Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Expertul CALM Viorel Rusu: „În ultimul timp se atestă o îndepărtare a serviciilor de cetățeni”!

vezi mai mult

Modalitățile de eficientizare a Biroului Relații cu Diaspora, discutate la Cancelaria de Stat în comun cu partenerii de dezvoltare
18.09.2019      cancelaria.gov.md   
 
Gheorghe Bute: „Prin efortul comun al ACoR și CALM putem ajunge mult mai departe"
18.09.2019     
 
Primarii sunt locomotivele nevăzute ale unui stat
18.09.2019     
 
Primarii din România și Republica Moldova și-au dat mâna la Vatra!
17.09.2019     
 
CUNOAȘTE ACTIVITATEA AUTORITĂȚILOR LOCALE!
17.09.2019     
 

Expertul CALM Viorel Rusu: „În ultimul timp se atestă o îndepărtare a serviciilor de cetățeni”!

      
06.06.2019    

Expertul CALM Viorel Rusu a vorbit în cadrul consultărilor publice organizate de Blocul ACUM cu tema „Autonomia locală, procesul descentralizării și aplicarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale în Republica Moldova” despre faptul că în ultima perioadă se atestă o îndepărtare a serviciilor de cetățeni.

„Observăm o revizuire a competențelor, atestându-se o centralizare  și o îndepărtare a serviciilor de cetățeni, ceea ce înseamnă încălcarea principiului subsidiarității. Modificarea legislației privind activitatea notarială este tot un element de centralizare, nemaivorbind de încercarea de a obliga autoritățile locale să aloce încăperi, proprietăți. Dacă vorbim de proprietatea partajată în domeniul telecomunicațiilor, APL sunt obligate în mod gratuit să acorde spații anumitor operatori etc, fără a fi consultate.”

Viorel Rusu a amintit că și reparația drumurilor locale trebuie să fie în competența APL. „Autoritățile locale trebuie să decidă dacă construiesc o rețea de aprovizionare cu apă și la anul repară drumul și nimeni nu poate să decidă în locul lor.”

Potrivit expertului CALM, salarizarea este un alt exemplu clasic de centralizare, criteriile fiind stabilite la nivel central și încălcându-se astfel principiul autonomiei organizatorice. „CALM a venit cu propunerea ca la nivel local să fie stabilite niște standarde minime, pentru a exclude discrepanța între funcționari, iar dacă APL au resurse trebuie să le oferim posibilitatea să-și întocmească politica proprie de cadre.  De asemenea, dacă sunt impuse standarde maxime, atunci APC, prin bugetul central, nu au decât să acopere aceste cheltuieli.”

Viorel Rusu a fost de părere că veniturile și modul de constatare a contravențiilor demonstrează că noi nu avansăm la capitolul descentralizare, spre un echilibru de competențe, nu se ține cont de principiul fundamental ca serviciile să fie apropiate de cetățeni, dar îndepărtăm și centralizăm aceste servicii.  

Expertul a vorbit și despre reforma administrației publice. „CALM a înțeles că nu poți face reforma APC, fără cea locală, deoarece sunt două elemente ale unui organism.  În practică însă s-a făcut doar reforma APC, fiind concentrate anumite agenții și servicii, ceea ce înseamnă centralizare. Dacă faci concentrarea, trebuie neapărat să faci și descentralizarea și să cedezi o parte din atribuții la nivel local, altfel îndepărtezi serviciile de cetățean.”

Serviciul de Comunicare al CALM