Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Bâlciul Olarilor din Iurceni, Nisporeni a ajuns la a 31-a ediție!

vezi mai mult

Viorel Furdui: „Calitățile personale valorează foarte mult la nivel local”
20.09.2019      moldova.europalibera.org   
 
Reprezentanții APL sunt instruiți cum să transforme fenomenul migrației în oportunitate pentru comunități!
20.09.2019     
 
Toate localitățile incluse în cadrul programului Drumuri Bune II vor beneficia de finanțare!
20.09.2019     
 
Modalitățile de eficientizare a Biroului Relații cu Diaspora, discutate la Cancelaria de Stat în comun cu partenerii de dezvoltare
18.09.2019      cancelaria.gov.md   
 
Gheorghe Bute: „Prin efortul comun al ACoR și CALM putem ajunge mult mai departe"
18.09.2019     
 

Bâlciul Olarilor din Iurceni, Nisporeni a ajuns la a 31-a ediție!

      
12.09.2019    

La Iurceni, Nisporeni a avut loc duminică, 8 septembrie, a 31-a ediție a Târgului Republican al ceramiștilor „Bâlciul Olarilor".  Este unul dintre cele mai longevive evenimente de acest fel din Republica Moldova. Astfel, mai mulți meșteri populari din Republica Moldova și din România au avut posibilitatea să-și expună și să-și vândă varietatea bogată din vase de ceramică lucrate manual.  Primarul de Iurceni, Nisporeni Ion Bocan a afirmat că anul acesta au vizitat târgul peste 15 mii de oameni.   „Iurceniul este o vatră străveche a olarilor, iar festivalul a fost creat pentru a perpetua această tradiție, dar și a aduce un omagiu olarului Ion Arseni. Încercăm prin intermediul acestui eveniment să promovăm și să încurajăm și alți tineri să îmbrățișeze acest meșteșugărit al olarilor și să ne ducă faima", a afirmat Ion Bocan.

 La realizarea evenimentului participă administrația publică de nivelul I, Consiliul raional, agenți economici, Ministerul Culturii și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Alesul local din Iurceni a menționat că fiecare dintre organizatori își asumă niște responsabilități privind organizarea, amenajarea, premierea, dar și asigurarea cu hrană a meșterilor populari.

„Asemenea evenimente sunt o oportunitate pentru olari, care vor să promoveze arta populară. Totodată, Iurceniul are de câștigat ca și imagine, iar acest meșteșugărit este transmis din tată în fiu. Am extins zona unde se desfășoară acest eveniment cu încă 60 de ari și ne dorim să organizăm încă o parcare", a declarat Ion Bocan.
Sursa Foto:  Mândru de Raionul Nisporeni / facebook

Serviciul de Comunicare al CALM