Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | 150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

vezi mai mult

Tot mai mulți moldoveni se implică în dezvoltarea comunităților de baștină
13.02.2020      www.md.undp.org   
 
Ce s-a schimbat spre bine în mai multe sate în 2019
13.02.2020      sputnik.md   
 
Apel de propuneri de proiecte lansat de Comisia Europeană: Parteneriate pentru orașe durabile
13.02.2020      infoimpact.md   
 
Anunț de selectare a femeilor consiliere pentru participare la Programul de instruire în domeniul administrației publice locale, drepturilor omului și egalității de gen
12.02.2020      www.contact.md   
 
Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare a lansat Apelul de propuneri pentru proiecte mici furnizate partenerilor din Republica Moldova!
12.02.2020      infoimpact.md   
 

150 de mii de dolari pentru finanțarea proiectelor ce promovează consumul responsabil de energie în R.Moldova

      
19.06.2019     radiochisinau.md

Cincisprezece start-up-uri care vor promova cultura consumului responsabil de energie vor primi pe parcursul a trei ani granturi în valoare totală de 150 de mii de dolari, în cadrul programului „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”. Programul urmează a fi lansat în luna iulie a acestui an și mai prevede implementarea a trei proiecte pilot, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Soloviov, șeful Secției implementarea și monitorizarea proiectelor la Agenția pentru Eficiență Energetică, la program va putea participa orice companie mică și mijlocie care are o idee de afaceri. În următoarea lună va fi lansat apelul propunerilor de proiecte. Premierea câștigătorilor este planificată pentru luna noiembrie.

Sun young Suh, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, a declarat că proiectul promovează abordarea eco-sistemică, sprijină inovațiile de tip cleantech în ÎMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat că proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. „Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri”, a spus Alexandru Ciudin.

Cât privește proiectele pilot, pe parcursul anului curent va fi implementat un proiect în domeniul transportului: eMobility, un concept nou de vehicul electric la nivel local. După care, va urma un proiect de promovare a utilizării energiei regenerabile în sectorul agricol, iar în cel de-al treilea an – în sectorul rezidențial. Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600 de mii de dolari.

Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului „Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF), în opt țări.