Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile a fost lansată în raionul Nisporeni

vezi mai mult

Tot mai mulți moldoveni se implică în dezvoltarea comunităților de baștină
13.02.2020      www.md.undp.org   
 
Ce s-a schimbat spre bine în mai multe sate în 2019
13.02.2020      sputnik.md   
 
Apel de propuneri de proiecte lansat de Comisia Europeană: Parteneriate pentru orașe durabile
13.02.2020      infoimpact.md   
 
Anunț de selectare a femeilor consiliere pentru participare la Programul de instruire în domeniul administrației publice locale, drepturilor omului și egalității de gen
12.02.2020      www.contact.md   
 
Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare a lansat Apelul de propuneri pentru proiecte mici furnizate partenerilor din Republica Moldova!
12.02.2020      infoimpact.md   
 

Prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile a fost lansată în raionul Nisporeni

      
12.07.2019     www.moldpres.md

Prima instalație fotovoltaică de pompare a apei potabile pentru sistemul public de alimentare cu apă a fost lansată în satul Milești, raionul Nisporeni. Construcţia a fost posibilă datorită susţinerii guvernelor Elveţiei şi Austriei, transmite MOLDPRES.  

„Într-o lume în care resursele convenționale se epuizează rapid, iar furnizorii de energie cresc prețurile în continuu, energia regenerabilă devine o opțiune economică și ecologică de mare valoare. Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie verde, în cel mai simplu și ecologic mod. Acest fapt ne va permite să fim mai puțin dependenți de sursele energetice din afara țării, iar cel mai important - să asiguram ecologizarea Republicii Moldova. Acest proiect este un model de dezvoltare economico-socială în care cetățeanul este asigurat cu condiții de viață în baza tehnologiilor inovaționale moderne, unde în „capul mesei" este sănătatea și grija față de viitoarele generații", a declarat la ceremonia de lansare Georgeta Mincu, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Instalația de la Mileşti reprezintă o soluție inovativă, cost-eficientă și presupune economisirea de resurse pentru sistemul de alimentare cu apă a satului, beneficiari fiind circa două mii de localnici. De asemenea, aceasta va asigura pomparea a minim 80 metri cubi de apă pe zi în perioada de vară, iar în cea de iarnă -  minim 30 m3 /zi. Acest fapt va permite costuri reduse în comparație cu stațiile de pompare tradiționale (conectate la rețeaua de energie electrică), datorită utilizării eficiente a energiei solare. Sistemul fotovoltaic, în regim automat, va pune în funcțiune una din cele trei pompe de apă instalate, în funcție de capacitatea curentă de producere a energiei electrice. Astfel, în zilele însorite va fi pusă în funcțiune pompa cu cea mai mare capacitate (12 m3 /oră), iar în zilele înnorate va fi inclusă pompa care are capacitatea minimă (4 m3 /oră).

„Mă bucură faptul că abundența de energie solară din Moldova va fi folosită în sistemul de alimentare cu apă lansat în satul Milești cu sprijinul Elveției. Acest lucru ar putea fi reprodus în alte sisteme pentru a economisi energia și costurile de funcționare. Elveția susține o mai bună administrare a serviciilor publice, astfel ca acestea să fie de o bună calitate și oferită tuturor persoanelor care trăiesc în zonele rurale, inclusiv grupurilor excluse", a menţionat Butscher Stefan, director adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

La rândul său, Martin Ledolter, director general al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, a precizat că "începând cu anul 2004, Agenția a sprijinit Republica Moldova în implementarea diverselor proiecte în domeniul funcționării, întreținerii și renovării infrastructurii existente de alimentare cu apă și canalizare”. „Deoarece atât energia electrică, cât și apa potabilă curată sunt vitale pentru viitorul țării noastre partenere, salutăm această inițiativă. Fiți siguri că Agenția de Dezvoltare a Austriei va rămâne partenerul dumneavoastră pentru a sprijini populația Moldovei în obținerea accesului la serviciile de apă curată și de salubritate în anii următori”, a relevat Martin Ledolter.

Instalația fotovoltaica și stația de pompare sunt parte a sistemului de alimentare cu apă, construit în cadrul Proiectului ApaSan cu suportul financiar al agenţiilor de dezvoltare din Elveţia şi Austria.