Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM a avut o întrevedere cu reprezentanții delegației statului Carolina de Nord, condusă de Secretarul de Stat Elaine Marshall!

vezi mai mult

Președintele CALM Tatiana Badan către noua guvernare: „În persoana noastră veți avea un partener de nădejde și un prieten adevărat care, atunci când este cazul apreciază, iar când se greșește – va spune în față adevărul"
24.06.2019     
 
Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe către aleșii locali: "Trebuie să fiți cât mai solidari cu CALM-ul, să fiți solidari între voi, pentru că ne așteaptă decizii extrem de importante"
24.06.2019     
 
Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului: „În programul de guvernare există un compartiment special dedicat descentralizării și administrației publice locale"
24.06.2019     
 
Premierul Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanții CALM: „APL este unul dintre pilonii democrației"
24.06.2019     
 
La Colibași a fost lansat Serviciul Intercomunitar de Pompieri Voluntari!
21.06.2019     
 

CALM a avut o întrevedere cu reprezentanții delegației statului Carolina de Nord, condusă de Secretarul de Stat Elaine Marshall!

      
17.05.2019    

Congresul Autorităților Locale din Moldova, reprezentat de directorul executiv Viorel Furdui și coordonatorul de programe Alexandru Osadci, a fost invitați să participe la recepția organizată la reședința Ambasadorului Statelor Unite ale Americii Dereck J. Hogan. A fost un bun prilej pentru CALM să poarte discuții cu reprezentanții delegației statului Carolina de Nord care, pe parcursul acestei săptămâni se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova. Din delegația americană fac parte Elaine Marshall, Secretar de Stat, dar și Lora Sinigur, responsabilă de parteneriatele stabilite între statul nostru și Carolina de Nord. Elaine Marshall este un nume cunoscut în cadrul APL din Republica Moldova, datorită vizitelor precedente și interesului manifestat pentru consolidarea relațiilor dintre reprezentanții APL din cele două state.

În cadrul discuției au fost abordate subiecte de interes comun, inclusiv privind democrația locală din statul nostru. De asemenea, s-a discutat despre experiența Statelor Unite ale Americii în organizarea serviciilor publice, bazată pe conlucrarea și cooperarea dintre autoritățile locale și sectorul privat, prin intermediul diverselor parteneriate, cum ar fi cel public-privat sau prestarea directă a serviciilor publice de către sectorul privat, autorităților locale revenindu-le rolul de coordonare a acestei activități.  În cadrul discuțiilor s-a menționat că acest model nu prea este pus în aplicare în Republica Moldova,  până în prezent bazându-ne pe practici ce presupun administrarea, finanțarea și prestarea serviciilor publice de către autoritățile locale, o soluție destul de costisitoare pentru APL, care necesită descentralizarea finanțelor publice, dar și o conlucrare mai efectivă dintre APL și APC.

În altă ordine de idei, CALM și-a manifestat interesul față de sporirea relațiilor cu asociațiile naționale ale APL din Statele Unite ale Americii, inclusiv cu asociațiile APL din cadrul fiecărui stat aparte, relația CALM cu colegii din Carolina de Nord fiind una specială, această fiind stabilită în 2017, în cadrul unei vizite a Elaine Marshall în Republicii Moldova.

Părțile au convenit asupra necesității aprofundării relațiilor bilaterale dintre asociațiile APL din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, precum și studierea experienței Statelor Unite ale Americii în organizarea și administrarea serviciilor publice .

În Statele Unite ale Americii există un model de descentralizare destul de avansat și anume datorită acestui fapt este una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii. Guvernul SUA rămâne un susținător fidel al democrației locale, dar și al Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Serviciul de Comunicare al CALM