Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală se realizează cu suportul misiunii KfW în Republica Moldova

vezi mai mult

Primele troleibuze cu propulsie autonomă din Chișinău vor fi testate săptămâna aceasta. Care vor fi destinațiile
16.10.2019      diez.md   
 
(infografic) Portretul femeilor din mediul rural: Șase din 10 femei lucrează, iar o treime din ele renunță să meargă la medic
16.10.2019      diez.md   
 
Chișinăul, ÎNFRĂȚIT cu 16 orașe: Denumirile și distanțele, turnate în BRONZ, lângă Primărie
16.10.2019      www.ziarulnational.md   
 
Istoriile de succes ale femeilor din regiunile Moldovei, premiate în cadrul unei ceremonii. Află care sunt proiectele câștigătoare
16.10.2019      viitorul.org   
 
Inițiativele civice de dezvoltare ale satului Budești vor putea fi finanțate din bugetul local. Află ce își doresc locuitorii
16.10.2019      bugetareparticipativa.viitorul.org   
 

Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală se realizează cu suportul misiunii KfW în Republica Moldova

      
05.10.2019     www.adrcentru.md

O delegație a Băncii Germane KfW s-a întrunit astăzi, 1 octombrie a.c., la Ialoveni, cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pentru a pune în discuție mai multe momente ce țin de implementarea proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală".

Reprezentanții KfW și-au propus astfel să analizeze "Acordul separat" care urmează să fie semnat între ADR Centru și Banca Germană, întru implementarea acestui proiect de infrastructură complex în domeniul aprovizionării cu apă. Proiectul de dezvoltare regională prevede construcția magistralei Chișinău-Strășeni-Călărași care va fi racordată la rețeaua Apă Canal Chișinău pentru a asigura locuitorii raioanelor vizate cu apă potabilă din rîul Nistru.

Tot aici, s-a discutat despre "Acordul de implementare" care urmează să fie semnat între ADR Centru și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, în cadrul aceluiași proiect.

Reprezentanții delegației din Germania au comunicat partenerilor din Republica Moldova despre importanța procedurilor de licitație pentru contractarea companiei de consultanță și proiectare, detalii care vor fi discutate mai amănunțit, mâine, 2 octombrie, în cadrul unei ședințe de prelicitație la care vor participa cei 5 operatori economici selectați în urma procedurii de precalificare a companiei care va executa lucrările de proiectare și consultanță.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", este finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul proiectului  constituie circa 16,5 milioane de euro, dintre care 15 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 1,6 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Ecologic Național.

Proiectul este prevăzut petru o perioadă de 4 ani, timp în care la magistrala care va fi construită vor fi racordați locuitorii orașelor Strășeni și Călărași, iar după realizarea acestei etape, autoritățile publice locale vor identifica surse pentru racordarea tuturor satelor din cele două raioane la magistrala nou contruită.