Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți

Noutăți

Reprezentanții Administrației Publice Locale din Republica Moldova au fost omagiați, însă în lipsa conducătorilor de stat și a liderilor de partide!
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat miercuri, 28 decembrie 2011, Prima ediție a ceremoniei de decernare a Distincțiilor CALM ”PRIMAR EMERIT” și ”PENTRU MERITE ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ”. În cadrul ceremoniei, actorii principali au fost  reprezentanții administrației publice locale:  primari, președinți de raioane, aleși locali etc.
29.12.2011     
CALM continua unificarea și consolidarea adminitratiei locale - a fost creata reteaua femeilor din APL
Sâmbătă, 10 decembrie 2011 în Chişinău s-a desfăşurat Conferinţa „Consolidarea participării şi liderismului femeilor în guvernarea locală”, care a întrunit circa 200 de reprezentante şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din toate raioanele republicii.
11.12.2011     
     
CALM va face cunoștință cu experiența Cehiei în consolidarea autonomiei locale în cadrul proiectului „Pentru consolidarea puterii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova – Transferul experienţei Cehiei”
În perioada 21-24 noiembrie 201, în cadrul proiectului „Pentru consolidarea puterii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova – Transferul experienţei Cehiei” finanțat de Czech Trust Fund și UNDP-Moldova, a fost organizată o masă rotundă cu participarea secretariatului CALM, a reprezentanților membrilor CALM, precum și experții asociați ai CALM.
29.11.2011     
Parteneri
in dezv
04.11.2011     
     
Strategia descentralizării este necesară, dar ea trebuie îmbunătățită și urmată de acțiuni concrete orientate spre schimbarea situației grave a APL din Republica Moldova
Pe data de 31.10.2011 a avut loc ședința Comisiei Paritare pentru descentralizare prezidată de dl Vlad Filat, Președintele Comisiei și Prim-ministru al Republicii Moldova. La ședință au participat reprezentanții tuturor Ministerelor-cheie la nivel de miniștri și vice-miniștri, reprezentanții CALM și reprezentanți ai societății civile.
03.11.2011     
„Birocratismul și hiper-centralizarea sistemului actual de achiziții publice conduce la irosirea banilor publici și lasă copii fără hrană”, atenționează reprezentanții APL
Pe 1 noiembrie 2011 în incinta CALM a fost organizată o  masă rotundă pe tematica „Sistemul actual al achiziţiilor publice - probleme stringente în viziunea autorităților publice locale”. La eveniment au participat conducerea CALM, reprezentanţii autorităţilor locale de ambele nivele, reprezentanți ai comunității de donatori, precum şi reprezentanţi ai Agenției Achiziții Publice, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Comerțului, a altor autorități din administrația publică centrală, precum și Președintele Comisiei Parlamentare pentru Descentralizare.
02.11.2011     
     
27-28 Octombrie 2011 – Femeile din cadrul APL se adună sub egida CALM pentru a crea o rețea permanentă de comunicare, schimb de experienţă și promovare a drepturilor și intereselor lor
Pe parcursul zilelor de 27 şi 28 Octombrie 2011, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat cea de-a patra din ciclul celor şase mese rotunde preconizate pentru luna octombrie şi începutul lunii noiembrie  privind „consolidarea capacităţilor femeilor din administraţia publică locală prin crearea în cadrul CALM a unei reţele permanente de comunicare, dezbateri, instruire şi schimb de experienţă”.
02.11.2011     
Comisia Europeană dorește să îmbunătățească programele de cooperare transfrontalieră
18-19.10.2011 Reprezentantii CALM au participat la Conferinta anuala pe marginea Programului Comisiei Europene de cooperare transfrontaliera in Budapesta, Ungaria. Conferinta a abordat un sir intreg de aspecte si probleme ce tin de Programe transfrontaliere ale Uniunii Europene.
31.10.2011     
     
Situația din domeniul aprovizionării cu apă cere măsuri neordinare
27.10.2011 Reprezentantii CALM au participat la Conferinta Nationala dedicata problemelor si solutiilor in sectorul de aprovizionare cu apa. Conferința a fost organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor si Ministerul Mediului cu suportul Agentiei Germane de cooperare internationala GIZ.
31.10.2011     
13-14 Octombrie 2011 – Femeile din cadrul APL se adună sub egida CALM pentru a crea o rețea permanentă de comunicare, schimb de experienţă și promovare a drepturilor și intereselor lor
Pe parcursul zilelor de 6 şi 7 Octombrie 2011, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat cea de-a doua din ciclul celor şase mese rotunde preconizate pentru luna octombrie şi începutul lunii noiembrie  privind „consolidarea capacităţilor femeilor din administraţia publică locală prin crearea în cadrul CALM a unei reţele permanente de comunicare, dezbateri, instruire şi schimb de experienţă”.
24.10.2011     
     
05.10.2011 Reprezentanții CALM au participat la prima ședință a Comisiei parlamentare pentru descentralizare
Pe data de 05.10.2011 a avut loc prima sedinta a Comisiei Parlamentare pentru Descentralizare. Comisia a fost formată de Parlament în iulie 2011 ca urmare a recunoasterii faptului si necesitatii de consolidare a autonomiei locale si de pregatire a reformei APL si de corelare a activitatilor Guvernului si Parlamentului in desfasurarea procesului de descentralizare in Moldova. In calitate de Presedinte al Comisiei a fost ales deputatul Iurie Tap, vice-presedinte al Comisiei Parlamentare permanente privind administratia publica si dezvoltare regionala.
12.10.2011     
"Femeile din cadrul APL pot și trebuie să joace un rol mult mai activ în reforma APL și promovarea drepturilor și intereselor comunităților locale din Republica Moldova” Tatiana BADAN, presedintele CALM
06-07 Octombrie 2011 – Femeile din cadrul APL se adună sub egida CALM pentru a crea o rețea permanentă de comunicare, schimb de experienţă și promovare a drepturilor și intereselor lor. Pe parcursul zilelor de 6 şi 7 Octombrie 2011, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat prima din ciclul celor şase mese rotunde preconizate pentru următoarea lună privind „consolidarea capacităţilor femeilor din administraţia publică locală prin crearea în cadrul CALM a unei reţele permanente de comunicare, dezbateri, instruire şi schimb de experienţă”.
10.10.2011     
     
Primarii doresc poliţie comunitară
În cadrul discuţiilor, primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, gazda evenimentului, a menţionat că actuala Lege a Poliţiei prevede expres că aceasta se subordonează şi administraţiei publice locale, dar lipseşte un mecanism concret prin care s-ar obţine lucrul respectiv. Iată de ce edilul de Cimişlia a propus să se elaboreze un document care ar permite îmbunătăţirea radicală a conlucrării dintre primării şi reprezentanţii organelor de forţă.
06.10.2011     
România este dispusă să sprijine autoritățile locale din Moldova
La 28 septembrie  2011 reprezentanții CALM au avut o întrevedere cu Excelența Sa Ambasadorul României în Republica Moldova, dl Marius Lazurcă. La întrevedere au participat reprezentanții CALM d-na Tatiana Badan, președinte al CALM, dl Ion Croitoru, Vice-președinte al CALM, dl Ștefan Vlas, primarul comunei Sărata Galbenă, raionul Hâncești, dl Viorel Furdui, Director Executiv al CALM și dl Alexandru Osadci, coordonator de programe, CALM.
29.09.2011     
     
22.09.2011 Autoritățile publice locale din Estonia sunt deschise pentru cooperare cu Moldova
Reprezentanții CALM au participat la aniversarea a 90 ani a Asociației Municipalităților din Estonia, unde a fost semnat un Memorandum de Cooperare dintre CALM și Asociatia Estoniană a AP. Conferința consacrată aniversarii a 90 de ani a Asociației Municipalităților din Estonia a avut loc în Tallinn cu participarea membrilor Asociației, a Parlamentarilor Estonieni, a reprezentanților mediului academic și a oaspeților invitați din Letonia, Lituania și Moldova. La Conferințp a participat Ambasadorul Moldovei în Estonia – dl Victor Guzun.
28.09.2011     
21.09.2011 CALM a participat la întâlnirea Primarilor din Raionul Orhei
La 21 septembrie 2011, CALM a participat la o întrunire a primarilor din raionul Orhei, care a avut loc la Vatici. Întrunirea a avut drept scop definitivarea procesului de organizare și formarea a organelor de conducere a Asociației Raionale a Primarilor din raionul Orhei, precum și pentru stabilirea unor contacte mai strânse între primarii cu o experiență mai mare și cei care au venit recent la conducerea localităților din raion după alegerile locale generale.
28.09.2011     
     
14.09.2011 Reprezentanții CALM au participat la vizita de studiu cu tematica regionalizarea serviciilor de aprovizionare cu apă
Vizita a fost organizată și efectuată în cadrul proiectului Guvernului German „Consolidarea serviciilor publice în Moldova” implementat de Biroul de Cooperare Internațională German GIZ  și finanțat de contribuabilii români. Au fost vizitate mai multe localități și a fost studiată experiența României și Germaniei în domeniul aprovizionării cu apă, în vederea aplicării acestei experiențe în Moldova.
27.09.2011     
APL din Republica Moldova este într-o situație dezastruoasă
La 19 septembrie 2011 reprezentanții CALM au avut o ședința de lucru cu misiunea de monitoring a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Scopul vizitei misiunii la nivel înalt a fost de a verifica progresele/regresele care au avut loc în Republica Moldova după monitorizarea țării din partea Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în anii 2005-2007.
19.09.2011     
     
„Situația din domeniul autonomiei locale în Republica Moldova este gravă, iar pentru ameliorarea ei este nevoie de acțiuni urgente ” – opinia Autorităților Publice Locale
În perioada 2 august - 6 septembrie CALM a efectuat în mai multe localități din Republica Moldova un șir de consultări cu participarea membrilor săi, precum și a autorităților locale ne-asociate, care au stat la baza pregătirii acestui Aviz. Strategia și avizul au fost discutate într-o forma sau alta cu reprezentanții a circa 700 de autorități publice locale și au fost aduse la cunoștința tuturor autorităților publice locale din Moldova de nivelul I  și de nivelul II.
16.09.2011     
„În Moldova banii nu urmează competențele” - concluzia participanților întrunirii de la Căușeni pentru consultarea Strategiei de descentralizare
La 19 august CALM a organizat în Căușeni o consultare publică cu autoritățile locale din raion, in cadrul consultărilor pe marginea proiectului Strategiei de Descentralizare desfasurate de CALM cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locala Integrata (finantat de SIDA si implementat de PNUD si UN WOMEN). La consultare au participat reprezentanții tuturor autorităților locale de nivelul I din raion precum și Președintele raionului, Vice-președinții, reprezentanții conducerii și aparatului Președintelui raionului.
30.08.2011     
     
1 2 3 4 »»