Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Descentralizarea fondului rutier - o șansă reală pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova
Ca urmare a modificărilor Legii Fondului Rutier și Legii pentru Finanțe Publice în martie 2017, 50% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova sunt direcționate către autoritățile publice locale de nivelul I, în funcție de numărul populației prezente în unitățile teritorial administrative respective.
16.10.2017      10tv.md   
Salvatori la ei in sat. 10 barbati din Peresecina vor munci la un post civil de pompieri inaugurat in Peresecina: "Trebuie sa salvam oamenii"
10 barbati din Peresecina vor fi salvatori in satul lor. Ei vor munci la un post civil de pompieri inaugurat azi, cand satul isi sarbatoreste hramul. Vor interveni si in alte 10 localitati din preajma.
11.10.2017      protv.md   
     
O delegație din Belarus a venit cu o vizită de lucru la Hîncești
Oficiali, dar și reprezentanți ai uzinelor de producere a mașinilor și tractoarelor din Republica Belarus au întreprins, la 4 octombrie, curent, o vizită de lucru la Hîncești pentru a stabili noi oportunități de colaborare cu autoritățile locale din Republica Moldova.
05.10.2017      Sursa Video hn24.net   
Ora primarului // Invitat al emisiunii domnul Valeriu Musteață, primar de Săiți, raionul Căușeni.
Invitat al emisiunii: domnul Valeriu Musteață, primar de Săiți, raionul Căușeni. În cadrul emisiunii s-a discutat despre experiența și realizările în calitate de primar, particularitățile localității Săiți, proiectele investiționale, problema salarizării și dificitului de cadre.
03.10.2017      10tv.md   
     
Administrația publică locală între statul de drept și presiunile politice
Natalia Morari în dialog cu directorul executiv CALM Viorel Furdui și cu primarul de la Cricova Valentin Guțan. Emisiune în limba rusă.
02.10.2017      www.europalibera.org   
Standardele europene de cooperare între autorităile locale din Moldova și alte țări o cale reală de modernizare și dezvoltare a satelor și orașelor noastre!
Dacă acum 6-7 ani nimeni nu discuta la nivel de UE cu autoritățile publice locale de la noi, deoarece nici nu erau structuri abilitate în acest domeniu, în prezent, datorită CALM , o organizație cu structuri în toate raionele Republicii Moldova, promovarea autonomiei locale în Republica Moldova este frecvent pe agenda partenerilor noștri din vest, inclusiv a Parlamentului European și a Comisiei Europene.
02.10.2017      10tv.md   
     
Emisiunea ”Accent DIRECT” din 26 septembrie 2017
Despre importanța fondului rutier, proiectele investiționale la jumătate de mandat s-a discutat cu primarii din raionul Căușeni invitați în platou: domnul Valeriu Musteață, primar al satului Săiți, președintele asociației raionale CALM; doamna Tatiana Țîbîrnă, primar al satului Baccealia; domnul Alexandru Țurcanu, primar al satului Tocuz.
28.09.2017      TV Căușeni   
10TV - Ora Primarului din 24 septembrie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre descentralizarea administrativă, politica bugetar fiscală. La emisiune au participat experții CALM: domnul Alexandru Osadci și domnul Alexandru Morcov.
25.09.2017     
     
Ora Primarului // Invitat Viorel Rusu, expert CALM
Administrația publică locală se află într-o situație dificilă atunci cînd vine vorba de remunerarea angajaților. Această problemă se acutizează pe zi ce trece, ceea ce înseamnă că avem nevoie de schimbări majore în sistemul de salarizare. Sectorul public rămîne fără
24.09.2017     
PUBLIKA REPORT din 16 septembrie 2017
Despre situația în domeniul salarizării și dificitul de cadre calificate în administrația publică locală s-a discutat în cadrul emisiunii Publika Report cu invitatul în platou domnul Alexandru Botnari, primar al municipiului Hîncești.
22.09.2017      www.publika.md   
     
Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO
Scopuri bine propuse și determinate, multă muncă și perseverență nu au decât să aducă roade bune. Acestea sunt concluziile la care ajungi în urma unei discuții cu primara satului Scoreni, raionul Strășeni, Svetlana Tabacari. Este în această funcție pentru al
17.08.2017      www.realitatea.md   
Ora Primarului din 13 august 2017
Lipsa delimitării clare, a înregistrării și inventarierii bunurilor publice, mai ales în comunitățile rurale, este o problemă cu care se confruntă autoritățile publice locale în procesul de descentralizare. Despre aceasta, dar și despre Serviciul de suport al operatorilor mici de alimentare cu apă şi sanitaţie a CALM, (serviciul SOMAS) s-a discutat cu invitații în studiou: doamna Violeta Crudu, primar de Cruzești, mun.Chișinău și domnul Alexandru Morcov, expert în cadrul CALM.
16.08.2017      10tv.md   
     
Ora primarului din 6 august 2017
Care sunt principiile unei administrații bune în vederea dezvoltării comunităților locale? De unde vin banii în bugetul primăriilor și cum ar trebui să funcționeze autonom autoritatea publică locală? La aceste subiecte s-a discutat cu invitații emisiunii ”Ora primarului”: domnul Gheorghe Răileanu, primar de Cimișlia și domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM.
09.08.2017      10tv.md   
Aliona Chircu, primara comunei Greblești, vine cu un mesaj pentru femeile din Moldova: Trebuie să muncim triplu, să demonstrăm că suntem puternice, deștepte și frumoase - Reportaj VIDEO
Au trecut doi ani deja de la alegerile generale locale din 2015. În urma acestui scrutin, 185 de primării dintr-un total de 898 au fost câștigate de către femei, da, despre echilibru gender nici vorbă nu poate fi. După doi ani de activitate a primarilor, Realitatea.md și-a propus să realizeze o serie de reportaje despre eroinele care au avut curaj să-și ia pe umeri o localitate întreagă, iar prima noastră interlocutoare este Aliona Chircu, primara comunei Greblești, municipiul Strășeni. Cum a ajuns să fie primară, de ce s-a implicat în viața publică și cât este de greu să lupți cu problemele de la sate aflăm în continuare.
03.08.2017      www.realitatea.md   
     
10TV / ORA PRIMARULUI
O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova a participat la cel de al V-lea Forum al cooperării descentralizate, organizat de Comisia Europeană și Comitetul Regiunilor. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți, autorități locale și regionale din Uniunea Europeană,
02.08.2017      10tv.md   
CALM: REFORMELE TREBUIE ÎNCEPUTE DE LA TALPA ŢĂRII - ATÂTA TIMP CÂT SATELE SUNT LĂSATE ÎN SĂRĂCIE, IAR PRIMARII FĂRĂ INSTRUMENTE FINANCIARE, NU VOM AVEA O ŢARĂ PROSPERĂ!
Republica Moldova nu are nicio șansă de a se dezvolta, fără implementarea reformelor de descentralizare la nivel local. Este opinia invitaților emisiunii: ”Ora primarului” de la TV10. Potrivit directorului executiv CALM, Viorel Furdui, dar și a deputatului Ștefan Vlas, există un
21.07.2017      10tv.md   
     
Alb&Negru din 10 iulie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre reforma administrativ teritorială, problemele actuale cu care se confruntă administrația publică locală, precum și despre colaborarea între CALM și autoritățile centrale.Invitat al emsiunii - domnul Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. 
14.07.2017      unimedia.info   
Ora Primarului din 10 iulie 2017
În cadrul emisiunii s-a discutat despre eficiența guvernării locale, autonomia locală, bunele practici, reforma administrației publice precum și despre colaborarea între autoritățile locale și centrale. La emisiune au participat doamna Violeta Crudu, primar de Cruzești, mun.Chișinău și domnul Viorel Rusu, expert CALM.
14.07.2017      www.tv10.md   
     
(video) Ce s-a schimbat de când cele 8 orașe au devenit municipii
Începând cu acest an, orașele Cahul, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Soroca, Edineţ, Ceadîr-Lunga și Strășeni sunt oficial municipii. Însă, doar pe hârtie și în denumire. Despre asta a vorbit directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA. ”S-a vorbit foarte mult despre faptul că se acordă statut de municipiu pentru 8 orașe, dar mai departe de denumire nu s-a mers. Era o propunere ca cel puțin la nivel de venit să aibă puțin mai mult, dar nici asta nu s-a acceptat. În afară de denumire nimic nu s-a schimbat”, a povestit invitatul.
12.07.2017      unimedia.info   
Satele moldovenești-între optimizare și dezvoltare. INVITAT: Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova
Satele moldovenești trec printr-o perioadă extrem de dificilă în ultimii ani, multe dintre ele aflându-se în prag de dispariție. Și asta, deoarece, din cauza lipsei de surse de venit acasă, mulți dintre locuitorii satelor iau calea migrație, în căutarea unui loc de muncă. Iar până la urmă, aceștia aleg să nu se mai întoarcă în sat. Soluția ar fi pe cât de simplă, pe atât de dificil de aplicat. Trebuie create locuri de muncă noi și bine plătite, statul inițiind unele proiecte în susținerea acestui proces, însă care nu pot cuprinde întreg mediul rural din cauza caracterului lor limitat. În schimb, la nivel național se preconizează implementarea unei reforme administrativ teritoriale, care să reducă dramatic numărul primăriilor. Această reformă, în opinia comunității autorităților publice locale ar putea fi ultimul acord în dispariția multor localități.
03.07.2017      www.agrotvmoldova.md   
     
1 2 3 4 5 6 »»