Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!

vezi mai mult

Primari din Republica Moldova premiați cu cea mai înaltă distincție din partea Asociației Comunelor din Romania!
18.02.2020     
 
Primarul orașului Bucovăț Mariana Dîmcenco „N-am știut că în Republica Moldova mai sunt oameni atât de prietenoși și săritori la nevoie"
13.02.2020     
 
Primarul orașului Leova Alexandru Bujorean: „Autoritățile centrale din România par a fi în subordinea primarilor și nu invers"
12.02.2020     
 
CALM solicită autorităților centrale revizuirea legislației în domeniul integrității!
11.02.2020     
 
Președintele executiv al Asociației Orașelor din România Ionel Chiriță: „Vom solicita Guvernului României să creeze un mecanism eficient de susținere a comunităților locale din Republica Moldova"
11.02.2020     
 

Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!

      
19.06.2019    

Proiectul comun CALM și Structure Projects Network din Austria, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI continuă să dea roade. La 18 iunie, curent, încă șapte autospeciale din Austria au ajuns în Republica Moldova, două dintre acestea au fost donate localităților Bobeica, Hâncești și Sărata Veche, Fălești.

În cadrul ceremoniei organizate la sediul IGSU, reprezentantul asociației austriece Hans Kohler a afirmat că prin acest suport se dorește suplinirea bazei tehnico- materiale de sporire a securității oamenilor. „Pentru a avea un fundament puternic al statului, trebuie să existe un fundament puternic al comunităților, unde cetățenii să se simtă în siguranță, inclusiv datorită pompierilor voluntari."

Maria Galiț, primarul de Sărata Veche, Fălești și-a exprimat gratitudinea pentru gestul colegilor din Austria, afirmând că voluntarii din comunitatea pe care o reprezintă își vor desfășura activitatea cu dăruire și profesionalism.

Lilian Mustață, primar de Bobeica, Hâncești a declarat că voluntarii din Austria vin să dezvolte în localitățile de la noi voluntariatul, menționând și despre grija IGSU față de dezvoltarea infrastructurii Serviciului de Salvatori și Pompieri.

Expertul CALM Ludmila Malai a mulțumit partenerilor austrieci pentru că facilitează întâlnirea pompierilor și salvatorilor profesioniști cu doritorii de a practica voluntar această meserie în comunitățile locale. „Mulțumim și angajaților IGSU pentru munca pe care o depun, pentru instruire, asistență și coordonare a activităților pompierilor voluntari."

Șeful IGSU Mihail Harabagiu a afirmat că gestul colegilor din Austria este de a servi cetățenii RM, de a contribui la asigurarea securității în caz de incendii sau calamități naturale.

Proiectul comun CALM și Structure Projects Network , în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, prevede crearea posturilor de pompieri voluntari în localitățile rurale și asigurarea acestora cu autospecialele. În acest sens, la 20 august 2015 a fost aprobat acordul-model de parteneriat între CALM și IGSU. În ultimii șapte ani, în Republica Moldova au ajuns 45 unităţi de tehnică pentru cazuri excepționale, 11 dintre acestea fiind distribuite în comunitățile locale. Pompierii voluntari de la noi sunt instruiți de colegii lor din Austria, iar serviciile de pompieri voluntari din Sărata Veche și Bobeica vor deservi și localitățile vecine.

Serviciul de Comunicare al CALM