Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Cea de-a 35-a sesiune a CALRCE a reunit la masa negocierilor reprezentanții CALM/APL și APC

vezi mai mult

CALM a semnat un Memorandum de cooperare cu programul USAID „Comunitatea Mea"!
18.07.2019     
 
Larisa Tomșa, primarul de Cneazevca, Leova: „Când am devenit membri ai CALM mi-am dat seama cât de bine este când cineva pune umărul pentru a te ajuta"
17.07.2019     
 
Tamara Josan, primar de Roșcani, Strășeni: „Și cu bani puțini poți obține rezultate!”
17.07.2019     
 
PROBLEME ACTUALE ALE APL ÎN VIZORUL CALM! EXPERIENȚE POZITIVE ALE APL ÎN INTERESUL COMUNITĂȚILOR!
16.07.2019     
 
Ioana Răcilă, primar de Beștemac, Leova: „Schimbările se produc dacă ai dorință și capacități!"
16.07.2019     
 

Cea de-a 35-a sesiune a CALRCE a reunit la masa negocierilor reprezentanții CALM/APL și APC

      
02.11.2018    

Miercuri, 31 octombrie curent, reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), membri ai delegației naționale la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) au avut o întrevedere cu conducerea Cancelariei de Stat, în frunte cu Secretarul General al Guvernului, Dna Lilia Palii. Evenimentul a avut loc în contextul în care în perioada 6-8 noiembrie curent, la Strasbourg se va desfășura cea de-a 35-a sesiune a Congresului Autoritatilor Locale si  Regionale al Consiliului Europei (CALRCE).

În special, au fost abordate unele aspecte ale agendei sesiunii 35 a CALRCE, inclusiv  raportul  de informare al Comitetului de Monitorizare al CALRCE pe marginea misiunii de observare a alegerilor locale anticipate în municipalități din Republica Moldova (20 mai și 3 iunie 2018).

S-a discutat despre posibilitatea transmiterii în cadrul celei de-a 35-a sesiune a CALRCE a unui mesaj comun din partea CALM și Guvernului sau, cel puțin o apropiere a pozițiilor celor două niveluri de guvernare.

În același timp, s-a abordat subiectul privind schimbarea componenței Delegației naționale la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, prin înlocuirea fostului primar al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă cu actualul primar interimar Ruslan Codreanu, fiind menționată necesitatea respectării unor proceduri și reglementări . 

De asemenea, în cadrul întrunirii au fost supuse dezbaterilor probleme prioritare și actuale din activitatea autorităților locale, cum ar fi noul sistem de achiziții publice, programul de renovarea a drumurilor, investițiile și proiectele implementate în comunitățile locale, noul cod al Urbanismului și Construcțiilor, etc.

Un subiect distinct a constituit modificarea sistemului de salarizare în APL, CALM venind cu mai multe propuneri privind îmbunătățirea acestuia. Reprezentanții autorităților centrale au afirmat că se va ține cont de inițiativele CALM. Una dintre constatări a fost că din cauza anumitor inexactități în cadrul normativ, Cancelaria de Stat se confruntă cu impedimente în activitate, tot așa cum se întâmplă și în cazul APL, mai ales în domenii precum salarizarea sau achizițiile publice.

Suplimentar, au fost înaintate mai multe propuneri de îmbunătățire a mecanismelor de dialog și consultări în cadrul procesului decizional. Lilia Palii, Secretar General al Guvernului a înaintat o invitație CALM de a participa la ședințele săptămânale ale Secretarilor de Stat din cadrul tuturor ministerelor. CALM a salutat această inițiativă, exprimându-și convingerea că un dialog instituționalizat real si permanent reprezintă o condiție esențială pentru  soluționarea problemelor din cadrul administrației locale.