Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Optimizarea „oarbă” în administrația publică nu este o soluție și chiar poate dăuna calității serviciilor! Rezultatele unui studiu realizat de centrul analitic din Austria KDZ

vezi mai mult

Președintele CALM Tatiana Badan către noua guvernare: „În persoana noastră veți avea un partener de nădejde și un prieten adevărat care, atunci când este cazul apreciază, iar când se greșește – va spune în față adevărul"
24.06.2019     
 
Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe către aleșii locali: "Trebuie să fiți cât mai solidari cu CALM-ul, să fiți solidari între voi, pentru că ne așteaptă decizii extrem de importante"
24.06.2019     
 
Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului: „În programul de guvernare există un compartiment special dedicat descentralizării și administrației publice locale"
24.06.2019     
 
Premierul Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanții CALM: „APL este unul dintre pilonii democrației"
24.06.2019     
 
La Colibași a fost lansat Serviciul Intercomunitar de Pompieri Voluntari!
21.06.2019     
 

Optimizarea „oarbă” în administrația publică nu este o soluție și chiar poate dăuna calității serviciilor! Rezultatele unui studiu realizat de centrul analitic din Austria KDZ

      
14.05.2019    

Analizând rezultatele studiului realizat de Centrul KDZ pentru Cercetare în Administrația Publică din Austria, Thomas Prorok, directorul general adjunct al instituției explică faptul că nu reducerea locurilor de muncă în administrația locală în Europa Balcanilor de Vest este soluția, ci este nevoie de a spori calitatea, competența și performanța în acest domeniu.

Potrivit expertului austriac, accentul reformelor ar trebui să fie pus pe creșterea calității serviciilor, pe calificarea și performanța mai bună a personalului, nicidecum pe reducerea numărului angajaților.

„Comparând cele mai noi cifre din Austria, vom observa că la o populație de aproape 9 milioane de locuitori, 733.000 de persoane lucrează în sectorul public și 352.426 activează în guvernele centrale, regionale și locale. În UE, 9,9% din PIB este alocat "compensării angajaților din sectorul public", în Austria este de 10,6%, explică Thomas Prorok.

Expertul mai notează că în țările-membre ale OECD (organizație pentru cooperare și dezvoltare economică), 18,1% din angajați lucrează în sectorul public, în timp ce în Austria numărul acestora este de 15,9%.

„Nu ar trebui să avem încredere oarbă în reforma și cererea UE – de a "optimiza" administrația publică. Nu mărimea este problema, trebuie sporite calitatea, competența și performanța angajaților din APL”, a punctat Thomas Propok.

Centrul KDZ pentru Cercetare în Administrația Publică din Austria are drept scop consolidarea reformei guvernării și a administrației publice, dar și sprijinirea integrării europene la nivel local și regional. De asemenea, Centrul KDZ urmărește consolidarea capacităților entităților din țările Balcanilor de Vest și din Republica Moldova în cadrul pilonilor economici, de mediu și sociali ai dezvoltării durabile. Un alt obiectiv al Centrului este consolidarea capacităților autorităților din țările non-UE din Balcanii de Vest și Republica Moldova pentru a introduce și implementa acquis-ul comunitar relevant pentru guvernele locale și regionale. Acest lucru poate fi realizat prin construirea de structuri și cooperare pentru promovarea procesului de democratizare și dezvoltare locală.

Serviciul de Comunicare al CALM