Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | CALM și Guvernul au început să discute

vezi mai mult

Pretinsele afaceri imobiliare – cele mai dese învinuiri aduse APL
26.03.2019      viitorul.org   
 
Secretarii Consiliilor locale atenționează asupra problemelor din domeniul sistemului de salarizare
26.03.2019     
 
Ginka Tchavdarova, ex-director executiv al Asociației APL din Bulgaria: „Scopul final al CALM este să schimbe în bine satele și orașele din Republica Moldova!”
26.03.2019     
 
 
CALM – AVOCATUL APL DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN CADRUL INSTITUȚIILOR INTERNAȚIONALE!
25.03.2019     
 

CALM și Guvernul au început să discute

      
07.03.2018    

În cadrul ședinței grupului comun de lucru, reprezentanții CALM și ai Guvernului au analizat aspectele controversate ale particularităților Programului „Drumuri bune pentru Republica Moldova”, dar și problemele legate de reforma Trezoreriilor.

La 6 martie, curent a avut loc o ședință de lucru cu participarea reprezentanților CALM și APC.  Ședința a avut loc la inițiativa CALM și a avut loc în cadrul procesului de relansare a activității Comisiei  Paritare  pentru descentralizare  și a dialogului între guvern și CALM.  Evenimentul a fost prezidat de Secretarul General adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi și ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici. Din partea Executivului au  participat secretarii de stat de la toate ministerele, iar autoritățile publice locale au fost reprezentate de primari și experți, în frunte cu Tatiana Badan, președintele CALM.

În cadrul reuniunii au fost discutate detalii importante privind implementarea proiectului inițiat de Guvern, intitulat Programul național „Drumuri bune pentru Republica Moldova”. Potrivit acestui Program, anul acesta se vor acorda bani pentru fiecare localitate în vederea reparației sau construcției unui drum local. Astfel, Executivul de la Chișinău își propune ca circa 1200 de kilometri de drumuri din zonele rurale să fie reabilitate până la finele anului curent.

Reprezentanții CALM au constatat că în condițiile în care APL de nivelul I sunt în calitate de beneficiari ai acestui Program, anume primarii vor fi persoanele responsabile de semnarea actelor de predare-primire.

În aceste condiții, experții CALM au fost de părere că și reprezentanții APL de nivelul I ar trebui să participe la stabilirea drumurilor prioritare, la selectarea antreprenorilor, la organizarea licitațiilor, la controlul calității lucrărilor etc., în caz contrar pot apărea divergențe, iar primarii nu vor putea să-și asume responsabilitatea pentru rezultatul unei munci efectuate fără participarea lor.

În acest context, CALM a solicitat Executivului să delege APL de nivelul I responsabilitățile privind selectarea drumului ce urmează a fi reabilitat și să implice și APL de nivelul I în realizarea acestui obiectiv național.

Reprezentanții Executivului și-au manifestat deschiderea față de propunerile venite din partea CALM afirmând că APL de nivelul I cunosc cel mai bine ce drumuri din localitatea lor trebuie reparate în mod prioritar.

De asemenea, s-a discutat despre reorganizarea trezoreriilor, problemele pe care le generează pentru APL, în special, tărăgănarea înregistrării contractelor de achiziție.

Membrii Guvernului au fost informați și despre alte problemele din domeniul de activitate a APL. Discuțiile au purtat un caracter constructiv și binevoitor, fiind propuse și unele soluții la problemele abordate de reprezentanții APL.

Participanții au agreat asupra utilității acestui format de comunicare, necesității formalizării lui și extinderii acestuia la nivelul fiecărui minister.

Departamentul de Comunicare al CALM