Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM își consolidează serviciile pentru membrii săi!

vezi mai mult

CALM și IGSU au ca obiectiv dezvoltarea serviciilor de pompieri voluntari!
09.12.2018     
 
Democrația locală și prioritățile APL din Republica Moldova în vizorul instituțiilor europene!
07.12.2018     
 
Rezultatele studiului elaborat de CALM denotă faptul că dezvoltarea țărilor nicidecum nu are tangențe cu structura administrativ-teritorială!
06.12.2018     
 
Ion Dolganiuc, primar de Colibași, Cahul: „Comunitățile locale din România se dezvoltă datorită autonomiei locale reale și descentralizării"
05.12.2018     
 
Buletin informativ pentru perioada 24 noiembrie - 1 decembrie 2018
04.12.2018     
 

CALM își consolidează serviciile pentru membrii săi!

      
08.06.2018    

Ședința Consiliului Coordonator al Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut loc miercuri, 06.06.2018. În cadrul evenimentului s-au întrunit 25 de femei-primari, dar și experți ai CALM și au fost puse în discuție subiecte de ordin organizatoric, ce țin de activitatea APL.

În debutul ședinței, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a trecut în revistă unele dintre cele mai recente realizări ale CALM: „Există o colaborare cu Guvernul, cu Cancelaria de Stat, așteptăm aprobarea grupului de lucru în cadrul Comisiei Paritare, astfel încât să putem soluționa mai operativ problemele din domeniul APL."

Totodată, Viorel Furdui a menționat că serviciile CALM pentru APL se îmbunătățesc: " E vorba de SOMAS – pentru prestatorii de apă, în special cei din mediul rural. A fost lansat Centrul de Asistență, Expertiză și Instruire, continuă proiectul de migrație și dezvoltare, în cadrul căruia au fost elaborate câteva metodologii de lucru cu băștinașii stabiliți peste hotare. Zilele acestea devine aplicabil Serviciul Juridic (în parteneriat cu IDIS Viitorul), astfel patru-cinci juriști/avocați vor fi la dispoziția APL în ceea ce privește asistența juridică."

Președintele Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primarul satului Palanca, Ștefan Vodă Larisa Voloh,  a subliniat faptul că  un număr impunător de femei-primar la primul mandat au fost instruite în cadrul CALM. „Au fost întruniri foarte bune, pe domenii cum ar fi îmbunătățirea comunicării, elaborarea documentației și de proiecte. Împreună putem obține mult mai multe rezultate."

Expertul CALM Alexandru Morcov a vorbit despre regulile de delimitare a proprietății publice, dar și despre particularitățile selective de delimitare a bunului imobil. Colectarea erorilor survenite în urma înregistrării primare masive a terenurilor și stabilirea hotarelor unităților administrativ-teritoriale au fost de asemenea subiecte dezbătute în cadrul ședinței Consiliului Coordonator al Rețelei Femeilor din cadrul CALM.

Expertul CALM Octavii Ivanov a încercat să identifice de la femeile-primar ce alte teme ar trebui abordate în cadrul atelierelor de lucru.

Printre propunerile înaintate de participante au fost efectuarea unor vizite de studiu în primăriile Republicii Moldova.  Larisa Voloh a menționat faptul că primarii se cunosc între ei, dar de multe ori nu cunosc și localitățile pe care colegii lor le administrează. „Primarii dintr-o anumită zonă a RM ar putea vizita unele primării din alte zone. Vizitele de studiu din afara țării au și ele utilitatea lor. Ar fi bine ca împreună cu câțiva consilieri să mergem la unele ședințe ale consiliilor din alte localități. Este important să lucrăm cu consilierii locali, deoarece doar primarul nu poate contribui la dezvoltarea satului."

 Organizarea și funcționarea întreprinderilor municipale, formarea taxei pentru salubrizare, apă, crearea și întreținerea serviciilor sociale (centre pentru bătrâni, pentru persoane cu dizabilități), dezbaterile publice, Gala primarilor au fost propuneri care, potrivit femeilor-primar, ar necesita o atenție sporită din partea CALM.

Spre finalul ședinței, coordonatoarea Rețelei Primarilor din cadrul CALM Nadejda Darie a făcut unele recomandări privind îmbunătățirea dialogului între femeile-primar și consolidarea cunoștințelor acestora în ceea ce privește administrația publică locală.

Departamentul de Comunicare al CALM