Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Promovarea turismului este un element al dezvoltării locale și o preocupare a CALM

vezi mai mult

CALM-ul ne-a unit într-o echipa pe toți primarii și ne-a făcut mai puternici decât eram
14.11.2019     
 
Victoria Butuc-Guranda, primarul satului Dănceni, Ialoveni: „Ne propunem să obținem cât mai multe rezultate”
14.11.2019     
 
Inițiativele de consolidare a autonomiei locale financiare au fost discutate și evaluate!
13.11.2019     
 
Finanțarea participativă studiată de CALM în cooperare cu MiDL!
13.11.2019     
 
La 29 de ani Ion Creangă a devenit primarul comunei Ocnița!
12.11.2019     
 

Promovarea turismului este un element al dezvoltării locale și o preocupare a CALM

      
18.10.2019    

La 17 octombrie, la Guvern a avut loc ședința Grupului de lucru pentru elaborarea Programului Strategic de Dezvoltare a Turismului (PSDT) în anii 2020 – 2030. Congresul Autorităților Locale din Moldova a fost reprezentat la eveniment de expertul Irina Luncașu.

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele analizei situației în domeniul turismului din Republica Moldova, discutate tendințele naționale și internaționale pe piața turistică, precum și prioritățile identificate pentru includerea în PSDT 2030.

De asemenea, au fost analizate date statistice și documente strategice referitoare la turism, s-a vorbit despre necesitatea organizării atelierelor de lucru și efectuarea vizitelor de lucru la unele destinații turistice din teritoriu.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova contribuția turismului în produsul intern brut este nesemnificativă, însă există mult potențial în vederea dezvoltării acestei ramuri. Alexandru Sonic, președintele Grupului de lucru pentru elaborarea PSDT a afirmat că turismul poate fi un bun factor pentru relansarea economiei statului.

CALM a fost de părere că studiul efectuat de către experții naționali și internaționali ce are ca obiectiv suportul în elaborarea Programului Strategic de Dezvoltare a Turismului (PSDT) în anii 2020 – 2030 este unul amplu și multidimensional, ce prezintă atât carențele din domeniul turismului, cât și soluțiile ce ar permite dezvoltarea acestui sector. Expertul  Irina Luncașu a atras atenția asupra necesității coordonării acestui Program cu alte strategii sectoriale, precum cele din domeniul apei și canalizării, managementul deșeurilor solide, drumurilor și transporturilor, etc, astfel încât documentul nou elaborat să aibă efectele scontate.

Pe parcursul lunilor octombrie – noiembrie va fi elaborat proiectul PSDT 2030 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, iar la sfârșitul lunii noiembrie vor fi organizate o serie de consultări cu mediul de afaceri, autoritățile publice și membrii Grupului de lucru.

Programul este elaborat pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Republica Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

Serviciul de Comunicare al CALM