Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Ziarul "Vocea Autorităților Locale" | Serviciul CALM „Migrație și Dezvoltare Locală" în ascensiune!

vezi mai mult

Republica Moldova își alege edilii, CALM îi așteaptă în familia sa!
17.10.2019     
 
Jos mâinile de pe primari!
03.09.2019     
 
CALM – o istorie de succes a unei instituții care a reușit să unească, nu să dezbine!
24.04.2019     
 
Comunitățile locale din Republica Moldova au fost și sunt parte a spațiului cultural și de valori europene!
09.01.2019     
 
Reforma APL și cea teritorial-administrativă sunt subiectele-cheie în noul număr al ziarului Vocea Autorităților Locale
24.09.2018     
 

Serviciul CALM „Migrație și Dezvoltare Locală" în ascensiune!

      
07.07.2018    

La 4 iulie 2018, la sediul CALM a avut loc ședința lunară a actorilor implicați în cadrul proiectul PNUD „Migrație și Dezvoltare Locală" susținut de Guvernul Elveției. În cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova funcționează serviciul Migrație și Dezvoltare Locală.

La eveniment au participat reprezentanți ai PNUD, CALM, ai Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, ai Biroului Relații cu Diaspora și ai APC.

Subiectele abordate au fost etapele de implementare a proiectului și planurile de viitor. Expretul CALM Irina Luncașu a informat că până în prezent 76 de localități au fost consultate în cadrul serviciului CALM „Migrație și Dezvoltare Locală".

Până la ora actuală, cu suportul CALM, în mai multe comunități locale au fost create asociații ale băștinașilor care au plecat peste hotarele republicii și cu contribuția cărora, în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală" au fost implementate mai multe proiecte economice și deschise afaceri inedite. Ca urmare, sunt create noi de locuri de muncă și apar noi elemente de dezvoltare locală.

Serviciul Migrație și Dezvoltare Locală al CALM reprezintă totalitatea resurselor de expertiză, asistență și instruire, concentrate într-un serviciu inic destinat îmbunătățirii serviciilor locale de bază pentru comunitățile afectată de migrație, în baza unor parteneriate între APL și băștinașii plecați peste hotare.

Proiectul Migraţie şi dezvoltare locală este parte a unei intervenții multianuale a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în domeniul migrației și dezvoltării şi este implementat în perioada 2015 – 2018 în parteneriat cu CALM, Guvernul Republicii Moldova, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă.

În total, 40 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt parte ale proiectului.

Departamentul de Comunicare al CALM