Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți

Noutăți

Emisiunea "OPINIA TA" - consultări publice din 27.12.2012
În cadrul emisiunii OPINIA TA - consultări publice din 27.12.2012 a fost abordată tema „Salariile primarilor şi politicile promovate de stat în raport cu această categorie de funcţionari publici”. Aflaţi cum cei ce ridică salarii mizere reuşesc să facă lucruri mari în comunităţile în care activează şi ce s-ar schimba, dacă şefii administraţiilor locale ar fi remuneraţi, cel puţin, la nivelul unor subalterni de-ai lor. În Studio Centru al postului de televiziune „Canal Regional TV” s-a aflat primarul comunei Budeşti din municipiul Chişinău, Nina COSTIUC şi directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale, Viorel FURDUI. Invitaţii jurnalistei Renata LUPĂCESCU de la postul de televiziune „Studio L” din Căuşeni au fost: preşedintele Asociaţiei primarilor din raionul Căuşeni,Valeriu MUSTEAŢĂ, primarul satului Taraclia din raionul Căuşeni,Vladimir CUCEREAVÂI şi primarul comunei Zaim din raionul Căuşeni, Ion VESTE.sursa: http://www.canalregional.md
28.12.2012     
Fondul pentru Eficienţă Energetică lansează Apelul de colectare a propunerilor de proiecte de eficienţă energetică pentru a fi finanţate
Fondul pentru Eficiență Energetică a dat startul celei de-a doua runde de solicitări de proiecte în domeniul eficienței energetice pentru finanțare din Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE). O decizie în acest sens a fost aprobată recent de Consiliul de Administrare al Fondului pentru Eficiență energetică.În cadrul Apelului anunțat, Fondul pentru Eficienţă Energetică a alocat 80 milioane lei pentru finanțarea proiectelor eligibile în domeniul eficienţei energetice şi valorificare a Surselor de energie regenerabilă (SER).
27.12.2012     
     
Emisiunea "În Oglindă" din 25.12.2012
Problema salariilor, atitudinea guvernării față de APL și alte probleme cu care se confruntă administrația publică locală au fost discutate în cadrul emisiunii "În Oglindă" la EuroTV. La emisiune au participat: Alexei Busuioc - primar de Capaclia, Vladislav Cociu - primar de Carahasani raionul Ștefan Vodă, Mihai Catan - primar de Molești raionul Ialoveni, Grigore Policinschi - președintele raionului Dubăsari.sursa: http://www.eurotv.md/
26.12.2012     
A plecat un Primar din viață…
Pe clopotele bisericilor din vechime erau imprimate aceste cuvinte în limba latina: "Pe cei vii chem, pe morţii îi plâng, fulgerele frâng". Acum, clopotele bisericii din comuna Chetrosu, raionul Anenii Noi plâng, pentru că petrec în ultimul drum un om, pe nume  Nicolai Nigai, un PRIMAR, care până mai ieri era în mijlocul sătenilor, un om care le era drag, şi pe care toți îl apreciau. A fost o persoană bună, credincioasă, cu suflet curat și cu frica de cele sfinte, care a pus mai presus de toate familia, copii și pe Dumnezeu.Nicolai Nigai  (1961 -2012)
21.12.2012     
     
În adresa CALM a parvenit o solicitare din partea Programului Novateca de a examina și de a veni cu o opinie în privința proceselor de modernizare a bibliotecilor.
Stimați colegi,În adresa Congresului Autoritatilor Locale din Moldova a parvenit o adresare din partea Programului Novateca http://www.novateca.md prin care se doreste dezvoltarea unei colaborări durabile între bibliotecile publice și APL.
20.12.2012     
Fondul Femeilor Ucrainene (Ukrainian Women’s Fund) anunță un concurs pentru ONGurile femeilor din Moldova de participare la un curs de instruire privind dezvoltarea capacității organizaționale.
Stimate doamne și domni,Stimați primari,Fondul Femeilor Ucrainene (Ukrainian Women’s Fund) anunță un concurs pentru ONGurile femeilor din Moldova de participare la un curs de instruire privind dezvoltarea capacității organizaționale. Ca urmare a instruirii ONGurile vor avea posibiltatea sa participe în concursul de acordare a granturilor. Instruirea va avea loc în Moldova, în limba rusă.
17.12.2012     
     
CALM promovează schimbul de experiență și instruirea primarilor din Republica Moldova
În perioada 24-25 noiembrie 2012, o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova, compusă din dl. Vladislav COCIU, Primar de Carahasani și dl. Alexei BUSUIOC, Primar de Capaclia, a participat la un seminar pe tema administrării finanțelor publice locale, organizat în Turcia, Ankara. Alături de primarii din Moldova, la eveniment au mai participat delegații din 14 țări.
29.11.2012     
     
Oportunități de colaborare pentru orașul Orhei cu orașul Sankt Peterburg, Rusia
Marți, 21 noiembrie 2012, în vizită de lucru la Orhei s-a aflat delegația oficială formată din 14 reprezentanți ai municipalităților care fac parte din componența orașului Sankt Peterburg, Rusia.
22.11.2012     
CALM facilitează contactele între autoritățile locale din Republica Moldova și Federația Rusă
În perioada 20-23 noiembrie 2012, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) primește în vizită reprezentanții consiliilor municipalităților din Sanct-Petersburg, Rusia. Scopul vizitei este familiarizarea cu activitatea autorităților locale din Moldova, cu activitatea CALM, schimbul de experiență și stabilirea relațiilor de colaborare.
22.11.2012     
     
Abordarea problemei schimbărilor climaterice: un imperativ al timpului
În perioada 13-14 noiembrie 2012  în orașul  Baku (Azerbaidjan) s-a desfășurat conferința internațională “Abordarea teritorială a schimbărilor climatice: Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală" organizată de UNEP în parteneriat cu Convenția Primarilor (COMO) și municipalitatea  orașului Baku.
19.11.2012     
Eficiența energetică în vizorul CALM
La 30 octombrie 2012 în municipiul Bălți a avut loc Forumul Național "Convenția primarilor în Republica Moldova – o abordare universală de a combate problemele de energie și atenuare a schimbărilor climatice", organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în parteneriat cu Municipiul Bălți, Convenția primarilor (COMO) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).
07.11.2012     
     
multumire balti
Scrisoare de multumire pentru participarea la primul Forum Național a Convenției Primarilor din Republica Moldova cu denumirea "Convenția primarilor în Republica Moldova – o abordare universală de a combate problemele de energie și atenuare a schimbărilor climatice"
05.11.2012     
Turcii au invitat câţiva primari moldoveni în „raiul anatolian”
În perioada 16-25 septembrie, o delegaţie formată din cinci aleşi locali din diferite raioane ale Republicii Moldova, au participat la un training de instruire a aleşilor locali în oraşul Istanbul, Turcia.Componenţa delegaţiei a fost stabilită prin intermediul Congresului Administraţiei Publice Locale din Moldova (CALM), care are un acord de colaborare cu Asociaţia Municipalităţilor din Turcia.
26.10.2012     
     
Conferința Autorităților Locale și Regionale ale țărilor din Parteneriatul Estic (CORLEAP) cere instituţiilor europene și guvernelor naționale din țările Parteneriatului Estic o atenție sporită față de descentralizarea financiară, autonomie locală
La 17 septembrie 2012 în Chișinău a avut loc reuniunea anuală a Conferinței Autorităților Regionale și Locale a Parteneriatul Estic (CORLEAP). La reuniune au participat oficiali din 15 state europene, inclusiv membri CORLEAP, reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, primari de oraşe, politicieni regionali inclusiv politicieni de rang înalt din Republica Moldova și reprezentanți ai CALM.
27.09.2012     
Femeile CALM în acțiune: Grozeşti şi Cetireni vor devenit localităţi înfrăţite
Seminarul – vizită în cadrul proiectului  „Asistarea Reţelei Femeilor din cadrul CALM în dezvoltarea capacităţilor  de promovare a liderismului local al femeilor” organizat de CALM în colaborare cu Centrul Contact și cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, PNUD şi UN Women, cu suportul financiar al Guvernului Suediei, care a avut loc la 20 septembrie 2012, in incinta primăriei Cetireni, r-l Ungheni a a adus primele roade.  Atmosfera de lucru constructivă și amiabilă ce a dominat seminarul le-a inspirat pe Dna Primar de Grozești, Elena Dobzeu și Dna Primar de Cetireni, Ana Dicusar de a înfrăți localitățile pe care le reprezintă.
25.09.2012     
     
CALM contribuie la o colaborare mai strânsă între comunităţile locale din Moldova în interesul comunitarilor membre
Joi, 20 septembrie 2012, in incinta primăriei Cetireni, r-l Ungheni a avut loc seminarul – vizită în cadrul proiectului  „Asistarea Reţelei Femeilor din cadrul CALM în dezvoltarea capacităţilor  de promovare a liderismului local al femeilor” organizat în colaborare cu Centrul Contact și cu sprijinul Programului Comun Dezvoltare Locală Integrată al Guvernului Republicii Moldova, PNUD şi UN Women, cu suportul financiar al Guvernului Suediei.
25.09.2012     
Autoritățile locale sunt învinuite pe nedrept. Țara lui Dogaru cu participarea reprezentantului CALM
La emisiunea Țara lui Dogaru din 25 iulie a fost abordată situația spitatelor raionale care nu sunt acreditate, pentru care chipurile ar fi vinovate administrațiile raionale, adică fondatorii acestor instituții medico-sanitare publice. Reprezentantul CALM explică care este situația și susține că nu este corect să învinuim autoritățile locale fără ca să luăm în considerare și alte aspecte legale și financiare.
26.07.2012     
     
REPREZENTANȚII APL DIN MOLDOVA - RESPECTAȚI ȘI ALEȘI LA CONDUCEREA FORURILOR EUROPENE
31.05.2012 Stimați colegi! Anul 2012 pare a fi unul în care eforturile depuse încep să dea rezultate.  Avem deosebita plăcere să vă aducem la cunoștință că încă un reprezentant al administrației publice locale din Republica Moldova a fost ales în organele de conducere ale unor înalte foruri europene. De data aceasta este vorba despre primarul general al capitalei, Dl Dorin CHIORTOACĂ, ales în calitate de copreședinte al CORLEAP (Conferința Autorităților Regionale și Locale a Parteneriatului Estic).
31.05.2012     
PE NISTRU CU CALM - PREȘEDINȚII DE RAIOANE ÎȘI DAU MĂINILE ȘI SE UNESC!
27.05.2012 La Coșnița, Dubăsari, a avut loc un eveniment inedit și foarte important, despre care putem spune cu certitudine că reprezintă un model de consolidare a societății moldovenești destul de dezbinată la ora actuală. Este vorba despre ședința președinților de raioane, găzduită de către președintele Dubăsarilor, Dl Grigore Policinschi, care este și vice-președinte CALM și vice-președinte al Camerei Regiunilor a Congresului Puterilor Locale și regionale al Consiliului Europei.
29.05.2012     
     
1 2 »»