Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

În două luni de activitate a Serviciului CALM de Asistență și Consultanță Juridică, juriștii au intervenit în peste 50 de cazuri
Instituirea noului Serviciu de Asistență și Consultanță Juridică al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru primarii și reprezentanții APL din republică a fost subiectul emisiunii „Ora Primarului", la 10 TV. Viorel Pârvan, coordonatorul acestui Serviciu, expert al CALM și Olga Pac, primar de Vișniovca, raionul Cantemir au vorbit despre avantajele și necesitatea înființării acestuia.
31.07.2018     
Oamenii de calitate generează rezultate!
Proiectul cu o valoare totală de 285 mii 500 euro, echivalentul a aproape 6 milioane de lei, implementat de primăria municipiului Edineț, în parteneriat cu primăria orașului Cernăuți din Ucraina a fost tema emisiunii „Ora primarului" de la 10 TV. Invitați în studio au fost primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM, Constantin Cojocaru și directorul ÎM "Apă-Canal" Edineţ, coordonatorul proiectului Vitalie Sorocan.
04.07.2018     
     
Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia: „România are tradiții de administrare pe care noi nu le avem"
Preluând unele practici de administrare din România, primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a reușit să facă economii la bugetul local și să dezvolte localitatea. Vicepreședintele CALM este convins că primarii ar reuși mult mai multe dacă ar fi uniți, indiferent
20.05.2018     
Mariana Gâju, primarul Comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședintele ACoR: „Solicităm ca legislația din România și Republica Moldova să fie aceeași în domeniul APL"
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România  (ACoR), președintele Ligii Femeilor-Primar de comune din România este un susținător neobosit al  APL din Republica Moldova  promovându-le interesele ori de câte ori are această ocazie, inclusiv de la tribunele
20.05.2018     
     
Gheorghe Damian: "Cea mai gravă problemă este încercarea partidelor de a controla mereu această masă de primari care este generatoare de voturi"
Gheorghe Damian: "Cea mai gravă problemă este încercarea partidelor de a controla mereu această masă de primari care este generatoare de voturi"Comuna Ciugud este un exemplu de administrare eficientă și de dezvoltare. Primarul Gheorghe Damian a atras fonduri de peste
16.05.2018     
Nicolae Pandea, primar de Ștefan cel Mare, județul Călărași: „Lucrurile se îndreaptă într-o direcție foarte bună și putem face progrese destul de mari"
Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași a făcut parte din delegația Asociației Comunelor din România (ACoR) care a participat la a III-a reuniune a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). Evenimentul a avut loc
16.05.2018     
     
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă: „Administrarea publică locală autentică românească este așteptată în satele Republicii Moldova"
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă: „Administrarea publică locală autentică românească este așteptată în satele Republicii Moldova"Administrația locală din Feștelița a reușit să implementeze mai multe proiecte, a găsit modalități de a crește venitul bugetului local, cu toate acestea,
15.05.2018     
Natalia Petrea și Nicolae Tudoreanu: Unele elemente ale descentralizării ne-au demonstrat că acest proces trebuie să continue, doar așa putem avea autonomie și dezvoltare
Natalia Petrea, primar de Costești, Ialoveni și Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă au fost invitații emisiunii Regionalii de la TV8. Descentralizarea finanțelor publice, dar și aspectele pozitive în activitatea APL au fost subiectele emisiunii.
17.04.2018      www.facebook.com/tv8moldova   
     
Orașul COMRAT s-a înfrățit cu localitatea TURDA
Orașul Comrat s-a înfrățit cu localitatea română, Turda. Începînd cu data de 11 februarie 2018, cele două entități de pe ambele maluri ale Prutului sunt legate culturale și economice. Lucru apreciat chiar de primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, care recunoaște că avem aceleași valori culturale, aceeași muzică, dar și interese economice. Detalii, în materialul video.
14.02.2018      moldova9.com   
Lipsa abordării de sistem, transparenței, dialogului și a continuității sunt cauzele principale care blochează reformele în domeniul autonomiei locale și descentralizării!
La 1 februarie s-au împlinit 20 de ani de când a intrat în vigoare Carta europeană a autonomiei locale, document ce stabilește o serie de garanții pentru APL. În cadrul emisiunii Butonul roșu de la Moldova 1, Elena Bacalu, deputat PD, Elena Bodnarenco, deputat PCRM, Iurie Țap, deputat PLDM și Viorel Rusu, expert CALM au discutat despre autonomia locală din Republica Moldova
05.02.2018      www.trm.md   
     
Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu: „CALM este unul dintre principalii parteneri interni cu care Guvernul trebuie să lucreze"
În cadrul  evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia  a amintit că decizia de a institui această sărbătoare a fost la
04.02.2018      www.realitatea.md   
Discursul Președintelui CALM Tatiana Badan în cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL, organizat la 1 februarie 2018
În cadrul  evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, primarul de Selemet Tatiana Badan, a remarcat că situația din  domeniul
04.02.2018      www.realitatea.md   
     
Ambasadorul SUA James Pettit: „CALM joacă un rol crucial în reprezentarea vocii APL"
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit a amintit că autoritățile locale se bucură de cea mai mare susținere din partea cetățenilor. „SUA vor continua să ofere asistență necesară pentru cetățenii țării. Vă îndemnăm să activați deschis, transparent și să rezistați tuturor presiunilor, iar necesitățile cetățenilor să stea în capul mesei. Corupția poate fi redusă prin susținerea campionilor schimbării, celor care promovează reformele, iar schimbarea se resimte cel mai mult la nivel local."
04.02.2018      www.realitatea.md   
Peter Michalko: Participarea CALM pe o platformă de parteneriat cu Guvernul va ajuta la urgentarea reformelor
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, șeful Delegației UE în Republica Moldova UE la Chișinău, Peter Michalko a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că aleșii locali transmit semnale în exterior că sunt supuși presiunilor politice. Oficialul european a vorbit despre necesitatea unui compromis politic la nivel local pentru a putea lucra în interesul cetățenilor. Totodată, Peter Michalko, a specificat că reforma teritorial-administrativă trebuie realizată cu implicarea tuturor factorilor de decizie.
04.02.2018      www.realitatea.md   
     
Pavel Filip „Menținerea cooperării între APC și APL este extrem de importantă
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administrația publică locală, premierul Pavel Filip a declarat că menținerea cooperării între APC și APL este extrem de importantă, întrucât de aceasta depinde bunăstarea oamenilor din localitățile țării. „Este necesar un dialog direct, sincer și constructiv. În ultimii doi ani am traversat etape grele, însă am demonstrat că facem față celor mai arzătoare probleme. S-a lucrat și se lucrează într-un ritm sporit, iar rezultatele ne motivează să continuăm. Astăzi am invitat aici toți miniștrii ca să discute cu dumneavoastră despre reforme și probleme, pe care în comun ne vom strădui să le rezolvăm cu succes. Mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră și pentru abordările pro-active de care dați dovadă".
04.02.2018      www.realitatea.md   
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova cheamă APC să instituie o platformă de dialog cu CALM
Reprezentanții Administrației Publice Locale (APL), membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cei ai Administrației Publice Centrale (APC) au participat joi, 1 februarie, la evenimentul „Dialog direct cu APL", organizat cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului
02.02.2018     
     
Descentralizarea în domeniul salarizării - o inițiativă comună a CALM și UTA Găgăuzia!
La 21 decembrie 2017, Adunarea Populară a votat inițiativa legislativă care a fost înaintată Parlamentului Republicii Moldova, ce are scopul de a contribui, în opinia deputaților Adunării Populare, la îmbunătățirea și eficientizarea administrației publice locale. Alt scop este de a spori remunerarea angajaților administrațiilor locale.
20.01.2018      tv8.md   
Veniturile proprii la bugetele locale se micşorează în 2018, iar dependenţa APL faţă de APC creşte
Politica bugetar-fiscală, dar şi bugetul pentru anul 2018 sunt la ora actuală subiectele principale în agenda Parlamentului şi a Guvernului. Acest subiect a fost dezbătut în emisiunea Regionalii de către deputatul PCRM, Elena Bodnarenco, deputatul PLDM, Iurie Ţap şi directorul executiv al CALM, Viorel Furdui cu moderatorul Mihail Sircheli.
09.12.2017      tv8.md   
     
Vlad Cociu, primar de Carahasani: „Beneficiile reformelor trebuie să le simtă cetățenii, ei sunt beneficiarii finali ai acestora”
Ediţia din 2 decembrie a emisiunii Ora Primarului, de la 10 TV a fost filmată în localitatea Carahasani, Ştefan Vodă, iar protagonistul emisiunii a fost edilul localităţii, Vlad Cociu.
04.12.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
(video) Duși la piață cu taxiul social. Bătrânii dintr-un sat din Ocnița se bucură de transport gratis
Bătrânii din satul Hădărăuți, raionul Ocnița merg în fiecare sâmbătă la piața din localitate cu taxiul social. Pentru călătorie, pensionarii nu achită nici un leu. La inițiativa primarului localității, Iurie Lupu, vechea mașină a primăriei servește drept taxi. Dacă anterior asistenții sociali venea și aduceau produse alimentare, medicamente, pensiile direct acasă la bătrâni, acum, cu ajutorul mașinii, se pot deplasa singuri acolo unde au nevoie. Astăzi, vârstnicii pot ajunge la piață și să-și aleagă singuri alimentele dorite. Unii dintre ei vin să-și vândă produse din propria gospodărie, scrie Edit TV.
01.12.2017      edit.ocn.md   
     
1 2 3 4 5 6 »»