Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Orașul COMRAT s-a înfrățit cu localitatea TURDA
Orașul Comrat s-a înfrățit cu localitatea română, Turda. Începînd cu data de 11 februarie 2018, cele două entități de pe ambele maluri ale Prutului sunt legate culturale și economice. Lucru apreciat chiar de primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, care recunoaște că avem aceleași valori culturale, aceeași muzică, dar și interese economice. Detalii, în materialul video.
14.02.2018      moldova9.com   
Lipsa abordării de sistem, transparenței, dialogului și a continuității sunt cauzele principale care blochează reformele în domeniul autonomiei locale și descentralizării!
La 1 februarie s-au împlinit 20 de ani de când a intrat în vigoare Carta europeană a autonomiei locale, document ce stabilește o serie de garanții pentru APL. În cadrul emisiunii Butonul roșu de la Moldova 1, Elena Bacalu, deputat PD, Elena Bodnarenco, deputat PCRM, Iurie Țap, deputat PLDM și Viorel Rusu, expert CALM au discutat despre autonomia locală din Republica Moldova
05.02.2018      www.trm.md   
     
Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu: „CALM este unul dintre principalii parteneri interni cu care Guvernul trebuie să lucreze"
În cadrul  evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia  a amintit că decizia de a institui această sărbătoare a fost la
04.02.2018      www.realitatea.md   
Discursul Președintelui CALM Tatiana Badan în cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL, organizat la 1 februarie 2018
În cadrul  evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, primarul de Selemet Tatiana Badan, a remarcat că situația din  domeniul
04.02.2018      www.realitatea.md   
     
Ambasadorul SUA James Pettit: „CALM joacă un rol crucial în reprezentarea vocii APL"
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit a amintit că autoritățile locale se bucură de cea mai mare susținere din partea cetățenilor. „SUA vor continua să ofere asistență necesară pentru cetățenii țării. Vă îndemnăm să activați deschis, transparent și să rezistați tuturor presiunilor, iar necesitățile cetățenilor să stea în capul mesei. Corupția poate fi redusă prin susținerea campionilor schimbării, celor care promovează reformele, iar schimbarea se resimte cel mai mult la nivel local."
04.02.2018      www.realitatea.md   
Peter Michalko: Participarea CALM pe o platformă de parteneriat cu Guvernul va ajuta la urgentarea reformelor
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, șeful Delegației UE în Republica Moldova UE la Chișinău, Peter Michalko a spus că Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că aleșii locali transmit semnale în exterior că sunt supuși presiunilor politice. Oficialul european a vorbit despre necesitatea unui compromis politic la nivel local pentru a putea lucra în interesul cetățenilor. Totodată, Peter Michalko, a specificat că reforma teritorial-administrativă trebuie realizată cu implicarea tuturor factorilor de decizie.
04.02.2018      www.realitatea.md   
     
Pavel Filip „Menținerea cooperării între APC și APL este extrem de importantă
În cadrul evenimentului „Dialog direct cu APL", organizat la 1 februarie, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administrația publică locală, premierul Pavel Filip a declarat că menținerea cooperării între APC și APL este extrem de importantă, întrucât de aceasta depinde bunăstarea oamenilor din localitățile țării. „Este necesar un dialog direct, sincer și constructiv. În ultimii doi ani am traversat etape grele, însă am demonstrat că facem față celor mai arzătoare probleme. S-a lucrat și se lucrează într-un ritm sporit, iar rezultatele ne motivează să continuăm. Astăzi am invitat aici toți miniștrii ca să discute cu dumneavoastră despre reforme și probleme, pe care în comun ne vom strădui să le rezolvăm cu succes. Mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră și pentru abordările pro-active de care dați dovadă".
04.02.2018      www.realitatea.md   
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova cheamă APC să instituie o platformă de dialog cu CALM
Reprezentanții Administrației Publice Locale (APL), membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și cei ai Administrației Publice Centrale (APC) au participat joi, 1 februarie, la evenimentul „Dialog direct cu APL", organizat cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului
02.02.2018     
     
Descentralizarea în domeniul salarizării - o inițiativă comună a CALM și UTA Găgăuzia!
La 21 decembrie 2017, Adunarea Populară a votat inițiativa legislativă care a fost înaintată Parlamentului Republicii Moldova, ce are scopul de a contribui, în opinia deputaților Adunării Populare, la îmbunătățirea și eficientizarea administrației publice locale. Alt scop este de a spori remunerarea angajaților administrațiilor locale.
20.01.2018      tv8.md   
Veniturile proprii la bugetele locale se micşorează în 2018, iar dependenţa APL faţă de APC creşte
Politica bugetar-fiscală, dar şi bugetul pentru anul 2018 sunt la ora actuală subiectele principale în agenda Parlamentului şi a Guvernului. Acest subiect a fost dezbătut în emisiunea Regionalii de către deputatul PCRM, Elena Bodnarenco, deputatul PLDM, Iurie Ţap şi directorul executiv al CALM, Viorel Furdui cu moderatorul Mihail Sircheli.
09.12.2017      tv8.md   
     
Vlad Cociu, primar de Carahasani: „Beneficiile reformelor trebuie să le simtă cetățenii, ei sunt beneficiarii finali ai acestora”
Ediţia din 2 decembrie a emisiunii Ora Primarului, de la 10 TV a fost filmată în localitatea Carahasani, Ştefan Vodă, iar protagonistul emisiunii a fost edilul localităţii, Vlad Cociu.
04.12.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
(video) Duși la piață cu taxiul social. Bătrânii dintr-un sat din Ocnița se bucură de transport gratis
Bătrânii din satul Hădărăuți, raionul Ocnița merg în fiecare sâmbătă la piața din localitate cu taxiul social. Pentru călătorie, pensionarii nu achită nici un leu. La inițiativa primarului localității, Iurie Lupu, vechea mașină a primăriei servește drept taxi. Dacă anterior asistenții sociali venea și aduceau produse alimentare, medicamente, pensiile direct acasă la bătrâni, acum, cu ajutorul mașinii, se pot deplasa singuri acolo unde au nevoie. Astăzi, vârstnicii pot ajunge la piață și să-și aleagă singuri alimentele dorite. Unii dintre ei vin să-și vândă produse din propria gospodărie, scrie Edit TV.
01.12.2017      edit.ocn.md   
     
Autonomia locală este un proces firesc pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte
Întrevederea dintre primarii din Republica Moldova, membri ai CALM cu fostul preşedinte al României, ex-primar al municipiului Bucureşti, Traian Băsescu a constituit subiectul emisiunii Ora primarul de la 10 TV, din 19 noiembrie, curent. Experienţa bogată în implementarea descentralizării, dar şi autonomia locală a APL din România pot fi o sursă de inspiraţie şi pentru Republica Moldova, mai ales că schimbările în bine se văd deja peste Prut
21.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
Nicio guvernare din Republica Moldova nu a înțeles cu adevărat importanța descentralizării și cât de necesar este să întărești puterea APL
Deputatul Tudor Deliu și directorul executiv al CALM Viorel Furdui au vorbit în cadrul emisiunii Regionalii de la TV 8 despre necesitatea descentralizării, aceasta fiind unica șansă de dezvoltare a comunităților locale.
16.11.2017      tv8.md   
     
O persoană care nu a fost aleasă nu poate să dețină o funcție electivă deoarece se încalcă un principiu Constituțional important, cel al reprezentativității
Despre situația creată în Municipiul Chișinău după suspendarea din funcție a Primarului General Dorin Chirtoacă, dar și despre referendumul ce va avea loc la 19 noiembrie, curent s-a discutat în emisiunea Ora Primarului de la 10 TV din 12 noiembrie, curent. Invitații emisiunii au fost Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir și Viorel Rusu, expert CALM.
13.11.2017      www.facebook.com   
Ediție specială Ora Primarului, 6 noiembrie 2017
CALM a efectuat o vizită de studiu în județele Alba și Prahova. Peste 40 de primari din R. Moldova au avut o cazia să vadă cum sunt gestionate fondurile europene și cum se dezvoltă comunitățile locale din România.
07.11.2017      facebook.com/oraprimarului   
     
George Damian, primarul comunei Ciugud, România:"Republica Moldova va putea să ne ajungă din urmă, doar devenind membră a Uniunii Europene"
În prima zi a vizitei întreprinse în România, cei circa 50 de primari din Republica Moldova au rămas impresionați de transformările, grație fondurilor europene, a comunei Ciugud, județul Alba Iulia. Realitățile locului au demonstrat că titlurile de presă despre această comună cum sunt „Minunile de la Ciugud” sau „ Podoaba României” nu sunt deloc niște exagerări.
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
Viorel Furdui: „Procesul de înfrățiri între localități a luat amploare, fapt ce aduce beneficii importante atât Republicii Moldova, cât și României”
Viorel Furdui, director executiv al CALM a declarat că în această vizită de studiu efectuată în județele Alba și Prahova, colegii noștri din RM au avut de învățat foarte multe. „Au avut posibilitatea să discute cu primari din România, să afle cum au reușit colegii lor să atragă investiții străine, s-au convins că se poate atunci când există unitate, când îți propui scopuri ambițioase și când muncești pentru a avea rezultate.  Mă bucur pentru prietenii mei primari care au avut
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
     
Interviu cu Vladimir Susarenco, primar de Sadova, raionul Călărași, de la cota de 2145 metri.
Vladimir Susarenco, primar de Sadova, Călărași a spus că datorită colaborării între Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Comunelor din România, satul Sadova s-a înfrățit cu localitatea Cuza Vodă, județul Călărași. „De la frații de peste Prut învățăm cum să atragem fondurile europene”, a menționat Susarenco.
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
Interviu cu Angela Zaporojan, primar de Colonița, mun.Chișinău, profesor de fizică, în incinta școlii din comuna Cornu, județul Prahova.
Angela Zaporojan, primar de Colonița, Chișinău a menționat că vizita de studiu în România este extreme de importantă pentru primarii din Republica Moldova. „În cadrul Uniunii Europene sunt posibilități enorme de a atrage surse financiare, posibilitățile noastre însă sunt destul de modeste”.
07.11.2017     
     
1 2 3 4 5 6 »»