Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh: „În cadrul CALM ne preocupă și creșterea capacităților femeilor"

vezi mai mult

LA MULȚI ANI, CALM!
02.04.2019     
 
CALM – AVOCATUL APL DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN CADRUL INSTITUȚIILOR INTERNAȚIONALE!
25.03.2019     
 
AȘTEPTĂRI, REZULTATE ȘI OBIECTIVE ALE PRIMARILOR CARE AU CANDIDAT LA FUNCȚIA DE DEPUTAT
18.03.2019     
 
PRIMARII ȘI FUNCȚIONARII DIN CADRUL APL - FACTORI PRINCIPALI AI DEZVOLTĂRII LOCALE!
25.02.2019     
 
CALM INTERNAȚIONAL: MAI MULTĂ ATENȚIE PENTRU APL, MAI MULTE PROGRAME ȘI FINANȚĂRI CU ACCES DIRECT PENTRU COMUNITĂȚILE LOCALE!
19.02.2019     
 

Primarul de Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM Larisa Voloh: „În cadrul CALM ne preocupă și creșterea capacităților femeilor"

      
10.07.2018    

Emisiunea radio

Primarul localității Palanca, Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM, președintele Rețelei Femeilor CALM Larisa Voloh a explicat la postul de radio Vocea Basarabiei că rețeaua femeilor CALM este o parte componentă a Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, creată în 2012 pentru a promova și a susține femeile-primar, dar și celelalte femei din APL și pentru a stabili o legătură între femeile din administrare. „Mai multe femei au beneficiat de instruiri pe perioada ultimilor ani. Recent au avut loc ateliere de lucru pentru secretarii Consiliilor locale și contabilii din APL care, în mare parte, sunt femei. Ne preocupă nu doar problemele gender, dar și creșterea capacităților femeilor, ne dorim ca ele să se simtă bine în funcțiile pe care le dețin, să fie promovate nu doar din cauza că într-o Lege este scris că în funcții de conducere trebuie să fie un anumit procent de femei, dar pentru meritocrație, femeile fiind bune profesioniste, având abilități de lider. Noi ne propunem ca numărul acestor femei să crească. Avem 186 de femei-primar din aproape 900 de primării. Majoritatea doamnelor care ajung în aceste funcții pun mult suflet în tot ceea ce fac."

Recent, un grup de jurnaliști au efectuat un tur de presă în localitățile Nistrului de jos: Palanca, Popeasca, Cioburciu, Talmaza. În această zonă a luncii Nistrului a fost implementat proiectul „Prin participare ne adaptăm la schimbările climatice și dezastre", implementat de Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, prin intermediul unui program PNUD.  

Larisa Voloh a menționat că a fost un proiect implementat cu succes, datorită căruia va crește și calitatea serviciilor prestate locuitorilor. „Ca parte a contribuției, în localitate au fost aduse alte două proiecte mai mici prin care am informat populația despre schimbările climatice și cum să reacționeze în cadrul unor  eventuale dezastre naturale. Ne aflăm în zona luncii Nistrului –una foarte frumoasă, cu o floră și faună deosebită, dar și specifică. Ne dorim să creăm aici un parc național. Ne-am propus să promovăm în rândurile populației necesitatea păstrării mediului prin acțiuni concrete. Am construit circa 170 metri de pavaj eco pe strada centrală, iar din sursele primăriei am mai construit 600 de metri, astfel am pavat toată strada centrală. Am instalat un sistem de informare-radio local pentru semnalizare în caz de dezastre și situații excepționale, dar și pentru informarea populației privind activitatea primăriei și a altor instituții din localitate. Sistemul vechi de iluminat stradal, instalat în 2012 a fost schimbat cu corpuri de iluminat led și astfel acest serviciu ne va costa cu circa 30% mai puțin. Din contribuția primăriei am schimbat un turn de apă la fântâna numărul 3, care era într-o stare avariată. Totodată, pentru gospodăriile casnice au fost procurate circa 64 de pubele, cu capacitatea de 120 de kg,  și 14 pubele pentru instituțiile publice, cu capacitatea de 240 kg, dar și mai multe coșuri de gunoi. Aceste acțiuni stau la baza creării unui nou serviciu – de salubrizare, de colectare și depozitare a deșeurilor menajere la gunoiștea locală."

Despre sistemul de informare-radio local primarul de Palanca spune că este o modalitate mult mai simplă de a avea legătura cu cetățenii, de a-i informa din prima sursă despre proiectele și prioritățile APL. „În afară de aceasta, avem un buletin informativ care apare trimestrial, prin intermediul căruia aducem la cunoștința localnicilor deciziile consiliului local, prioritățile, problemele, dar și activitățile pe care ne dorim să le implementăm."

 Larisa Voloh susține că mulți colegi  reușesc să implementeze proiecte destul de mari, ce aduc și beneficii economice localității. „ Până acum am lucrat mai mult cu proiecte de infrastructură socială, astăzi toate instituțiile din localitate sunt reparate. Sper însă că și această zonă a noastră să devină atractivă pentru investitori. Redresarea economică este una vitală, pentru că ea generează venituri. În momentul în care vom ajunge la o descentralizare și o autonomie locală reală, dezvoltarea economiei va fi unul din factorii primordiali pentru prosperarea comunităților."

Departamentul de Comunicare al CALM

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney