Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate

Comunicate

Președintele CALM Tatiana Badan către noua guvernare: „În persoana noastră veți avea un partener de nădejde și un prieten adevărat care, atunci când este cazul apreciază, iar când se greșește – va spune în față adevărul"
Președintele CALM Tatiana Badan a afirmat la reuniunea celor peste 700 de aleși locali cu Guvernul condus de Maia Sandu că prezența numeroasă a primarilor este o dovadă a faptului că în inimile majorității reprezentanților APL a renăscut speranța și
24.06.2019     
Igor Munteanu, președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe către aleșii locali: "Trebuie să fiți cât mai solidari cu CALM-ul, să fiți solidari între voi, pentru că ne așteaptă decizii extrem de importante"
Prezent la întrevederea celor peste 700 de aleși locali cu Guvernul Maia Sandu, deputatul Igor Munteanu a afirmat că Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) reprezintă o perlă printre asociațiile existente în RM. Igor Munteanu a declarat că Guvernul ia
24.06.2019     
     
Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului: „În programul de guvernare există un compartiment special dedicat descentralizării și administrației publice locale"
Noile inițiative legislative ce vizează activitatea administrației publice locale au fost făcute publice de Sergiu Litvinenco, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului la întrevederea aleșilor locali cu premierul Maia Sandu și alți reprezentanți ai puterii centrale.
24.06.2019     
Premierul Maia Sandu la întrevederea cu reprezentanții CALM: „APL este unul dintre pilonii democrației"
Peste 700 de aleși locali au venit vineri, 21 iunie, la întrevederea cu premierul Maia Sandu. Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova și Cancelaria de Stat.
24.06.2019     
     
La Colibași a fost lansat Serviciul Intercomunitar de Pompieri Voluntari!
Joi, 20 iunie, a avut loc lansarea oficială a Serviciului Intercomunitar de Pompieri Voluntari Colibași-Brînza-Vadul lui Isac. Autospeciala a fost donată de către Austria, iar cu ajutorul partenerilor a fost construit garajul, dar și sediul SIPV.
21.06.2019     
Dinu Guțuțui, primar de Zberoaia, Nisporeni: „De reformă este nevoie, dar nu acum!"
Conacele boierești din Republica Moldova ar putea deveni adevărate atracții turistice, dacă s-ar găsi resurse financiare pentru a fi restaureze. O asemenea bijuterie arhitecturală se află în Zberoaia, Nisporeni, iar primarul  Dinu Guțuțui încearcă de mai mulți ani să identifice
19.06.2019     
     
Încă două comunități locale vor beneficia de autospeciale din partea Austriei!
Proiectul comun CALM și Structure Projects Network din Austria, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI continuă să dea roade. La 18 iunie, curent, încă șapte autospeciale din Austria au ajuns în Republica Moldova, două dintre acestea au fost donate localităților Bobeica, Hâncești și Sărata Veche, Fălești.
19.06.2019     
În cadrul CALM a fost constituită Rețeaua Profesională a specialiștilor din APL în percepere fiscală!
Vineri, 14 iunie, la Chișinău s-au întrunit specialiștii în percepere fiscală din majoritatea raioanelor Republicii Moldova pentru a crea, în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Rețeaua Profesională a acestei categorii de funcționari din administrația publică locală. La eveniment au participat experți ai CALM, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ai Serviciului Fiscal de Stat.
18.06.2019     
     
Site-ul www.serviciicomunale.md oferă posibilitatea de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală!
Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a dezvoltat un instrument de măsurare comparativă a performanței administrației publice locale (APL) în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală în baza unui set extins de indicatori pentru serviciul de aprovizionare cu apă, canalizare, salubrizare, iluminat
17.06.2019     
SPECIALIȘTII FUNCIARI DIN PRIMĂRII, UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ȘI DISCRIMINATE CATEGORII DE FUNCȚIONARI, SE UNESC ÎN CADRUL REȚELEI CALM!
La 30 mai a fost creată Rețeaua Profesională a Specialiștilor pentru reglementarea proprietății funciare din cadrul CALM. În cadrul emisiunii „La Înălțime cu CALM" din 15-16 iunie (transmisă la posturile de radio Eco FM și Jurnal FM) ne-am propus să
17.06.2019     
     
Diaspora și autoritățile locale contribuie la dezvoltarea comunităților!
30 de propuneri de proiecte vor avea șansa să se realizeze datorită Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3". Din componența Comitetului de evaluare și supraveghere a proiectelor în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3" fac parte reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova, ai Administrației Publice Centrale și parteneri de dezvoltare.
15.06.2019     
CALM invitat la Bruxelles să celebreze alături de structurile Parlamentului European și Consiliului Europei!
În cadrul reuniunii reprezentanților Consiliului European al Regiunilor și Municipalităților, reprezentanții CALM, alături de președintele Asociației Comunelor din România Emil Drăghici, au avut o întrevedere cu președintele Comitetului European al Regiunilor Karl-Heinz Lambertz. Participanții au făcut un schimb de opinii
15.06.2019     
     
CALM la Consiliul European al Regiunilor și Municipalităților: „Partenerii europeni își doresc să putem reveni la prioritățile ce vizează consolidarea autonomiei locale și descentralizării"
În perioada 11-12 iunie, CALM a participat la ședința Comitetului politic al Consiliului European al Regiunilor și Municipalităților (CEMR). Evenimentul ce s-a desfășurat la Constanța, România a reunit reprezentanți ai asociațiilor autorităților locale din Uniunea Europeană și din Europa de Est
15.06.2019     
Ionila Lozovan primar de Pitușca, Călărași: „Oamenii au înțeles că e în beneficiul lor să aleagă autorități locale care nu fură"
Ionila Lozovan este primar al satului Pitușca, raionul Călărași. Cum a fost acest prim mandat pentru alesul local, care au fost dificultăţile cu care s-a confruntat, dar şi care ar fi soluţiile demonopolizării preţurilor la unele produse ne spune în interviul pentru calm.md.
14.06.2019     
     
DESCENTRALIZAREA ȘI AUTONOMIA LOCALĂ REALĂ AR CONTRIBUI ESENȚIAL LA DEZVOLTAREA COMUNITĂȚILOR!
În cadrul consultărilor publice organizate de Blocul ACUM cu tema „Autonomia locală, procesul descentralizării și aplicarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale în Republica Moldova" experții CALM și aleșii locali au vorbit despre situația din domeniul APL, dar și care
12.06.2019     
Corectarea erorilor comise în procesul de atribuire în proprietate a terenurilor discutate de CALM și specialiștii din APL!
La 11 iunie, experții CALM Ludmila Malai și Alexandru Morcov au avut o întrevedere cu primari și specialiști pentru reglementarea proprietății funciare din cadrul APL. Motivul convocării ședinței a fost noile prevederi în proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea regulamentului privind modul de corectare a erorilor comise în procesul atribuirii în proprietate a terenurilor.
12.06.2019     
     
Situația democrației locale din Republica Moldova s-a deteriorat esențial!
Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE) a aprobat Raportul privind „Democrația locală și regională în Republica Moldova" . Documentul a fost prezentat în cadrul celei de-a 36 sesiuni a CALRCE, care s-a desfășurat la începutul lunii aprilie,
12.06.2019     
Reprezentanți ai CALM și ai Ministerului Finanțelor au discutat despre efectele sistemului unitar de salarizare asupra bugetelor locale!
Vineri, 7 iunie, experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), aleși locali și conducerea Ministerului Finanțelor s-au întrunit în cadrul unei ședințe comune. Subiectul principal discutat a vizat modul de implementare și impactul financiar al Legii 270/2018 privind sistemul
07.06.2019     
     
Blocarea procesului de delimitate a proprietății publice duce la scăderea drastică a veniturilor în bugetele locale!
La 31 mai 2019 a avut loc o ședință organizată de Agenția Relații Funciare și Cadastru, urmare a demersului parvenit din partea CALM privind problemele apărute la executarea lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică.
07.06.2019     
Administrația publică locală în Statele Unite ale Americii
Statele Unite ale Americii au una dintre cele mai complexe legislații din lume ce vizează guvernarea locală din lume. Deși sistemele municipale din multe state în SUA sunt similare în ceea ce privește politica, modelele și practica, există numeroase variații,
07.06.2019     
     
1 2 3 4 5 6 »»