suntem europeni, chiar dacă țările noastre nu sunt parte a Uniunii Europene. Iată de ce cred că Parteneriatul Estic este un mecanism ce poate contribui la sporirea cooperării dintre țări, în context european.

Congresul Autorităților Locale din Moldova este o asociație europeană?

Bjørn Rongevær: Bineînțeles. Este o asociație cu origini de dezvoltare locală din țările europene.

Dacă ar fi să comparăm CALM-ul cu alte asociații din cadrul Parteneriatului Estic sau chiar din Europa, care ar fi constatările DVS?

Bjørn Rongevær:  Toate asociațiile autorităților locale din cadrul Parteneriatului Estic sunt tinere, iar CALM este cea mai tânără, având doar 9 ani. Este nevoie de timp pentru a construi o asociație puternică, pentru a-ți crea o reputație bună în calitate de voce a autorităților locale. Sunt absolut sigur că CALM-ul este pe calea de a deveni o asemenea asociație.

Vă mulțumim!

Serviciul de Comunicare al CALM