Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO
Scopuri bine propuse și determinate, multă muncă și perseverență nu au decât să aducă roade bune. Acestea sunt concluziile la care ajungi în urma unei discuții cu primara satului Scoreni, raionul Strășeni, Svetlana Tabacari. Este în această funcție pentru al
17.08.2017      www.realitatea.md   
Ora Primarului din 13 august 2017
Lipsa delimitării clare, a înregistrării și inventarierii bunurilor publice, mai ales în comunitățile rurale, este o problemă cu care se confruntă autoritățile publice locale în procesul de descentralizare. Despre aceasta, dar și despre aprovizionarea cu apă potabilă la sate s-a discutat cu invitații în studiou: doamna Violeta Crudu, primar de Cruzești, mun.Chișinău și domnul Alexandru Morcov, expert în cadrul CALM.
16.08.2017      10tv.md   
     
Ora primarului din 6 august 2017
Care sunt principiile unei administrații bune în vederea dezvoltării comunităților locale? De unde vin banii în bugetul primăriilor și cum ar trebui să funcționeze autonom autoritatea publică locală? La aceste subiecte s-a discutat cu invitații emisiunii ”Ora primarului”: domnul Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia și domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM.
09.08.2017      10tv.md   
Aliona Chircu, primara comunei Greblești, vine cu un mesaj pentru femeile din Moldova: Trebuie să muncim triplu, să demonstrăm că suntem puternice, deștepte și frumoase - Reportaj VIDEO
Au trecut doi ani deja de la alegerile generale locale din 2015. În urma acestui scrutin, 185 de primării dintr-un total de 898 au fost câștigate de către femei, da, despre echilibru gender nici vorbă nu poate fi. După doi ani de activitate a primarilor, Realitatea.md și-a propus să realizeze o serie de reportaje despre eroinele care au avut curaj să-și ia pe umeri o localitate întreagă, iar prima noastră interlocutoare este Aliona Chircu, primara comunei Greblești, municipiul Strășeni. Cum a ajuns să fie primară, de ce s-a implicat în viața publică și cât este de greu să lupți cu problemele de la sate aflăm în continuare.
03.08.2017      www.realitatea.md   
     
10TV / ORA PRIMARULUI
O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova a participat la cel de al V-lea Forum al cooperării descentralizate, organizat de Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți, autorități locale și regionale din Uniunea Europeană,
02.08.2017      10tv.md   
CALM: REFORMELE TREBUIE ÎNCEPUTE DE LA TALPA ŢĂRII - ATÂTA TIMP CÂT SATELE SUNT LĂSATE ÎN SĂRĂCIE, IAR PRIMARII FĂRĂ INSTRUMENTE FINANCIARE, NU VOM AVEA O ŢARĂ PROSPERĂ!
Republica Moldova nu are nicio șansă de a se dezvolta, fără implementarea reformelor de descentralizare la nivel local. Este opinia invitaților emisiunii: ”Ora primarului” de la TV10. Potrivit directorului executiv CALM, Viorel Furdui, dar și a deputatului Ștefan Vlas, există un
21.07.2017      10tv.md   
     
Alb&Negru din 10 iulie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre reforma administrativ teritorială, problemele actuale cu care se confruntă administrația publică locală, precum și despre colaborarea între CALM și autoritățile centrale.Invitat al emsiunii - domnul Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. 
14.07.2017      unimedia.info   
Ora Primarului din 10 iulie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre eficiența guvernării locale, autonomia locală, bunele practici, reforma administrației publice precum și despre colaborarea între autoritățile locale și centrale. La emisiune au participat doamna Violeta Crudu, primar de Cruzești, mun.Chișinău și domnul Viorel Rusu, expert CALM.
14.07.2017      www.tv10.md   
     
(video) Ce s-a schimbat de când cele 8 orașe au devenit municipii
Începând cu acest an, orașele Cahul, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Soroca, Edineţ, Ceadîr-Lunga și Strășeni sunt oficial municipii. Însă, doar pe hârtie și în denumire. Despre asta a vorbit directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA. ”S-a vorbit foarte mult despre faptul că se acordă statut de municipiu pentru 8 orașe, dar mai departe de denumire nu s-a mers. Era o propunere ca cel puțin la nivel de venit să aibă puțin mai mult, dar nici asta nu s-a acceptat. În afară de denumire nimic nu s-a schimbat”, a povestit invitatul.
12.07.2017      unimedia.info   
Satele moldovenești-între optimizare și dezvoltare. INVITAT: Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova
Satele moldovenești trec printr-o perioadă extrem de dificilă în ultimii ani, multe dintre ele aflându-se în prag de dispariție. Și asta, deoarece, din cauza lipsei de surse de venit acasă, mulți dintre locuitorii satelor iau calea migrație, în căutarea unui loc de muncă. Iar până la urmă, aceștia aleg să nu se mai întoarcă în sat. Soluția ar fi pe cât de simplă, pe atât de dificil de aplicat. Trebuie create locuri de muncă noi și bine plătite, statul inițiind unele proiecte în susținerea acestui proces, însă care nu pot cuprinde întreg mediul rural din cauza caracterului lor limitat. În schimb, la nivel național se preconizează implementarea unei reforme administrativ teritoriale, care să reducă dramatic numărul primăriilor. Această reformă, în opinia comunității autorităților publice locale ar putea fi ultimul acord în dispariția multor localități.
03.07.2017      www.agrotvmoldova.md   
     
Publika News din 8 iunie 2017
Peste 7 miliarde de lei vor fi investite până în 2020, pentru modernizarea infrastructurii satelor și orașelor din Moldova. Banii vor fi alocați în cadrul mai multor proiecte prevăzute în Strategia de dezvoltare regională pentru următorii 4 ani. Banii vor investiți pentru reparația drumurilor, gestionarea deșeurilor, pentru construcția apeductelor și a sistemelor de canalizare, dar și în proiecte turistice și de dezvoltare energetică. Strategia a fost elaborată de Ministerul dezvoltării regionale și construcțiilor, banii vor fi oferiți din bugetul de stat și de Guvernele Germaniei, Suediei, Slovaciei, Letoniei României, Elveției și Statelor Unite ale Americii. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Despre aceste subiecte s-a discutat cu invitații emisiunii Publika News: domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și domnul Dorin Ambros, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
23.06.2017      www.publika.md   
Moldova în direct din 7 iunie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre strategia dezvoltării regionale, amenajarea teritoriului, precum și despre colaborarea cu alte state în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor. La emisiune au participat: domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și domnul Dorin Ambros, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
21.06.2017      trm.md   
     
Cui vor aparține rețelele de gaze construite pe banii consumatorilor. INVITAȚI: Alexandru Morcov, expert în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Sergiu Gaibu, expert economic Expert-Grup
Acum 16 ani în Republica Moldova a fost lansat așa numitul Program Național de Gazificare, care își propunea să aducă gazul în majoritatea localităților țării . Deși, potrivit programului respectiv, construcția conductelor urma a fi făcută din contul statului, a beneficiarilor dar și a Moldova-Gaz, ultima nu prea a contribuit în acest sens. Pe de altă parte, cei mai mulți dintre investitorii în aceste rețele, persoane fizice și autorități publice locale, așa și n-au primit nici un drept de proprietate pentru ceea ce ar trebui să le aparțină de drept. Dar nici n-au beneficiat de vre-o reducere la tarif din partea Moldova-Gaz. Acum, în preajma începerii implementării pachetului trei energetic în țara noastră, care presupune separarea activității de furnizare și a celei de distribuire a gazului, economiștii de la Expert-Grup vin cu o propunere, care urmează să repare această nedreptate, toți investitorii în rețelele respective urmând să devină acționari în societatea ce se va ocupa de distribuire.
21.06.2017      www.agrotvmoldova.md   
Cobâlea, cea mai salubră localitate în raionul Șoldănești
Primăria satului Cobâlea a fost declarată cea mai amenajată şi salubră localitate în raionul Şoldăneşti. Anunţul a fost făcut public în cadrul şedinţei Consiliului raional Şoldăneşti de către Leonid Paierele, şeful Inspecţiei ecologice din teritoriu. Învingătorii au primit şi un premiu în valoare de 4 mii lei. La concurs au participat toate cele 23 de primării din raion. Potrivit lui Leonid Paerele, membrii comisiei speciale au decis să acorde locul doi comunelor Cotiujenii Mari şi Climăuţii de Jos. Acestea au fost menţionate cu premii în sumă de 3 mii lei fiecare. Cu a câte două mii lei au primit primăriile satelor Olişcani şi Şestaci, care s-au plasat pe locul trei ]n concurs.Conform regulamentului cu privire la desfăşurarea concursului, participanţii au fost apreciaţi în funcţie de nivelul de amenajare al localităţilor, existenţa gunoiştilor, protecţia bazinelor acvatice şi a surselor de aprovizionare cu apă potabilă, starea spaţiilor verzi.
21.06.2017      Impuls TV   
     
Program transnațional. Cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, oferite de UE
Uniunea Europeană oferă Moldovei cinci milioane de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de dezvoltare regională. Beneficiare pot fi autorităţile locale, ONG-urile şi agențiile de stat specializate. Banii au fost alocaţi în cadrul Programului transnațional "Dunărea 2014-2020", iar proiectele eligibile sunt cele privind eficienţa energetică, transportul, protecţia mediului, dezvoltarea culturii sau a turismului.
18.05.2017      www.canal3.md   
Emisiunea "Obiectiv Comun" din 11 mai 2017
Tema emsiunii: mediul rural, între supraviețuire și oportunități. La emisiune au participat: domnul Valeriu Sainsus, doctor în științe demografice, conferințiar universitar la ASEM; domnul Victor Gori – primarul comunei Botnărești, Anenii Noi; domnul Viorel Furdui - director executiv CALM. Prin telefon au intervenit primarii : Emil Draghici , președintele asociației comunelor din România și Alin Nica , președintele delegației României la Comitetul Regiunilor al UE.
17.05.2017      tvrmoldova.md   
     
Ora Primarului din 13 mai 2017
Descentralizarea financiară este primul pas spre autonomia deplină a autorităților publice locale. Cît de bine este implementată autonomia fiscală în Republica Moldova și de ce autoritățile locale rămîn a fi dependente de autoritățile centrale. Despre aceste lucruri s-a discutat în platoul 10TV cu domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și cu domnul Petru Răbdău, primar al satului Rădeni, raionul Strășeni. Prin telefon a intervenit domnul Nicolae Tudoreanu, primar al satului Feștelița Ștefan Vădă și domnul Mihai Catan, primar de Molești, raionul Ialoveni.
13.05.2017      10tv.md   
VIOREL RUSU: ”PRIMARII, VICTIME ALE JUSTIȚIEI SELECTIVE ÎNTR-UN SISTEM ÎN CARE LI SE IMPUN SUPRASARCINI!”
CALM de nenumărate ori a atras atenția autorităților centrale de resort că pe seama primarilor sunt puse o mulțime de obligațiuni fără acoperire financiară, astfel se încalcă principiul autonomiei locale care rezultă din Constituția Republicii Moldova, dar și din Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este opinia expusă de expertul CALM, Viorel Rusu, în cadrul unei intervenții televizate la postul de televiziune 10TV.
02.05.2017      10tv.md   
     
Ora Primarului, Viziuanea CALM asuprea Reformei teritorial-administrative, 15.04.2017
Viziunea Congresul Autorităților Locale din Moldova asupra reformei teritorial-administrative. La emisiune au participat: domnul Victor Gori, Primar Botnărești, r. Anenii Noi; domnul Viorel Furdui, director executiv Congresul Autorităților Locale din Moldova. Prin telefon: Nicoale Tudoreanu, primar Feștelița, r. Ștefan Vodă
18.04.2017     
Ora Primarului din 31 martie 2017 - Migranţii dezvoltă localităţile de baştină
În cadrul emisiunii s-a discutat despre realizările campaniei "Cu drag pentru acasă" desfășurată prin intermediul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală de către Proiectul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu susținerea financiară a Guvernului Elveției. La emisiune au participat domnul Stînă Victor – primar Gura Galbenei, Cimişlia și domnul Octavii Ivanov- expert din partea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova.
04.04.2017      10tv.md   
     
1 2 3 4 5 6 »»