Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Localități din R. Moldova, infrastructură cu bani germani

vezi mai mult

„Cine-i ultimul la rând?” Cum achiți facturile online dacă stai în carantină la domiciliu
26.03.2020      diez.md   
 
Asociația Băștinașilor ”Cahulenii reUniți” a realizat primul sondaj online pentru cahulenii de pretutindeni pentru a stabili prioritățile de dezvoltare
24.03.2020      www.facebook.com/groups/midlmoldova   
 
Coronavirus în R. Moldova // Autoritățile scot Armata în stradă, în susținerea Poliției
24.03.2020      deschide.md   
 
Coronavirus în R. Moldova // Primarul de Talmaza: Am rămas singuri în prima linie. Niciun sprijin de sus
24.03.2020      deschide.md   
 
Primarul de Sângerei, indignat că nu se permite instituirea carantinei în oraș: „Trebuie să acționăm de jos în sus, pentru că noi știm care e situația aici”
24.03.2020      tv8.md   
 

Localități din R. Moldova, infrastructură cu bani germani

      
19.02.2020     ipn.md

Cu ajutorul Băncii Germane pentru Reconstrucţie, în satul Mateuţi din raionul Rezina a fost construită o fântână arteziană, iar în oraşul Sângerei au fost pavate drumuri pietonale şi construit un segment de iluminare stradală.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, a vizitat marţi obiectivele după ce au fost date în exploatare, transmite IPN.
În satul Mateuţi, pe lângă fântâna arteziană, au fost construite o staţie de pompare, o reţea de alimentare cu energie electrică şi cu apă. A fost achiziţionat şi echipament tehnologic. Solicitată de IPN, Angela Ursachi, primarul satului, a spus că aceasta este a doua fântână arteziană în localitate. Construcţia ei început în toamna anului 2018, iar pe parcursul lui 2019 au fost finalizate lucrările.

 

Prima fântână a apărut în 2009. Apeductul era ramificat în două. Un segment aproviziona populaţia cu apă din turnuri, celălalt – din rezervoare. Însă, apa în ambele segmente venea dintr-o fântână arteziană, iar când se epuiza, nimeni nu avea apă. Astfel, a doua fântână arteziană vine să asigure non stop cu apă ambele segmente.

În oraşul Sângerei au fost demontaţi pilonii deterioraţi şi instalaţi alţii noi pentru iluminarea stradală. De asemenea, au fost montate elemente de conexiune şi iluminare led. Asfaltul de pe trotuare a fost îndepărtat, bordurile demolate şi au fost amenajaţi în jur de cinci mii de metri pătraţi de pavaj pietonal, fiind ridicate şi borduri din piatră. Modernizarea facilitează accesul cetăţenilor la primărie, gimnaziu, grădiniţă şi alte instituţii.

Primarul oraşului Sângerei, Anatolie Covaliov, a spus în cadrul vizitei ambasadoarei Germaniei că banii poporului german au ajuns la destinaţie. Întreaga populaţie a oraşului Sângerei, peste 12 mii de persoane, cât şi oaspeţii oraşului, se bucură de iluminare pietonală perfectă, păşind zi de zi pe trotuar curat. Pe tot parcursul implementării proiectului, banca germană a oferit şi asistenţă tehnică.

Ambele proiecte au fost implementate în cadrul cooperării germane în comun cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova şi Banca Germană pentru Reconstrucţie. Construcţia fântânii arteziene din satul Mateuţi, Rezina, a costat 63 de mii de euro, dintre care 51 de mii de euro au fost banii contribuabililor germani. Lucrările din Sângerei au o valoare de 176 de mii de euro, dintre care 111 mii de euro a fost contribuţia din partea Germaniei.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, a spus, fiind prezentă la evenimentul din Sângerei, că Germania, prin proiectele lansate, care deja sunt finalizate, urmăreşte să contribuie la sporirea calităţii vieţii oamenilor.

De asemenea, a menţionat că Guvernul Germaniei susţine proiecte în peste 200 de localităţi din Republica Moldova prin intermediul proiectului cadru „Infrastructura socială şi eficienţa energetică”. Potrivit Ambasadoarei, din partea Germaniei a fost acordată o asistenţă nerambursabilă în sumă de 11,6 milioane de euro. Bugetul a fost dedicat implementării a 235 de proiecte de dezvoltare comunitară, inclusiv renovarea şcolilor, grădiniţelor, eficienţă energetică, iluminare stradală, precum și sisteme de aprovizionare cu apă sau drumuri noi.

Proiectul cadru „Infrastructura socială şi eficienţa energetică”, susţinut financiar de către Germania, este implementat în Republica Moldova din 2003.