Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | APL ar putea obține finanțări din Fondul Verde pentru Climă!

vezi mai mult

Peste o sută de specialiști în percepere fiscală s-au întrunit în cadrul unei ședințe online organizate de CALM!
05.06.2020     
 
CALM a intermediat întrunirea secretarilor Consiliilor locale cu reprezentanții autorităților centrale!
05.06.2020     
 
Primarul de Palanca, Stefan Voda Larisa Voloh: "Activitățile noastre trezesc entuziasm, invidie sau poate chiar nemulțumire"
05.06.2020     
 
Mai mulți primari de orașe solicită interzicerea organizării Paștelui Blajinilor în plină pandemie!
04.06.2020     
 
Femeile primar în prim plan - energia, dedicația și pasiunea dezvoltării locale!
03.06.2020     
 

APL ar putea obține finanțări din Fondul Verde pentru Climă!

      
13.10.2019    

La 9 și 10 octombrie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a  organizat un seminar cu obiectivul de a explica care sunt procedurile legale de obținere a finanțării  de la Fondul Verde pentru Climă (FVC), proceduri ce vizează autoritățile naționale desemnate, dar și partenerii relevanți în raport cu Fondul Verde pentru Climă. Expertul CALM Octavii Ivanov a participat la eveniment, CALM fiind unul dintre partenerii FVC.

Octavii Ivanov a explicat că FVC  dispune de circa 100 miliarde de dolari pe an. „Alături de alte țări, Republica Moldova poate beneficia de mijloace din cadrul acestui Fond.  Împreună cu alți parteneri internaționali, putem crea oportunități de diminuare a schimbărilor climatice, prin implementarea diverselor tehnologii, cum ar fi energiile regenerabile, împăduririle, protecția mediului, etc."

Programul FVC este dedicat și APL, iar proiectele care pot fi eligibile sunt de la 2 milioane de euro și pot fi aplicate pe o treime din teritoriul RM.

„Pentru ca asemenea proiecte să fie eligibile și pentru a avea rezultate este nevoie de o entitate care să coordoneze și să coopereze mai multe autorități publice. Această entitate ar putea fi CALM", a punctat Octavii Ivanov.

De asemenea, potrivit expertului, cerințele sunt destul de mari pentru aplicarea la acest Program. „Pentru etapa inițială este nevoie de elaborarea un concept de proiect cu studiu de fezabilitate. După aprobarea conceptului este posibil de a dezvolta un proiect care iarăși urmează să treacă toate procedurile. O problemă în Republica Moldova este că nu avem capacități de a implementa asemenea proiecte de anvergură."

Totuși, Octavii Ivanov a afirmat că este posibil ca până în luna ianuarie a anului viitor, atunci când expiră termenul de aplicare la FVC,  de dezvoltat un concept de proiect care, dacă va avea calitate, impact și relevanță, ar putea fi transformat într-un caz de succes. 

Serviciul de Comunicare cu CALM