Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Situația democrației locale din Republica Moldova s-a deteriorat esențial!

vezi mai mult

Modalitățile de eficientizare a Biroului Relații cu Diaspora, discutate la Cancelaria de Stat în comun cu partenerii de dezvoltare
18.09.2019      cancelaria.gov.md   
 
Gheorghe Bute: „Prin efortul comun al ACoR și CALM putem ajunge mult mai departe"
18.09.2019     
 
Primarii sunt locomotivele nevăzute ale unui stat
18.09.2019     
 
Primarii din România și Republica Moldova și-au dat mâna la Vatra!
17.09.2019     
 
CUNOAȘTE ACTIVITATEA AUTORITĂȚILOR LOCALE!
17.09.2019     
 

Situația democrației locale din Republica Moldova s-a deteriorat esențial!

      
12.06.2019    

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) a aprobat Raportul privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova". Documentul a fost prezentat în cadrul celei de-a 36 sesiuni a CALRCE, care s-a desfășurat la începutul lunii aprilie, la Strasbourg, Franța. Consiliul Europei oferă o bilă neagră reformei de descentralizare din Republica Moldova și constată multitudinea de restanțe ale angajamentelor RM în domeniul democrației locale, a Foii de Parcurs și Cartei Europene a Autonomiei Locale. Ce declarații au fost făcute în cadrul sesiunii plenare de către raportorii Gunn Marit Helgesen și  Marc Cools, dar și de către reprezentanții delegației RM la CALRCE aflăm din noul număr al ziarului „Vocea Autorităților Locale".

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre amânarea stabilirii datei alegerilor locale, problemele cu care se confruntă autoritățile locale, ce restanțe sunt trecute în Raportul cu recomandări privind „Democrația locală și Regională în Republica Moldova" elaborat de către CALRCE, dar și de ce UTA Găgăuzia ar putea fi un exemplu pentru celelalte zone ale Republicii Moldova la capitolul descentralizare. Întregul material este la pagina 5.

Congresul Autorităților Locale din Moldova, prin prisma expertizei considerabile pe care o deține, s-a expus asupra mai multor acte care afectează activitatea APL. În ultima perioadă, experții CALM au transmis mai multe adresări autorităților centrale, în care au solicitat modificări ale legislației, astfel încât autoritățile locale să dispună de un cadru legal care să le creeze condiții adecvate de exercitare a mandatului. Una dintre adresări este privind adoptarea și intrarea în vigoare a legislației în domeniul notarial care a diminuat semnificativ funcțiile notariale ale secretarilor consiliilor locale. Un alt subiect în vizorul CALM a fost aprobarea de către Guvern a Regulamentul cu privire la delimitarea proprietății publice, act ce conține mai multe lacune și creează un blocaj în acest domeniu. Totodată, CALM solicită asigurarea de către organele de urmărire penală și instanțele de judecată a unui act de justiție corect în privința aleșilor locali.

RM este statul care oferă cele mai puține resurse și printre cele mai multe competențe APL. Sunt concluziile trase de expertul CALM Viorel Gîrbu după studierea Raportului NALAS privind indicatorii descentralizării fiscale pentru Europa de Sud Est.

Avem și vești bune. În premieră, în 2020, Republica Moldova și CALM vor deține pentru prima dată președinția NALAS, factor important pentru imaginea statului, dar și pentru autoritățile locale de la noi. Rețeaua Asociațiilor Autorităților Locale din sud-estul Europei NALAS este una dintre cele mai cunoscute instituții a asociațiilor autorităților locale care activează în domeniul consolidării capacităților asociațiilor reprezentative ale APL din sud-estul Europei și reprezintă un centru de prestare a unor servicii asociațiilor membre.

Pentru a consolida capacitățile funcționarilor APL, CALM a creat Rețeaua Profesională a Secretarilor Consiliilor Locale și Rețeaua Contabililor din cadrul CALM. Detalii găsim în buletinul informativ.

Un alt subiect prezentat în această ediție a ziarului este despre rezultatele participării CALM, alături de cele patru asociații reprezentative ale autorităților locale din România, la cea de-a cincea ediție a Forumului Cooperării Franco-Române, desfășurat în perioada 2-3 aprilie, la Lyon, Franța.  Despre relațiile dintre CALM și asociațiile autorităților locale din România sunt și interviurile cu  Mădălin Ady Teodosescu, președintele Asociației Orașelor din România, Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, România și George Dămian, primarul comunei Ciugud, județul Alba.

Tot în acest număr al ediției găsim interviuri cu Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM; Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași, Anatolie Bobici, primar de Aluatu, Taraclia; Victor Gori, primar de Botnărești, Anenii Noi; Elena Hreașca, primar de Năvârneț, Fălești; Violeta Vițu, primarul comunei Ciuciueni, Sângerei; Victoria Matveev, președintele asociației obștești INTECO.

Acestea, dar și alte subiecte ce vizează activitatea autorităților locale sunt în noul număr al ziarului „Vocea Autorităților Locale". Oamenii informați sunt puternici!

Fișier:

Ziarul Vocea Administrației Locale nr.7-8 

Serviciul de comunicare al CALM