Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"

vezi mai mult

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui: APL se sufocă de la atâtea competențe neacoperite financiar
15.12.2017     
 
Ina Paşcan, primarul de Ţânţăreni: “Indiferent de coloratura politică, în cadrul CALM toţi primarii sunt o echipă”
07.12.2017     
 
Sergiu Cetulean, primar de Parcani, Soroca: Este binevenit ca persoanele care sunt apte de muncă, dar sunt șomere și beneficiază de ajutor social să muncească în folosul comunității
04.12.2017     
 
Valentina Casian: „Odată cu obținerea statutului de municipiu, sperăm că în afară de denumire să aibă loc schimbări reale la nivel de state de personal, remunerare, competențe, finanțare, inclusiv va crește cota impozitelor care să rămână în localitate”
04.12.2017     
 
Primarii merg în vizite de studiu și stabilesc parteneriate, datorită CALM
23.11.2017     
 

Problemele autorităților publice locale, dezbătute la "Puncte de reflecție"

      
24.09.2017     voceabasarabiei.md

Emisiunea audio

Autorităţile publice locale dispun de o bază fiscală insuficientă, iar o autonomie locală este în primul rând o autonomie financiară nelimitată.

De această părere sunt primarul localității Cioara, rnul Hâncești, Elena Lambos și primarul de Ruseștii Noi, rnul Ialoveni, Pavel Codreanu.

Autorităţile publice locale nu pot decide şi rezolva în mod independent multe dintre problemele locale, deaceea își stabilesc priorități.

Descentralizarea fiscală reprezintă un factor important de influență asupra autonomiei unei administrații locale. Dependența de administrațiile centrale duce la o capacitate redusă de a adopta decizii cu privire la serviciile de calitate furnizate cetățenilor.

Descentralizarea şi autonomia locală constituie principiile de bază ale organizării şi eficientizării administraţiei publice locale.

Carta europeană a autonomiei locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, apreciază că autorităţile administraţiei publice locale reprezintă unul dintre principalele fundamente ale oricărui regim democratic.

Prin intermediul APL, dreptul cetăţenilor de a participa la rezolvarea treburilor publice se poate exercita la modul cel mai direct.

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney