Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Contestarea actelor administrative – subiect de discuți între CALM și experții UE

vezi mai mult

Prin definitivarea procesului de descentralizare multidimensională vom identifica eficacitatea autorităților publice locale
16.10.2019     
 
ACTIVITATEA CALM ÎN INTERESUL APL
15.10.2019     
 
Zece ani de la înființarea Parteneriatului Estic! Învățăm din experiența UE în identificarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, alături de Lituania, Georgia, și Ucraina!
15.10.2019      www.eng.dvtkonferencija.lt   
 
APL ar putea obține finanțări din Fondul Verde pentru Climă!
13.10.2019     
 
Bugetele locale urmează să aibă mai multe venituri!
12.10.2019     
 

Contestarea actelor administrative – subiect de discuți între CALM și experții UE

      
03.10.2019    

La 1 octombrie, experții CALM au avut o întrevedere cu reprezentanții proiectului privind suportul Uniunii Europene în procesul de reformare a  administrației publice. Subiectul principal al discuției a fost Codul Administrativ al Republicii Moldova, dar și aspecte ce vizează contestarea actelor administrative.

Potrivit CALM, conceptul Codului Administrativ prevede existența unui organ ierarhic superior unde ar putea fi contestate actele administrative individuale, ceea ce la nivel local este problematic de realizat deoarece autoritățile administrației publice locale acționează în baza principiilor autonomiei locale.

Consultanții din partea UE au fost de părere că actele administrative ar trebui prezentate în cadrul unui organ intermediar ierarhic, cum ar fi nivelul II.

Experții CALM au opinat că acest lucru este imposibil întrucât între autoritățile administrației publice locale de nivelul I i nivelul II nu există raporturi de subordonare, acestea activând pe principii de colaborare.

Printre alte subiecte abordate au fost importanța dosarelor administrative, dar și lipsa resurselor umane și financiare pentru a menține aceste dosare. De asemenea, a fost adus în discuție rolul Oficiilor Teritoriale ale Cancelariei de Stat în acest proces deoarece, conform prevederilor Codului Administrativ, părțile de bază sunt autoritatea administrației publice locale și ar trebui să fie cetățeanul.

Părțile au vorbit și despre necesitatea de a modifica legislația, astfel s-a convenit ca schimbul de opinii să continue.

Serviciul de Comunicare al CALM