Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Publika News din 8 iunie 2017
Peste 7 miliarde de lei vor fi investite până în 2020, pentru modernizarea infrastructurii satelor și orașelor din Moldova. Banii vor fi alocați în cadrul mai multor proiecte prevăzute în Strategia de dezvoltare regională pentru următorii 4 ani. Banii vor investiți pentru reparația drumurilor, gestionarea deșeurilor, pentru construcția apeductelor și a sistemelor de canalizare, dar și în proiecte turistice și de dezvoltare energetică. Strategia a fost elaborată de Ministerul dezvoltării regionale și construcțiilor, banii vor fi oferiți din bugetul de stat și de Guvernele Germaniei, Suediei, Slovaciei, Letoniei României, Elveției și Statelor Unite ale Americii. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Despre aceste subiecte s-a discutat cu invitații emisiunii Publika News: domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și domnul Dorin Ambros, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
23.06.2017      www.publika.md   
Moldova în direct din 7 iunie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre strategia dezvoltării regionale, amenajarea teritoriului, precum și despre colaborarea cu alte state în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor. La emisiune au participat: domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și domnul Dorin Ambros, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
21.06.2017      trm.md   
     
Cui vor aparține rețelele de gaze construite pe banii consumatorilor. INVITAȚI: Alexandru Morcov, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Sergiu Gaibu, expert economic Expert-Grup
Acum 16 ani în Republica Moldova a fost lansat așa numitul Program Național de Gazificare, care își propunea să aducă gazul în majoritatea localităților țării . Deși, potrivit programului respectiv, construcția conductelor urma a fi făcută din contul statului, a beneficiarilor dar și a Moldova-Gaz, ultima nu prea a contribuit în acest sens. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre investitorii în aceste rețele, persoane fizice și autorități publice locale, așa și n-au primit nici un drept de proprietate pentru ceea ce ar trebui să le aparțină de drept. Dar nici n-au beneficiat de vre-o reducere la tarif din partea Moldova-Gaz. Acum, în preajma începerii implementării pachetului trei energetic în țara noastră, care presupune separarea activității de furnizare și a celei de distribuire a gazului, economiștii de la Expert-Grup vin cu o propunere, care urmează să repare această nedreptate, toți investitorii în rețelele respective urmând să devină acționari în societatea ce se va ocupa de distribuire.
21.06.2017      www.agrotvmoldova.md   
Cobâlea, cea mai salubră localitate în raionul Șoldănești
Primăria satului Cobâlea a fost declarată cea mai amenajată şi salubră localitate în raionul Şoldăneşti. Anunţul a fost făcut public în cadrul şedinţei Consiliului raional Şoldăneşti de către Leonid Paierele, şeful Inspecţiei ecologice din teritoriu. Învingătorii au primit şi un premiu în valoare de 4 mii lei. La concurs au participat toate cele 23 de primării din raion. Potrivit lui Leonid Paerele, membrii comisiei speciale au decis să acorde locul doi comunelor Cotiujenii Mari şi Climăuţii de Jos. Acestea au fost menţionate cu premii în sumă de 3 mii lei fiecare. Cu a câte două mii lei au primit primăriile satelor Olişcani şi Şestaci, care s-au plasat pe locul trei ]n concurs.Conform regulamentului cu privire la desfăşurarea concursului, participanţii au fost apreciaţi în funcţie de nivelul de amenajare al localităţilor, existenţa gunoiştilor, protecţia bazinelor acvatice şi a surselor de aprovizionare cu apă potabilă, starea spaţiilor verzi.
21.06.2017      Impuls TV   
     
Program transnațional. Cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, oferite de UE
Uniunea Europeană oferă Moldovei cinci milioane de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de dezvoltare regională. Beneficiare pot fi autorităţile locale, ONG-urile şi agențiile de stat specializate. Banii au fost alocaţi în cadrul Programului transnațional "Dunărea 2014-2020", iar proiectele eligibile sunt cele privind eficienţa energetică, transportul, protecţia mediului, dezvoltarea culturii sau a turismului.
18.05.2017      www.canal3.md   
Emisiunea "Obiectiv Comun" din 11 mai 2017
Tema emsiunii: mediul rural, între supraviețuire și oportunități. La emisiune au participat: domnul Valeriu Sainsus, doctor în științe demografice, conferințiar universitar la ASEM; domnul Victor Gori – primarul comunei Botnărești, Anenii Noi; domnul Viorel Furdui - director executiv CALM. Prin telefon au intervenit primarii : Emil Draghici , președintele asociației comunelor din România și Alin Nica , președintele delegației României la Comitetul Regiunilor al UE.
17.05.2017      tvrmoldova.md   
     
Ora Primarului din 13 mai 2017
Descentralizarea financiară este primul pas spre autonomia deplină a autorităților publice locale. Cît de bine este implementată autonomia fiscală în Republica Moldova și de ce autoritățile locale rămîn a fi dependente de autoritățile centrale. Despre aceste lucruri s-a discutat în platoul 10TV cu domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și cu domnul Petru Răbdău, primar al satului Rădeni, raionul Strășeni. Prin telefon a intervenit domnul Nicolae Tudoreanu, primar al satului Feștelița Ștefan Vădă și domnul Mihai Catan, primar de Molești, raionul Ialoveni.
13.05.2017      10tv.md   
VIOREL RUSU: ”PRIMARII, VICTIME ALE JUSTIȚIEI SELECTIVE ÎNTR-UN SISTEM ÎN CARE LI SE IMPUN SUPRASARCINI!”
CALM de nenumărate ori a atras atenția autorităților centrale de resort că pe seama primarilor sunt puse o mulțime de obligațiuni fără acoperire financiară, astfel se încalcă principiul autonomiei locale care rezultă din Constituția Republicii Moldova, dar și din Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este opinia expusă de expertul CALM, Viorel Rusu, în cadrul unei intervenții televizate la postul de televiziune 10TV.
02.05.2017      10tv.md   
     
Ora Primarului, Viziuanea CALM asuprea Reformei teritorial-administrative, 15.04.2017
Viziunea Congresul Autorităților Locale din Moldova asupra reformei teritorial-administrative. La emisiune au participat: domnul Victor Gori, Primar Botnărești, r. Anenii Noi; domnul Viorel Furdui, director executiv Congresul Autorităților Locale din Moldova. Prin telefon: Nicoale Tudoreanu, primar Feștelița, r. Ștefan Vodă
18.04.2017     
Ora Primarului din 31 martie 2017 - Migranţii dezvoltă localităţile de baştină
În cadrul emisiunii s-a discutat despre realizările campaniei "Cu drag pentru acasă" desfășurată prin intermediul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală de către Proiectul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu susținerea financiară a Guvernului Elveției. La emisiune au participat domnul Stînă Victor – primar Gura Galbenei, Cimişlia și domnul Octavii Ivanov- expert din partea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova.
04.04.2017      10tv.md   
     
Emisiunea Ora Primarului din 24 martie 2017
Procesul descentralizării este un proces continuu care reprezintă calea spre modernizarea Republicii Moldova şi europenizarea ei. Dacă pentru modernizarea tuturor instituțiilor este necesar de a face reforme , atunci descentralizarea reprezintă un element cheie în acest proces. Despre aceste lucruri dar şi despre alte subiecte de importantă s-a discutat cu invitații emisiunii Ora Primarului - doamna Natalia Petrea, primar din satul Costeşti, şi cu domnul Viorel Rusu , expert din partea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova. Telefonic a intervenit domnul Petru Frunze, primar al comunei Puhoi, Ialoveni și domnul Marcel Snegur, primar al satului Parcova, Edinet.
29.03.2017      www.10tv.md   
     
Echipa CALM vă felicită din tot sufletul cu ocazia zilei de 8 Martie!
STIMATE DOAMNE DIN ADMINISTRATIA PUBLICĂ LOCALĂ!Echipa CALM vă felicită din tot sufletul cu ocazia zilei de 8 Martie, dorindu-vă să rămâneți așa cum sunteți: profesioniste adevărate și doamne distinse. În plan profesional, vă dorim mai multă autonomie locală și mai
07.03.2017     
44 de primari au vorbit în numele a peste 2800 de comunități de pe ambele maluri ale Prutului!!!
Alături de Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, 44 de primari din mediul rural au fost invitați în platoul Realitatea TV, la emisiunea "Jocuri de Putere". Edilii au avut ocazia să-și spună păsurile în direct, fiind dezbătute problemele satului românesc, dar și cele ale administrației locale, în general.
27.02.2017      www.realitatea.net   
     
Sergiu Armașu la emisiunea „Despre și pentru bărbați” Noroc Tv
Este un primar de nota 10! Un adevărat exemplu, iar prioritatea sa este necesitatea publicului, a cetățenilor. Este vorba despre domnul Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni, invitat al emisiunii „Despre și pentru bărbați” difuzată la postul televizat Noroc Tv. În cadrul emisiunii s-a discutat despre abilitățile necesare pentru exercitarea funcției de primar, proiectele recent implementate în orașul Ialoveni dar și despre planurile de dezvoltare a orașului.
27.02.2017      www.noroc.tv   
(VIDEO) Împreună iluminăm orașul! Proiecte de 30 de mii de dolari pentru ca 4 sectoare din orașul Strășeni să fie iluminate
Acesta este îndemnul autorităților locale de la Strășeni, care și-au propus să aducă lumină pe străzile a patru sectoare. Pentru realizarea acestui proiect, primăria orașului trebuie să colecteze într-o lună trei mii de dolari de la localnici, adică zece la sută din costul total. Lumea nu s-a lăsat mult așteptată. Primii donatori au pus repede mână de la mână, pentru un scop comun.
16.02.2017      www.realitatea.md   
     
Emisiunea ”Țara lui Dogaru” din 2 februarie 2017
Deputații și membrii Guvernului au disctat despre prioritățile legislative pentru anul 2017. Potrivit șefului legislativului, la momentul de față în Parlament se află peste 400 de proiecte de lege, iar premierul a spus că doar pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie aprobate anul acesta peste 100 de legi. Despre prioritățile autorităților dar și așteptările cetățenilor au discutat invitații emisiunii: Domnul Constantin Cojocaru - primarul orașului Edineț; Domnul Sergiu Ostaf - director ”CREDO”; Domnul Alexandru Burda - antreprenor și cofondator lui ”Angry business”; Domnul Valentin Crîlov - ex deputat, politician.
06.02.2017      www.publika.md   
Moldova în Direct. Emisiune din 01 februarie 2017
Dezvoltarea regională și descentralizarea economică ar trebui să fie prioritățile de bază ale guvernării, o spun primarii care s-au reunit cu prilejul zilei profesionale. În opinia lor pentru a putea scoate satele din sărăcie e nevoie de autonomie veritabilă. De cealaltă parte autoritățile centrale dau asigurări că reforma administrației publice este o prioritate strategică de care depinde realizarea cu succes a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Despre doleanțele primarilor și promisiunile guvernării versus situația actuală din satele și raioanele republicii s-a discutat cu invitații emisiunii ”Moldova în direct”. La emisiune au participat:- Domnul Valentin Guznac, secretar general adjunct al Guvernului; - Domnul Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț; - Domnul Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia; - Domnul Viorel Furdui – director executiv CALM.
03.02.2017      trm.md   
     
Documentarul celor mai bune practici locale 2016, Eficiența energetică
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu suportul financiar al Consiliului Europei. Programul promovează bunele practici și proiectele de succes care au înregistrat un impact semnificativ asupra comunităților din Republica Moldova.
03.01.2017      viitorul.org   
PRIMARI CALM: BUGETUL APL PENTRU 2017 ESTE ASEMENEA ANTEREULUI LUI ARVINTE!
Peste opt miliarde de lei din haznaua statului vor fi transferate anul viitor în bugetele locale. Autorii documentului au ținut cont, la distribuirea banilor, de numărul locuitorilor şi suprafaţa unităţii administrativ-teritoriale. De cei mai mulţi bani vor beneficia municipiul Chişinău şi autonomia găgăuză. La cealaltă extremă se află raionul Basarabeasca. Situația a fost comentată de membrii CALM, în cadrul emisiunii: "Țara lui Dogaru", de la Publika TV.
28.12.2016      www.publika.md   
     
1 2 3 4 5 6 »»