Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
Fără acces direct la fondurile europene importante și experiența de succes a colectivităților locale din țările UE nu putem vorbi despre dezvoltarea și modernizarea reală a Republicii Moldova!
26.02.2020     
EU TOT POT #2, Victoria Butuc - primăriță la 28 de ani
Are 28 de ani și este una dintre cele mai tinere primărițe din Republica Moldova. Și-a luat mandatul în toamna anului trecut, după ce a câștigat alegerile la limită în fața fostului primar, care fusese la cârma Primăriei în ultimii 16 ani. Victoria Butuc - Guranda, primărița satului Dănceni, vorbește despre cum a reușit să câștige încrederea oamenilor, cum a rezistat, atunci când i s-a spus: „Ori treci la noi în partid, ori pleci din funcție” și cum generația nouă de politicieni poate face politica moldovenească să fie frumoasă.
12.02.2020     
     
APL nu este responsabilă de utilizarea irațională a banilor din cadrul „Fondului Național de Dezvoltare Regională"
La 28 ianuarie, reprezentanți ai Curții de Conturi, celor trei Agenți de Dezvoltare Regională, Ministerului Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat și CALM au participat în cadrul Comisiei Control a Finanțelor Locale la audierea raportului Curții de Conturi „Auditul Performanțelor Fondului Național de Dezvoltare Regională".
03.02.2020     
La Mulți Ani cu sănătate, CALM și bunătate!
Echipa Congresului Autorităților Locale din Moldova vă mulțumește pentru că ați fost alături de noi și în acest an și vă asigură de faptul că și în 2020 vom fi în slujba comunităților pe care le reprezentați! Să aveți parte de sănătate, oameni vrednici în preajmă, iar rezultatele să fie nenumărate! În anul care vine să auzim numai de bine! La Mulți Ani!
30.12.2019     
     
Emisiunea "Obiectiv Comun" - 2019 // Meşteşugurile şi tradiţiile, promotor al economiei locale
În cadrul emisiunii "Obiectiv Comun" din 25 noiembrie 2019, s-a discutat despre valoarea meşteşugurilor şi tradiţiilor, dezvoltarea economiei rurale şi implicarea autorităţilor locale, comunităţii şi diasporei în crearea traseelor turistice. Invitaţi în platoul TVR îi vom avea pe Vasile Cioaric, coordonator proiect Migraţie şi Dezvoltare Locală, PNUD Moldova, şi Valeriu Guţu, primarul de Cioreşti, Nisporeni.
27.11.2019     
E-cursul de instruire la distanță „Diaspora, Migrație și Dezvoltare” este disponibil în premieră în Republica Moldova
E-cursul de instruire la distanță „Diaspora, Migrație și Dezvoltare” este disponibil în premieră în Republica Moldova. Cursul online este destinat funcționarilor publici din cadrul autorităților administrației publice centrale și locale interesate de atragerea diasporei în dezvoltare și reintegrarea migranților reveniți.
22.11.2019      www.facebook.com/groups/midlmoldova   
     
„Cu drag pentru acasă!” – proiect ce încurajează participarea migranților în dezvoltarea localităților de baștină
Proiectul PNUD-Moldova „Migraţie şi dezvoltare locală” se află la a doua etapă. În cadrul acestuia sunt implicate 35 de sate ce învaţă să soluționeze problemele cu care se confruntă.
17.09.2019      moldova.europalibera.org   
Primarii de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Festivalul Românilor de Pretutindeni
Schimb de experienţă între primari ai unor localităţi din România şi Republica Moldova, preluarea bunelor practici şi proiecte comune de infrastructură. Asta îşi doresc edilii de pe ambele maluri ale Prutului, reuniţi la Festivalul Românilor de Pretutindeni, organizat în acest week-end la complexul cultural Vatra.
16.09.2019      tvrmoldova.md   
     
Rețeaua Profesională a perceptorilor fiscali va promova interesele acestei categorii de funcționari din cadrul APL!
Banii bugetelor locale vor fi gestionați mai eficient și mai ușor vor fi găsite soluțiile pentru problemele fiscale, inclusiv de colectare a taxelor suplimentare. Scopul și l-au pus membrii Congresului Autorităților Locale din Moldova, care au creat o Rețea Profesională a specialiștilor în percepere fiscală, care prin schimbul de experiență și o bună colaborare vor îmbunătăți activitatea din sistem. De asemenea, prin intermediul Rețelei, vor fi promovate drepturile și interesele perceptorilor fiscali, numărul cărora este de 900 în întreaga republică. Televiziunea Moldova 1 a realizat un reportaj de la acest eveniment.
17.06.2019     
Când vor avea loc alegerile locale?
Marcați de criza politică parlamentară, ne scapă alegerile locale care, în mod normal, bat sau ar trebui să bată la ușă. Acest subiect a fost dezbătut în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1, iar invitații în platou au fost Viorel Rusu, expert al CALM, Fadei Nagacevschi, juristul PSRM, Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul RM din partea blocului ACUM și Pavel Postică, director de programe în cadrul asociației Promo-LEX. Un alt subiect abordat de prezentatorul Mircea Surdu a fost privind necesitatea reformei administrației publice locale.
04.06.2019     
     
Specialiștii pentru reglementarea proprietății funciare își fortifică potențialul în cadrul CALM!
O nouă rețea de funcționari publici a fost creată în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Specialiștii în reglementarea proprietății funciare s-au reunit în cadrul acestei structuri în cadrul căreia să comunice și să soluționeze problemele cu care se confruntă. Moldova 1 a realizat un reportaj de la evenimentul de creare a Rețelei Profesionale a specialiștilor pentru reglementarea proprietății funciare.
01.06.2019     
Semnarea Acordului de colaborare dintre Primăria Chișinău, CALM și Asociația Investitorilor Români (în cadrul Forumului Internațional Chișinău)
Primăria municipiului Chișinău informează că joi, în cadrul Forumului Investițional Chișinău, ediția I, a fost semnat un acord trilateral, între Primăria municipiului Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova. Documentul prevede stabilirea unei colaborări durabile între părți, în scopul promovării oportunităților de dezvoltare a mediului de afaceri în municipiul Chișinău, cât și în întreaga republică.
30.05.2019      chisinau.md   
     
Vocea Contabililor din APL va fi auzită datorită CALM!
La data de 17 mai 2019, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a creat Rețeaua Contabililor din cadrul APL. Structura are scopul de instruire în activități-cheie, cum ar fi planificarea bugetului sau implementarea reformei salarizării. Despre evenimentul de constituire a Rețelei Contabililor în cadrul CALM este reportajul realizat de Moldova 1.
22.05.2019      trm.md   
Viorel Furdui, director executiv al CALM: „Descentralizarea este elementul ce ar uni societatea și ar pune în valoare potențialul imens ce există la nivel local”
Invitatul emisiunii „Persona” a fost Viorel Furdui, doctor în drept, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Raportul cu recomandări privind „Democrația locală și Regională în Republica Moldova” elaborat de către Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, problemele cu care se confruntă autoritățile locale, de ce UTA Găgăuzia ar putea fi un exemplu pentru celelalte zone ale Republicii Moldova la capitolul descentralizare, în ce condiții ar putea fi realizată o reformă a administrației publice locale, sunt unele dintre subiectele abordate în cadrul emisiunii de la postul TV din sudul Republicii Moldova.
24.04.2019      Video grt.md   
     
Maria Manoli: „Lideră nu te naști, dar te formezi pe parcursul vieții”
Maria Manoli este prima femeie primară în satul Zubrești, iar abilitățile de lideră o ajută să facă față provocărilor zilnice și să mobilizeze femeile din localitate. Primara a participat în cadrul proiectului Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” și ne-a povestit despre experiența pe care a obținut-o în urma instruirilor.
18.04.2019      www.stiripozitive.eu   
Autonomia locală este o prioritate pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova
Mai multă autonomie şi dezvoltare locală reală. Asta îşi doresc primarii din Republica Moldova, la nouă ani de la crearea Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova. Deşi recunosc că au fost făcuţi paşi importanţi spre descentralizare, aceasta rămâne o prioritate pentru aleşii locali.
22.03.2019      tvrmoldova.md   
     
Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România la COR: „Comunitățile locale din Republica Moldova sunt deja parte a spațiului valoric european”
Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana –Băi, Dâmbovița, membru al delegației României la Comitetul European al Regiunilor (COR) a făcut un apel în cadrul sesiunii plenare privind necesitatea susținerii autorităților locale din Republica Moldova cu programe de cooperare speciale menite să mențină cetățenii din România, dar și din Republica Moldova la un nivel de încredere avansat în politicile Uniunii Europene.
08.02.2019     
Adrian Teban, vicepreședintele Asociației Orașelor din România: „Comitetul European al Regiunilor și CALM vor coopera mai strâns în interesul colectivităților locale Republica Moldova”
Primarii și structurile asociative din România își asumă angajamentul să susțină grupul de lucru din cadrul COR dedicat colaborării cu CALM.Adrian Teban, vicepreședintele Asociației Orașelor din România, membru al delegației României la Comitetul European al Regiunilor a vorbit în cadrul
08.02.2019     
     
Moldoveni din întreaga lume au contribuit la crearea serviciilor publice îmbunătățite pentru 300.000 de persoane din 38 localități
Peste 10.000 de moldoveni plecați din localitățile de baștină au contribuit cu peste 257.000 de dolari pentru dezvoltarea comunităților respective. În rezultat, au fost îmbunătățite serviciile socio-economice și de infrastructură pentru aproximativ 300.000 de persoane din 38 de localități partenere ale proiectului PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”, realizat cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.
22.12.2018      www.md.undp.org   
Unele aspecte negative ale migrației pot fi transformate în oportunități
Se află departe de casă, dar spiritul civic și dorința de a schimba lucrurile spre bine îi fac să se implice și să susțină diverse proiecte implementate în proiectele de baștină. Concetățenii plecați peste hotare organizează campanii de caritate, ajută
16.10.2018     
     
1 2 3 4 5 6 »»