Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape: „Rolul autorităților locale și regionale este crucial în procesul de reconstruire a democrației europene”

vezi mai mult

Președintele CALM Tatiana Badan către noua guvernare: „În persoana noastră veți avea un partener de nădejde și un prieten adevărat care, atunci când este cazul apreciază, iar când se greșește – va spune în față adevărul"
24.06.2019     
 
Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe către aleșii locali: "Trebuie să fiți cât mai solidari cu CALM-ul, să fiți solidari între voi, pentru că ne așteaptă decizii extrem de importante"
24.06.2019     
 
Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului: „În programul de guvernare există un compartiment special dedicat descentralizării și administrației publice locale"
24.06.2019     
 
Premierul Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanții CALM: „APL este unul dintre pilonii democrației"
24.06.2019     
 
La Colibași a fost lansat Serviciul Intercomunitar de Pompieri Voluntari!
21.06.2019     
 

Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape: „Rolul autorităților locale și regionale este crucial în procesul de reconstruire a democrației europene”

      
20.05.2019    

Cu ocazia celebrării a 70 de ani de la înființarea Consiliului Europei, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape a făcut o radiografie a sistemului democratic din Europa.

Potrivit oficialului european, în acești 70 de ani, Consiliul Europei a reușit să creeze un sistem democratic bazat pe instituțiile puternice ale guvernării democratice, un mecanism de protecție a drepturilor omului și un spațiu comun al statului de drept. Anders Knape este de părere că astăzi, acest model este în pericol de a se destrăma. „Protecția pe care o oferă cetățenilor europeni este provocată de schimbări profunde care afectează, în măsură diferită, toate națiunile. Observăm deteriorarea securității democratice, întrucât valorile și standardele comune sunt contestate în mai multe state membre, iar statul de drept este considerat un obstacol în calea acțiunii.

Deoarece, conform Eurobarometrului din noiembrie 2018 al Uniunii Europene, mai mult de 6 din 10 cetățeni ai UE nu au încredere în guvern sau parlament și 8 din 10 exprimă neîncredere în partidele politice, președintele CALRCE consideră că restabilirea legăturii dintre cetățeni și autorități necesită un dialog onest cu oamenii, un dialog între stat și comunități, iar acest rol revine autorităților locale. 

Primarii și consilierii au rămas în fruntea principalelor evenimente din viața comunității, prima linie de răspuns la preocupările cetățenilor. Același Eurobarometru din 2018 a plasat nivelul de încredere în autoritățile locale la 50%, mult peste nivelul de încredere în guvernele și parlamentele naționale. Primarii și consilierii, în calitate de aleși locali, sunt reprezentanții autorităților publice care se află cel mai aproape de cetățeni. Guvernele centrale pot și trebuie să folosească această apropiere, încrederea în autoritățile locale și în rețeaua lor pentru a readuce democrația. Rolul autorităților locale și regionale este într-adevăr crucial pentru menținerea unei structuri sociale puternice și este necesar să se reevalueze rolul acestora în construirea unei democrații europene și impactul acestora asupra participării cetățenilor în cadrul instituțiilor publice”, afirmă Anders Knape.

Serviciul de Comunicare al CALM

Materialul integral îl găsiți atașat: Discursul domnului Anders Knape, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei