Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Moldovenii plecaţi peste hotare își ajută satul să se dezvolte. Băștinașii trimit bani pentru susținerea proiectelor locale

vezi mai mult

Legea salarizării în sectorul bugetar: obțineți răspunsuri la întrebări
13.12.2018      monitorul.fisc.md   
 
Cei doi arbori solari, ce vor genera energie electrică și WiFi gratuit, vor fi instalați pe Strada Pietonală și pe bd. Mircea cel Bătrân
12.12.2018      unimedia.info   
 
Instituții de învățământ din Drochia și Florești – beneficiare de asistență din partea Japoniei
12.12.2018      provincial.md   
 
Un post de pompieri modern a fost deschis în localitatea Ucrainca, Căuşeni
12.12.2018      trm.md   
 
Localitățile din R Moldova înfrățite peste Prut vor fi privilegiate. Iohannis a semnat legea
12.12.2018      infoprut.ro   
 

Moldovenii plecaţi peste hotare își ajută satul să se dezvolte. Băștinașii trimit bani pentru susținerea proiectelor locale

      
10.04.2018     www.publika.md

Muncesc peste hotare, dar investesc banii câştigaţi pentru dezvoltarea localităţilor de baştină. Numai în primele trei luni ale acestui an, 3.400 de moldoveni din diferite colţuri ale lumii au transmis în satele natale peste un milion de lei. Fondurile au fost colectate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile.

Cei mai mulţi bani s-au adunat în satul Copceac din Găgăuzia, în cadrul proiectului "Migrație și dezvoltare locală", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Pentru fiecare proiect comunitar Guvernului Elveției adaugă câte un grant de 15 mii de dolari. Locuitorii din Copceac îi vor cheltui pentru procurarea unui greder.

"Bugetul total va fi de 52 de mii de dolari. Dintre aceştia: 15 mii este grantul, 13 mii au fost oferite de Primărie şi comunitate, iar 14 mii - din partea autorităţilor regionale. Vor fi folosiţi şi pentru lichidarea gunoiștelor neautorizate, dar şi pentru deszăpezire", a declarat Oleg Garizan, primarul satului Copceac.

Vasili Iusiumbeli este unul dintre băştinaşii care au investit în acest proiect. El este stabilit în Turcia de 24 de ani.

"Simt că este datoria mea. Mă strădui să ajut cu ce pot. Venim acasă de cinci, şase ori pe an. Vedem că satul se dezvoltă, dar vrem să facem încă mai mult", a zis Vasilii Iusiumbeli, băştinaşul din satul Copceac.

Bărbatul este gata să ajute cu bani şi în alte proiecte. Autorităţile locale planifică să construiască în sat o casă pentru bătrâni. 

Potrivit proiectului, aceasta clădire a fostului cămin pentru medici va fi reconstruită. Aici va fi amenajată o casă pentru bătrâni, unde vor putea fi cazaţi 25 de beneficiari.

Primarul din Copceac spune că din 1999 băştinaşii plecaţi în străinătate au ajutat la reparaţia mai multor drumuri din sat.

"Aici era groaznic. Când ieşeam afară, eram în glod până la genunchi. Acum e bine."

"Ambulanţa nu putea trece pe strada noastră. Ne pare bine
că a fost făcut drumul."

Iar în 2009, în Copceac a început construcţia unei biserici, la fel cu ajutorul comunităţii, dar şi a celor plecaţi.

"Construcţia unei biserici înseamnă reconstrucţia sufletelor omeneşti, pentru că dacă o biserică este construită pe banii unor sponsori, oamenii nu se simt ataşaţi de acest lăcaş", a menționat  Vitali Zelinschi, preot.

Din 2017, proiectul "Migrație și Dezvoltare Locală" este implementat în 38 de localităţi din ţară.