Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate

Comunicate

SATELE, CONDUSE PE ULTIMUL DRUM?! PRIMARII CER O ABORDARE PROFUNDĂ ȘI VIZIONARĂ A REFORMEI TERITORIAL-ADMINISTRATIVE!
Comasarea satelor în cadrul unei reforme teritorial-administrative făcută în pripă ar putea duce la moartea satului moldovenesc. În loc să lichideze localitățile mici, guvernarea ar fi bine să ofere instrumente reale de descentralizare fiscală pentru ca primăriile să-și poată asigura venituri și dezvolta comunitățile.
23.06.2017     
Delegația CALM a participat la conferința internațională "Jump to smart” 2017
O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova a participat în zilele de 12 și 13 iunie la conferința internațională "Jump to Smart. 1.0. România Orașelor Inteligente", în frunte cu Constantin Cojocaru, primar al orașului Edineț, vicepreședinte al CALM. Evenimentul a fost
14.06.2017     
     
CALM: DIN CAUZA SALARIILOR DERIZORII, LOCALITĂȚILE DIN ȚARĂ SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT CRONIC DE SPECIALIȘTI CALIFICAȚI!
Tinerii specialiștii nu se prea rețin în administrația publică, din cauza salariului dezolant și mult sub așteptări. Astfel, sarcinile puse în fața funcționarului public începător și veniturile pe care le are sunt total neproporționale. Este chintesența discuțiilor care au avut loc la Bălți cu reprezentanții APL din nordul țării. Astfel, edilii au accentuat o vădită neglijare a autorităților publice locale care, pe lângă retribuția derizorie, trebuie să facă față unui volum enorm de muncă. Tocmai de aceea, funcțiile în APL au devenit neatrăgătoare, constatându-se un deficit cronic de cadre.
14.06.2017     
TUR DE FORȚĂ CALM: CONCEPTELE PRIVIND REFORMA TERITORIAL-ADMINISTRATIVĂ, DISCUTATE CU EDILII LOCALI!!!
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) desfășoară o amplă campanie de informare privind principalele elemente care ar trebui să fie cuprinse în reformele propuse de Guvern. Astfel, experții CALM vor ajunge în toate raioanele țării pentru a discuta cu primarii
12.06.2017     
     
CALM: FORTIFICAREA DEMOCRAȚIEI LOCALE, UN ANGAJAMENT ASUMAT DE AUTORITĂȚI, DAR ÎNDEPLINIT CU JUMĂTĂȚI DE MĂSURĂ!
Congresul Autorităților Locale își exprimă îngrijorarea privind ultimele rețineri, dar și controale excesive la care sunt supuși aleșii locali. Opinia a fost exprimată în cadrul întâlnirilor cu Secretarul general al Consiliului Europei (CoE) Thorbjorn Jagland, la care au participat și reprezentanții CALM.
12.06.2017     
Alexei Busuioc: „Noi știm toți că se apropie anul 2018, anul decisiv pentru unii”
Despre planurile guvernării pentru administrațiile locale, în dialog cu primarul satului Capaclia.
07.06.2017      www.europalibera.org   
     
UN NOU ACORD DE COLABORARE ÎNTRE CALM ŞI PROGRAMUL ONU ”FEMEILE ÎN POLITICĂ”!
La data de 1 iunie 2017, a fost semnat un nou acord de colaborare între CALM și Programul ONU ”Femeile in Politică” în vederea implementării proiectului privind consolidarea instituțională a Rețelei Femeilor din cadrul CALM și dezvoltarea capacităților femeilor primar la primul mandat în guvernarea locală eficientă și sensibilă la dimensiunea de gen.
02.06.2017     
Buletin informativ pentru perioada 22-29 mai 2017
Bulerinul informativ conține următoarele titluri:1. CALM MIZEAZĂ PE O REFORMĂ VERITABILĂ, EVOLUTIVĂ A ADMINISTRAȚIEI PUBLICE!2. NOI PERSPECTIVE DE COOPERARE MOLDO-ESTONIENE DISCUTATE LA CALM!3. DISCURSUL PUBLIC, ÎN INTERESUL COMUNITĂȚII: PRIMARII CALM ÎȘI PERFECȚIONEAZĂ CAPACITĂȚILE DE COMUNICARE!4. A FOST SEMNAT CONTRACTUL DE
31.05.2017     
     
DISCURSUL PUBLIC, ÎN INTERESUL COMUNITĂȚII: PRIMARII CALM ÎȘI PERFECȚIONEAZĂ CAPACITĂȚILE DE COMUNICARE!
Secretele unei comunicări eficiente stau la baza gestionării cu succes a localităților. Doamnele primar, membre ale Consiliului de Administrare al Rețelei Femeilor din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au dat curs invitației de a participa la cursul de comunicare și discurs public din 23-24 mai curent, oferit de Programul ONU "Femeile în Politică".
24.05.2017     
NOI PERSPECTIVE DE COOPERARE MOLDO-ESTONIENE DISCUTATE LA CALM!
La data de 22 mai 2017, un grup de 26 primari din Estonia s-a aflat în vizită în Republica Moldova. În acest context, 60 de primari din Republica Moldova, membri CALM au participat la o ședință de lucru cu colegii primari din Estonia.
23.05.2017     
     
Buletin informativ pentru perioada 14-21 mai 2017
Buletinul informativ conține următoarele titluri:1. REFORMA ADMINISTRAȚIEI LOCALE DIN R MOLDOVA ÎNTRE CENTRALIZARE EXCESIVĂ ȘI SCHIMBAREA SISTEMULUI ELECTORAL2. UE OFERĂ 13 MILIOANE DE EURO PENTRU ȘASE PROIECTE LA NORDUL MOLDOVEI3. LA DONDUȘENI A AVUT LOC O NOUĂ ȘEDINȚĂ A CDL
23.05.2017     
CALM: REFORMA TERITORIAL-ADMINISTRATIVĂ TREBUIE PRIVITĂ PRIN PRISMA DESCENTRALIZĂRII FINANCIARE, DAR NU ȘTERGÂND DE PE HARTĂ SUTE DE LOCALITĂȚI!
”Niciun război n-a adus atâta pierderi de populație ca această zvonistică de desființare, de comasare, care nu face decât să-i îndepărteze și pe cei care au rezistat în acele localități”, a menționat în cadrul unei emisiuni televizate Emil Drăghici, președinte ACoR.
19.05.2017      tvrmoldova.md   
     
Reforma administrației locale din R Moldova între centralizare excesivă și schimbarea sistemului electoral
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, organizație ce reunește primari din majoritatea partidelor politice, se declară împotriva intenției autorităților de a reduce numărul de primării în cadrul preconizatei reforme administrative. Republica Moldova şi-a asumat în faţa partenerilor externi să reducă aparatul birocratic numeros şi ineficient, măsură ce include inclusiv reforma administrativ-teritorială.
16.05.2017      www.europalibera.org   
Buletin informativ pentru perioada 29 aprilie-13 mai 2017
Buletinul informativ conține următoarele titluri:1. CALM AVERTIZEAZĂ: PROMOVAREA ÎN REGIM ALERT A REFORMEI TERITORIAL-ADMINISTRATIVE IMPROPRIU REALITĂȚILOR, FĂRĂ DISCUȚII LARGI ÎN SOCIETATE ȘI IDENTIFICAREA UNUI CONSENS CU APL RISCĂ SĂ DEVINĂ UN NOU FIASCO!!! 2. OPORTUNITĂȚI PENTRU AUTORITĂȚILE PUBLICE LOCALE DISCUTATE DE
15.05.2017     
     
CALM AVERTIZEAZĂ: PROMOVAREA ÎN REGIM ALERT A REFORMEI TERITORIAL-ADMINISTRATIVE IMPROPRIU REALITĂȚILOR, FĂRĂ DISCUȚII LARGI ÎN SOCIETATE ȘI IDENTIFICAREA UNUI CONSENS CU APL RISCĂ SĂ DEVINĂ UN NOU FIASCO!!!
Astăzi a avut loc ședința lărgită a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).
12.05.2017     
Oportunități pentru autoritățile publice locale discutate de către CALM cu Uniunea Internațională a Municipalităților din Turcia!
Congresul Autorităților locale din Moldova CALM, recent a primit în vizită reprezentanții Asociației Internațională a Municipalităților din lumea turcă  (TDBB), un grup de primari din Turcia, care au sosit în Republica Moldova în cadrul vizitei recente oficiale în țara noastră
10.05.2017     
     
Problemele municipiilor discutate la CALM!
La data de 4 mai 2016, în incinta CALM, a fost organizată o ședință de lucru la care au participat primarii orașelor care au primit recent statut de municipiu, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Republicii Moldova, a Parlamentului Republicii Moldova dar și a Cancelariei de Stat. Ședința a fost prezidată de către domnul Alexandru Botnari, primar al municipiului Hîncești, vicepreședintele CALM, președinte al rețelei orașelor.
04.05.2017     
Buletin informativ pentru perioada 14-28 aprilie 2017
Buletinul informativ conține următoarele titluri:1. UNIUNEA EUROPEANĂ A LANSAT APELUL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE - „PRIMARII PENTRU CREŞTEREA ECONOMICĂ”2. ORA PRIMARULUI, VIZIUANEA CALM ASUPREA REFORMEI TERITORIAL-ADMINISTRATIVE, 15.04.20173. (INTERVIU) ANATOLIE DIMITRIU, PREȘEDINTELE RAIONULUI IALOVENI: „DORESC CA ÎN R. MOLDOVA SĂ SE
30.04.2017     
     
INIMĂ DE PRIMAR OARE CÂT POȚI REZISTA?!!!!!
Stimați colegi și prieteni,Am primit o veste extrem de rea. A mai decedat încă un PRIMAR – Dl. Simion ZDRAGUȘ. Primarul comunei ȘTEFĂNEȘTI, raionul Florești.Dl. Simion ZDRAGUȘ ESTE un primar la al patrulea mandat, o persoană deosebită care s-a dăruit în întregime...
26.04.2017     
Uniunea Europeană a lansat apelul pentru propuneri de proiecte - „Primarii pentru creşterea economică”
Uniunea Europeană va oferi granturi în mărime de la 300 mii pînă la 600 mii euro pentru dezvoltarea economică și crearea locurilor de muncă la nivel local. În acest sens, la Chișinău a fost lansat astăzi proiectul „Primarii pentru Creștere Economică”.
25.04.2017     
     
1 2 3 4 5 6 »»