Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Republica Moldova este la coada clasamentului statelor din Sud-Estul Europei la capitolul descentralizare

vezi mai mult

Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Anders Knape: „Rolul autorităților locale și regionale este crucial în procesul de reconstruire a democrației europene”
20.05.2019     
 
 
CALM a avut o întrevedere cu reprezentanții delegației statului Carolina de Nord, condusă de Secretarul de Stat Elaine Marshall!
17.05.2019     
 
Optimizarea „oarbă” în administrația publică nu este o soluție și chiar poate dăuna calității serviciilor! Rezultatele unui studiu realizat de centrul analitic din Austria KDZ
14.05.2019     
 
Viorel Gîrbu: „Autoritățile locale sunt cele mai competente și sunt cele mai apropiate față de cetățean”
14.05.2019      moldova.europalibera.org   
 

Republica Moldova este la coada clasamentului statelor din Sud-Estul Europei la capitolul descentralizare

      
04.03.2019    

Subiectul descentralizării este unul sensibil și în egală măsură dificil deoarece suportă interpretări diverse din perspectiva funcțiilor exercitate dar și a resurselor gestionate. În aceste condiții, realizarea unei comparații în cadrul unui grup de state devine mai complicată.

Cu toate acestea, o încercare în vederea realizării unui index complex care să permită evaluarea comparativă a statelor din Europa de Sud-Est la capitolul descentralizării locale este întreprinsă de NALAS -instituție ce reprezintă rețeaua asociațiilor autorităților locale din Europa de Sud-Est, membru a căreia este și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Indexul respectiv este format dintr-un număr de 140 de indicatori care sunt grupați pe 4 dimensiuni:

-        Autonomia și guvernele locale;

-        Calitatea serviciilor locale;

-        Participarea și responsabilitatea;

-        Implicarea în dialogul politic.

Este greu de subestimat importanța acestui instrument pentru creșterea performanței autorităților publice locale. În acest sens, folosirea instrumentului vizat permite, de asemenea și realizarea unei comparații la nivel național dintre diverse APL, care poate servi la implementarea de politici care să ajute la rândul lor la depășirea eventualelor obstacole în activitatea APL. În același timp, indexul dat poate reprezenta și un instrument eficient de planificare la nivelul fiecărei localități a dezvoltării locale și un mijloc de prioritizare a modului de utilizare a resurselor în vederea atingerii unei performanțe maxime.

Deși indexul menționat nu este încă finalizat, la o evaluare inițială se atestă o performanță modestă la capitolul descentralizării în Republica Moldova. Astfel, țara noastră înregistrează unul dintre cele mai slabe rezultate pentru Europa de Sud-Est, fiind a 4-a de la coadă, într-un clasament format din 14 state. O performanță mai proastă la capitolul descentralizării este atestată doar în Turcia, Albania și Bosnia Herțegovina. Statele din Sud-Estul Europei cu cele mai bune performanțe la acest capitol sunt Slovenia și Bulgaria.

Viorel Gîrbu

Expert CALM